FREAKISH Публикувано Юли 2, 2007 Публикувано Юли 2, 2007 Свиря от горе-долу година и половина на китара, като започнах да уча едновременно класическата и електрическата. Та става въпрос за ел. китарата и по-точно за солиране. Отделям доста време да свиря, и въпреки това все още не съм свикнал да свиря по бързички сола (а в ритъм китарата, взех да ставам по-бърз). Та проблемчето ми е как да свикна да свиря бързи сола. Има ли некви упражнения и т.н. Цитирай
FREAKISH Отговорено Юли 2, 2007 Автор Отговорено Юли 2, 2007 Примерно следното откъсче: E|---------------------------- B|-12--------------------12 G|----15h14h12h14h15---15h14h12h14h15 Свири се бързо (тва е от Cowboys From Hell, ако не сте разбрали). Когато го правя бавно ми се получава, а като река да забързам темпото, ръката ми просто отказва... Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юли 2, 2007 Отговорено Юли 2, 2007 Разбира се, че има упражнения - много свирене. Колкото и глупаво и изтъркано да звучи - със свиренето идват бързината и усетът към инструмента. Трябва да правиш едновременно упражнения за лявата и дясната ръка, (където лявата е на грифа, а дясната дърпа струните), защото синхронът между двете е първото нещо, което трябва да затвърдиш, за да не береш ядове след време. Трявба да си избереш кой вид свирене с дясната ръка ще избереш - alternate, или sweep*, да се съсредоточиш върху него и, както изглежда, понеже не ходиш на уроци при някой учител, просто си търси таблатурки на любими групи и ги свири, бавно, търпеливо и чисто, бързината ще си дойде сама. *За да няма неразбрали искам да кажа, че sweep-picking-ът не е само за свирене на арпежи с по едни тон на струна, а когато при преминаване от една струна към друга последният удар на предишната струна и първият удар на следващата струна в една и съща посока. Примерно: - п v п п v п Е---------5-7-8- B--5-7-8-------- G--------------- Където "п" е удар надолу, а "v" e удар нагоре. Цитирай
gpav Отговорено Юли 2, 2007 Отговорено Юли 2, 2007 Даже в някои учебници си има упражнения за добра координация между двете ръце. И се дава да се свирят в различно темпо за упражнение на скоростта и т.н. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юли 2, 2007 Отговорено Юли 2, 2007 Аз тези последните три дена бях малко по лайв мюзик мероприятия. Наслушах се на толкова ужасно бързи и два пъти по-ужасно малоумни сола... Ако и аз ще върша такива малоумия когато се науча да свиря бързо - ИЗОБЩО не искам грам по-бързо да свиря дори. ЧЕСТНО!!! Long live slow soloing!!! Цитирай
NitroBGA Отговорено Юли 2, 2007 Отговорено Юли 2, 2007 Има и една работа с нивото, на което си. Например някоя по-бърза и засукана фраза, която не можеш да изсвириш от първия път - може да стане с много упражнения - примерно за седмица си я овладял. Но в общия случай не се стремиш да изсвириш конкретна фраза по-бързо, а като цяло да си увеличиш скоростта за всички фрази (където е необходимо, разбира се), което си е до нивото, на което си. И да се скъсаш от свирене един цял месец пак няма да направиш определени неща - просто още не ти е времето. Ясно е, че след този месец свирене нивото ти ще се качи, но ще усетиш това по-късно. Както казваше моят учител по математика : Някои неща просто трябва да ферментират в мозъка. Да мине време. С уговорката, че през това време трябва да се упражняваш, да свириш с по-добри от теб, да се целиш високо, да изпипваш, да се забавляваш. Затова - ако нещо ти е проблемно откъм техника - работи го - полза има, но не очаквай резултати веднага. Те ще дойдат, дори съм склонен да твърдя, когато най-малко ги очакваш. Здраве и успех. Ники. Цитирай
martinkfreeman Отговорено Юли 2, 2007 Отговорено Юли 2, 2007 За да не отварям нова тема, искам да питам в тази... Ако трябва да свиря нещо бързо, не мога да го започна без контекст (пр. вибрато на стартовият тон, четири удара, каквото и да е). Това добър или лош знак е . Цитирай
NitroBGA Отговорено Юли 2, 2007 Отговорено Юли 2, 2007 Да удариш преди това 4 пъти ти дава чувство за сигурност и в него няма нищо лошо - зависи как ти върви солото. Ако искаш да изригне, а не можеш да го направиш - значи е лошо. С тренировки всичко се постига. Цитирай
Telerig Отговорено Юли 4, 2007 Отговорено Юли 4, 2007 ^Въпросът ти е много добър и точен, да наистина това дава сигурност и аз го имах този момент в началото, но с течение на времето трябва да го оправиш, като постоянно се съобразяваш с това и го пропускаш нарочно когато се упражняваш - за да се научиш без него, защото изглежда аматьорски и не е готино да си даваш четири или два или три удара или каквото и да е преди соло да речем...друга хитринка е да си го натъкмиш по различни начини да изглежда като перкусионен звук преди и по време на солиране да речем - можеш да си намислиш няколко такива твои си неща които те кефят и да ги използваш - аз лично много ги използвам такива както и много големи китаристи...това придава и собствен стил на цялата работа което е още по готино - успех и не се отказвай ще видиш, че резултатите няма да закъснеят Цитирай
black_waltz Отговорено Юли 4, 2007 Отговорено Юли 4, 2007 Значи като учиш разни сола си ги разделяй на малки фрагментчета, както си направил с това на каубойса. Упражнявай всеки фрагмент с метроном, като обръщаш внимание на малките неща - постановка на лява/дясна ръка, какъв пикинг използваш и прочие. Започни от съвсем бавно темпо, такова при което свириш фрагмента съвсем отпуснат и малко по малко вдигай докато започнеш да омазваш и да усещаш напрежение в ръцете си, тогава намали темпото и задръж. Иска си много циклене в общи линии ако искаш да свириш хем бързо, хем чисто и ритмично...колко ще е смислено тва е друга тема Успех Цитирай
Gogo-Krossfire Отговорено Юли 4, 2007 Отговорено Юли 4, 2007 Ами просто трябва мнооооого свирене!!! Яко Гами!!! Сигурно има някои много готини упражнения, но това което аз правя е- взимам дадена тоналност и почвам да я свиря по целия гриф(като гами, в различни темпа бързи и бавни, като трябва да си даваш зор ) така хем свикваш с тоновете и тоналностите по грифа, хем си увеличвъш скороста Но това си е лично мое мнение Другото много важно нещо е- свиренето ти бързо не трябва да се различава по нищо друго освен по бързина от бавното ти свирене!!! Така ще ти се получават чисто нещата!!! Трябва да си самокритичен, фанатизиран и търпелив!!! Цитирай
PRIMO Отговорено Юли 4, 2007 Отговорено Юли 4, 2007 Guitar Pro - speed trainer(при loop се намира). Почвам от 50% и скоростта автоматично се увеличава до 100% след всяко изсвирване на фразата.Избираш си с колко процента да се покачва. Има милион други начини, но този ми е любим. Цитирай
Dikata Отговорено Юли 5, 2007 Отговорено Юли 5, 2007 не искам да рься много мозьк,но искам да кажа следното: бьрзото свирене е жестока хава,но няма смисьл,ако не е в ритьм,ако не е 4исто и е малоумно.а за да си наистина,ама наистина бьрз,трябва и не6то пове4е.само една много малка 4аст от китаристите го постигат.а аз познавам много,много....сире4 ако някои усети,4е не дьрпа с бьрзината,да не се от4аива.има много не6та за свирене. Цитирай
kolega Отговорено Юли 5, 2007 Отговорено Юли 5, 2007 Стига спамихте с глупости де, за какво ги пускате тия теми? Отговорът е един и същ в половината от случаите. С времето ще се научиш, стига да искаш. Цитирай
Gogo-Krossfire Отговорено Юли 5, 2007 Отговорено Юли 5, 2007 ^Напълно съм съгласен!!! Всичко е постижимо с ужасно много свирене, другото са оправдания!!! Цитирай
Recommended Posts