f1_sound Публикувано Юни 12, 2007 Публикувано Юни 12, 2007 Тъй като, доста често в този раздел на форума се пита как да се "заглуши, обешуми" и така нататък, дадено помещение, репетиционна, аз реших тъй като имах малко време да направя таблица с коефициенти на звукопоглъщане на отделните материали, данните в нея са събирани от мен, от различни източници Не са 100% пълни и всеки който желае може да допълва тази таблица, но като цяло гледайки тази таблица, човек може да си направи сметката какво ще му е необходимо за да заглуши и обработи, дадено помещение 1 Цитирай
patient Отговорено Юни 12, 2007 Отговорено Юни 12, 2007 (Редактирано) В общи линии няма идеален материал за звукоизолиране, така че основното мислене трябва да бъде в посока какви материали да се използват и как да се комбинират. Интересно би било да се намерят подобни данни за пенополиуретанови и пенопластови изделия На вашето внимание предлагам коефициентите на звукопоглъщане на изделията на рикофон: Коефициентите са в мерната единица Сабин. За по-любознателните ето формули за изчисление, както и коефициента на звукопоглъщане на някои материали.ЦЪК Редактирано Юни 12, 2007 от patient Цитирай
f1_sound Отговорено Юни 13, 2007 Автор Отговорено Юни 13, 2007 Допълнението е добро, но като цяло аз изках да дам звукопоглъщещите коефициенти, на по стандартните материали, които се намират по лесно Цитирай
patient Отговорено Юни 13, 2007 Отговорено Юни 13, 2007 Допълнението е добро, но като цяло аз изках да дам звукопоглъщещите коефициенти,на по стандартните материали, които се намират по лесно Ами мисля че за оборудване на персонална репетиционна в мазе, дори и стари дюшеци биха свършили работа. Затова се запитах дали отнякъде могат да се изкопаят характеристики на всякакви дунапренени и латексови материали. Некой - идеи?! Цитирай
f1_sound Отговорено Юни 13, 2007 Автор Отговорено Юни 13, 2007 Принципно идеята не ти е лоша ама никък, щото много бандички имат мазенца пълни със стари дунапрени и дюшеци, които могът да им свършат работа в направата на собствена репетиционна , макар и не - претенциозна Ще потърся данни из старите ми учебници по акустика Цитирай
patient Отговорено Юни 13, 2007 Отговорено Юни 13, 2007 Ще потърся данни из старите ми учебници по акустика Учебници по акустика - заинтригуван съм. Да ти се намира нещо spare за четене Цитирай
icohohi Отговорено Октомври 1, 2007 Отговорено Октомври 1, 2007 COOL Идеята с дюшеците ми допада. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Октомври 1, 2007 Отговорено Октомври 1, 2007 (Редактирано) Ето нещо за четене, но предупреждавам, че е със сериозна математика. Beranek, Leo - Acoustics Основата на темата за всички времена, написана от големия Лео Беранек. Редактирано Октомври 1, 2007 от Parni_Valjak Цитирай
sw1tched Отговорено Октомври 1, 2007 Отговорено Октомври 1, 2007 Хм, оферта е да пълниш стаята с хора за акустика Сега сериозно, ако искате компромис между цена и качество - каменна и минерална вата. Трябва да уточня, че звукопоглъщане не е равно на звукоизолиране. То се постига главно чрез маса, но при спазване на няколко условия. http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=52 Тук е обяснено много добре. Накратко: 1. Трябва да се подсигури помещението да е "запечатано", така че да не не преминава въздух. 2. Стените трябва да са тежки. 3. Не трябва да има директна връзка на двете стени. 4. Празните пространства/кухини между преградите трябва да се запълнят с звукопоглъщаш материал. 5. Трябва преградите да са от различен материал. Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 3, 2007 Отговорено Октомври 3, 2007 ....каменна и минерална вата.... Айде пак....последно каменна=минерална или напротив...Обясни ми ако обичаш разликата между каменна и минерална вата, че навсякъде само различни мнения чувам. За мен няма никаква разлика, дори и стъклената вата е вид минерална, както и каменната... Цитирай
sw1tched Отговорено Октомври 8, 2007 Отговорено Октомври 8, 2007 Мдам...каменната вата е вид минерална вата, стъклената също. Според това което съм чел, обаче стъклената е опасна; използва се за топлоизолация, но не и звукоизолация. Може и да не е вярно, но бих заложил на каменната. Казах и минералната, защото на места се продава под такова име. Стъклената пък винаги съм я срещал като стъклена, а не минерална. Цитирай
maestroto6 Отговорено Октомври 16, 2008 Отговорено Октомври 16, 2008 здраейте колеги.... може ли някои да ми каже от каде да си купя и колко струват тези материали ?????? благодаря Цитирай
Fenix Отговорено Септември 27, 2009 Отговорено Септември 27, 2009 (Редактирано) Търсейки коефициентите на звукопогълщане на дунапрен и разликата между него и минералната вата попаднах на една доооста подробна таблица, точно на най-често срещаните материали. Съжалявам, че е на немски, но с един речник човек може да се справи доста добре http://www.sengpielaudio.com/Rechner-RT60Koeff.htm то ще ми избоде очите... има го и на английски http://www.sengpielaudio.com/calculator-RT60Coeff.htm Редактирано Септември 27, 2009 от Fenix 1 Цитирай
Recommended Posts