f1_sound Публикувано Юни 12, 2007 Публикувано Юни 12, 2007 Тъй като, доста често в този раздел на форума се пита как да се "заглуши, обешуми" и така нататък, дадено помещение, репетиционна, аз реших тъй като имах малко време да направя таблица с коефициенти на звукопоглъщане на отделните материали, данните в нея са събирани от мен, от различни източници Не са 100% пълни и всеки който желае може да допълва тази таблица, но като цяло гледайки тази таблица, човек може да си направи сметката какво ще му е необходимо за да заглуши и обработи, дадено помещение 1 Цитирай
patient Отговорено Юни 12, 2007 Отговорено Юни 12, 2007 (Редактирано) В общи линии няма идеален материал за звукоизолиране, така че основното мислене трябва да бъде в посока какви материали да се използват и как да се комбинират. Интересно би било да се намерят подобни данни за пенополиуретанови и пенопластови изделия На вашето внимание предлагам коефициентите на звукопоглъщане на изделията на рикофон: Коефициентите са в мерната единица Сабин. За по-любознателните ето формули за изчисление, както и коефициента на звукопоглъщане на някои материали.ЦЪК Редактирано Юни 12, 2007 от patient Цитирай
f1_sound Отговорено Юни 13, 2007 Автор Отговорено Юни 13, 2007 Допълнението е добро, но като цяло аз изках да дам звукопоглъщещите коефициенти, на по стандартните материали, които се намират по лесно Цитирай
patient Отговорено Юни 13, 2007 Отговорено Юни 13, 2007 f1_sound написа: Допълнението е добро, но като цяло аз изках да дам звукопоглъщещите коефициенти,на по стандартните материали, които се намират по лесно Ами мисля че за оборудване на персонална репетиционна в мазе, дори и стари дюшеци биха свършили работа. Затова се запитах дали отнякъде могат да се изкопаят характеристики на всякакви дунапренени и латексови материали. Некой - идеи?! Цитирай
f1_sound Отговорено Юни 13, 2007 Автор Отговорено Юни 13, 2007 Принципно идеята не ти е лоша ама никък, щото много бандички имат мазенца пълни със стари дунапрени и дюшеци, които могът да им свършат работа в направата на собствена репетиционна , макар и не - претенциозна Ще потърся данни из старите ми учебници по акустика Цитирай
patient Отговорено Юни 13, 2007 Отговорено Юни 13, 2007 f1_sound написа: Ще потърся данни из старите ми учебници по акустика Учебници по акустика - заинтригуван съм. Да ти се намира нещо spare за четене Цитирай
icohohi Отговорено Октомври 1, 2007 Отговорено Октомври 1, 2007 COOL Идеята с дюшеците ми допада. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Октомври 1, 2007 Отговорено Октомври 1, 2007 (Редактирано) Ето нещо за четене, но предупреждавам, че е със сериозна математика. Beranek, Leo - Acoustics Основата на темата за всички времена, написана от големия Лео Беранек. Редактирано Октомври 1, 2007 от Parni_Valjak Цитирай
sw1tched Отговорено Октомври 1, 2007 Отговорено Октомври 1, 2007 Хм, оферта е да пълниш стаята с хора за акустика Сега сериозно, ако искате компромис между цена и качество - каменна и минерална вата. Трябва да уточня, че звукопоглъщане не е равно на звукоизолиране. То се постига главно чрез маса, но при спазване на няколко условия. http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=52 Тук е обяснено много добре. Накратко: 1. Трябва да се подсигури помещението да е "запечатано", така че да не не преминава въздух. 2. Стените трябва да са тежки. 3. Не трябва да има директна връзка на двете стени. 4. Празните пространства/кухини между преградите трябва да се запълнят с звукопоглъщаш материал. 5. Трябва преградите да са от различен материал. Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 3, 2007 Отговорено Октомври 3, 2007 sw1tched написа: ....каменна и минерална вата.... Айде пак....последно каменна=минерална или напротив...Обясни ми ако обичаш разликата между каменна и минерална вата, че навсякъде само различни мнения чувам. За мен няма никаква разлика, дори и стъклената вата е вид минерална, както и каменната... Цитирай
sw1tched Отговорено Октомври 8, 2007 Отговорено Октомври 8, 2007 Мдам...каменната вата е вид минерална вата, стъклената също. Според това което съм чел, обаче стъклената е опасна; използва се за топлоизолация, но не и звукоизолация. Може и да не е вярно, но бих заложил на каменната. Казах и минералната, защото на места се продава под такова име. Стъклената пък винаги съм я срещал като стъклена, а не минерална. Цитирай
maestroto6 Отговорено Октомври 16, 2008 Отговорено Октомври 16, 2008 здраейте колеги.... може ли някои да ми каже от каде да си купя и колко струват тези материали ?????? благодаря Цитирай
Fenix Отговорено Септември 27, 2009 Отговорено Септември 27, 2009 (Редактирано) Търсейки коефициентите на звукопогълщане на дунапрен и разликата между него и минералната вата попаднах на една доооста подробна таблица, точно на най-често срещаните материали. Съжалявам, че е на немски, но с един речник човек може да се справи доста добре http://www.sengpielaudio.com/Rechner-RT60Koeff.htm то ще ми избоде очите... има го и на английски http://www.sengpielaudio.com/calculator-RT60Coeff.htm Редактирано Септември 27, 2009 от Fenix 1 Цитирай
Recommended Posts