PRIMO Публикувано Юни 12, 2007 Share Публикувано Юни 12, 2007 Първо да започна с това че съм китарист Таа, проблема е следния : взех на брат ми бас с 5 струни - Fender Squier Precision - казах му че допълнителната му струна е най-долната (EADGB) , тъй като тя ми изглежда адски тънка като за бас, но той ме убеждава, че баса му е BEADG. Резултат от спора е скъсана струна G, понеже лапето решило да прави настройки. Коя е допълнителната струна ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 Строя на 5 струнен бас, поне стандартен е Сол, Ре, Ла, Ми, Си. Допълнителната струна в случая е Си-то, която е най-дебелата. Странното е, че и двата строя би трябвало да ги издържат струните. Къде се е скъсала струната точно? П.П. Имам усещането, че брат ти е бил прав със строя NB!!!! Много внимавайте с такива странни строеве, защото грифът не е от ластик. Измята се понякога непоправимо, ако не е регулиран от тръсрод-а. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antonium Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 май така : B – E – A – D – G скии тука http://www.tunemybass.com/tuning/bass_guitar_tunings.html Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PRIMO Отговорено Юни 12, 2007 Автор Share Отговорено Юни 12, 2007 (Редактирано) ами той я е скъсал там към главата, където се захваща с червени конци усукани. Проблема е че най-тънката струна ми изглежда прекалено тънка, а най-дебелата - прекалено дебела, та не знам коя е допълнителна. Има EADGB - допълнителна тънка BEADG - допълнителна дебела незнам кое от двете е п.с. най-вероятно дебелата е допълнителна, Редактирано Юни 12, 2007 от PRIMO Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vhcs Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 BEADG - допълнителна дебела е това е правилното !!! имаш още по-ниски товнове, това е идеята ... и най-вероятно не брат ти а ти си я скъсал като си се опитал да докараш EADGB. При това положение стуните стават толкова натегнати че с мъка се свири - и аз съм го пробвал ... ама не съм късал струна успехи Алекс Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 Подкрепям мнението на Алекс! Има голяма вероятност докато е нова струната и е с по-ниска еластичност това натягане да е довело до скъсването. Аз си направих този експеримент преди някъде месец и варианта да свиря с този строй беше да обтегна тръсрода, за да изправя грифа и да сваля струните надолу, тъй като така се натегнаха, че беше почти невъзможно да се свири без болка. Пак повтарям. Правилният строй е BEADG като допълнителната струна е B. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mephistofel Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 Само една вметка - съществуват и петструнни басове,при които имаме добавена "висока" струна. Няма спор,че нормалният строй за един петструнен бас е BEADG,обаче има един тънък момент - при басовете с повече струни (5,6 и т.н.) - високата струна се настройва на чиста кварта и е ДО ( C ),за разлика от китарата,където е СИ (B/H). Така,че дори и да беше с допълнителна "висока" струна (такива комплекти са много по-редки в сравнение с със стандартен 5 струнен) - буквеното изражение на струните щеше да е EADGC. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MDFk Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 Хич и не се чуди че 1ва(Сол) е твърде тънка, а 5та(Си) е твърде дебела. Така са си. 1ва е около 0.040-0.045, а 5та около 0.125-0.130. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vhcs Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 най-вероятно дебелата е допълнителна e вече не е - EADGB ама без B, и това си е нормален 4 струнен бас без "допълнителна" или "добавена" струна ... майтапя се разбира се .. хехехе Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PRIMO Отговорено Юни 12, 2007 Автор Share Отговорено Юни 12, 2007 мерси за мненията Струни се продават само комплект, който е към 30тина лева,прав ли съм ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 Мисля, че имаше и по-евтини, но не ти препоръчвам да се хващаш с тях. Ernie Ball ми ги препоръчаха, но не знам каква им е цената за момента, нямам време да мина по магазините Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Zlatyio Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 Аз да питам за петструката проблемно ли ще е да се настрои дропнато C-G-C-F-A тоест дигната най-дебелата с един тон а другите с по 2 от стандартната настройка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Liquid Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 (Редактирано) Аз да питам за петструката проблемно ли ще е да се настрои дропнато C-G-C-F-A тоест дигната най-дебелата с един тон а другите с по 2 от стандартната настройка. Когато от BEADG настроиш в CGCFA всички освен 5-тата са ти дигнати с минорна терца - 3 полутона. А-то само е с два. Ако искаш да спазиш интервалите спрямо останалите струни, трябва да е A#. Иначе може, ама не виждам смисъл. Редактирано Юни 12, 2007 от Liquid Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Zlatyio Отговорено Юни 12, 2007 Share Отговорено Юни 12, 2007 (Редактирано) Смисълът е да се имитира 4-струнна настройка дроп C но вместо да смъкваш струните и да имаш дроп C + още една струна която ще е по ниска(5-та струна) просто да дигнеш B-то в C и останалите по нея. Редактирано Юни 12, 2007 от Zlatyio Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mephistofel Отговорено Юни 18, 2007 Share Отговорено Юни 18, 2007 мерси за мненията Струни се продават само комплект, който е към 30тина лева,прав ли съм ? Едни хубави струни,комплект за 5-струнен бас,са около 40 евро - Elixir,или DR Strings,например (по-точно - 40 евро за DR Strings Black Beauties 5 strings и 55 евро за Elixir Nanoweb 5 strings - това са цени от www.thomann.de). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts