karapetkov Публикувано Юни 10, 2007 Публикувано Юни 10, 2007 Дали знаете някакви упражнения за коригиране на лошо "Р"? Некви логопедски номера? Или трябва по-сериозна терапия при специалист? Вече разбрах едни за оправяне на "Л"-то и има наредък. Благодаря предварително. Цитирай
mravata Отговорено Юни 13, 2007 Отговорено Юни 13, 2007 я сподели за Л-то, че имам някои познати, които се нуждаят Цитирай
tpd Отговорено Юни 13, 2007 Отговорено Юни 13, 2007 Незнам от логопедична гледна точка как точно стои въпроса, но от малък съм с меко Р, а преди време започнах да се замислям как точно трябва да се произнася. Вече нямам проблеми да произнасям и дватта типа. Просто звукоизвличането на твърдо и меко е различно. Мекото е по ниско в гърлото и езика няма нужда да се движи към горната челюст. Това е така нареченото вренско. Арабите говорят с още по свалено в гърлото Р и то едва ли не наподобява нещо като храчене/с извинение за израза/. А твърдото 'нашеноско' Р е горе в небцето с допиране на езика към небцето. Според мен и без логопеди може да се оправи, просто при някои ще иска много усилие и практика. Което включва опита на човека да овори различни езици. Повече езици повече упражение за звукоизвличане. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 14, 2007 Отговорено Юни 14, 2007 Според мен, ако си правиш 15-минутни сесийки всеки ден, в продължение на един месец, умишлено произнасяйки правилното Р, и говорейки думи с него, ще свикнеш бързо. Цитирай
karapetkov Отговорено Юни 14, 2007 Автор Отговорено Юни 14, 2007 За Л-то: Произнася се следната хитринка със всички гласни в следния ред: И, А, Е, О, У. лрЙипти, лрАйпти, лрЕйпти, лрОйпти, лрУйпти. Тия се изнасят като една дума, възможно най-слято. Така неколко пъти всеки ден. Идеята е Лто да идва от кратичко допиране на езика в горния ред зъби. Тая хитринка ми я каза една актриска и каза че тя така си оправила Лто. Има ефект. Цитирай
Schweppes Отговорено Юли 1, 2007 Отговорено Юли 1, 2007 Здрасти пич! Има една специална техника за оправянето на "р"-то.Тя е свързана с постоянни ежедневни упражнения на издърпване на езика назад.Най-често този проблем се дължи на по-голяма,срастнала ципа на езика-често наследствено,по рождение.Методът е разтягане на тази ципа с често повдигане на езика и опит да се напъха върха му в гърлото.По принцип това е йогийско упражнение и с постоянство дава резултати.Другият начин е оперативно "цепване "на тази ципа... Цитирай
salt Отговорено Юли 4, 2007 Отговорено Юли 4, 2007 Аз лично не знам. Най-добре се обърни към логопед. Чувал съм , че в някои случаи дори може да се стигне до операция и упражненията не помагат, пък и понякога френското "Р" звучи интересно и на някои им ходи. Цитирай
salt Отговорено Юли 4, 2007 Отговорено Юли 4, 2007 Между другото аз преди не можех да казвам "Л".Произнасях го като комбинация от "у" и "ъ", но се научих да го изговарям правилно(показаха ми как,въпреки че не вярвах че ще стане), но все още като че ли ми е трудно да го произнасям леко .Има още лек запън и мисъл при произношението. Цитирай
Vlad Отговорено Юли 4, 2007 Отговорено Юли 4, 2007 Само да споделя, че никога не съм можел да казвам "Р". Не ми е и липсвало - просто не съм се замислял. Но с учудане наблюдавах един приятел и колега, който с упоритост се научи да го казва като мен и е много доволен - сега си говори така... Влад Цитирай
yotzzo Отговорено Юли 12, 2007 Отговорено Юли 12, 2007 (Редактирано) Навремето свирех с един човек,който пееше/говореше с гърлено/френско/"Р". Беше много интересно когато мога ще кача нещо. Редактирано Юли 12, 2007 от yotzzo Цитирай
fatio Отговорено Юли 21, 2007 Отговорено Юли 21, 2007 Само да ви светна,че ако някой казва Р като французите НЕ МОЖЕ да се оправи.То ва си остава така Цитирай
Mephistofel Отговорено Юли 23, 2007 Отговорено Юли 23, 2007 Само да ви светна,че ако някой казва Р като французите НЕ МОЖЕ да се оправи.То ва си остава така Брей,аз пък да не знам,че съм бил медицински уникат... Иначе аз да те светна,че с редовно ходене на логопед за няколко месеца в 1-ви клас си оправих френското "р" и в момента си говоря напълно нормално. Цитирай
Mandalay Отговорено Юли 23, 2007 Отговорено Юли 23, 2007 Един мой колега също си оправи "Р" за около четири месеца усилена работа. Цитирай
CorvusCorax Отговорено Юли 24, 2007 Отговорено Юли 24, 2007 Абе, то и аз уж си бях оправил мойто още в първи-втори клас (тогава ходех на логопед, понеже имах проблеми с р-то, ш-то, ч-то и с-то - въобще, с почти всичко, за което се сетите), но като че ли все още понякога си личи, че не е много мой звук . Даже сега, слушайки някакви вокали, които съм записвал преди година, чувам, че имам няк'во много странно Р, което май прави впечатление не само на мен. Но си го харесвам и няма да си го променям Цитирай
byron Отговорено Юли 25, 2007 Отговорено Юли 25, 2007 (Редактирано) Само да ви светна,че ако някой казва Р като французите НЕ МОЖЕ да се оправи.То ва си остава така Абсолютно невярно! Работих в националното радио 2 години. Оттам минаха всевъзможни хора и типове, всеки с повече или по-малко говорни дефекти. Няма човек, който да говори абсолютно правилно (не само "р","л", шипящи и т.н.). Затова има и ЛОГОПЕДИ. В тази връзка, лично аз също имам проблем с р-то, и сме си говорили с логопедката. Вариантите са два: 1.Скъсена подезична връзка, 2. Просто лошо "р", което се е превърнало в навик. И в двата случая това се оправя, първо с оперативна намеса се срязва подезичната връзка (всеки може да го направи, но трябва да се иде при лицево челюстен хирург за да няма сакатлъци). Останалото са упражнения. И в зависимост от интензивността на упражненията (респективно постоянството) за има няма месец, вече ще се появи нормалното твърдо "р", което е характерно за българския. И съветвам всички, да посетят логопед. Не може да си представите, колко по-добро впечатление (навсякъде) прави човек, който говори правилно български :-) П.С. Все още събирам кураж и ентусиазъм да оправя моето ;-) Редактирано Юли 25, 2007 от byron Цитирай
Recommended Posts