PhoenixStudio Публикувано Януари 27, 2022 Публикувано Януари 27, 2022 Здравейте на всички, моля някой да даде съвет какъв може да е проблема, Така изградих малко помещение в стаята си за аудио запис, помещението е с размери Д-160см. Ш-195см. В-200см. Изградено е от гипсокъртон двойна стена като между картоните има 5 см. Минерална вата която се продава на руло, Само отсрещната стена на помещението е панел, Всички стени са облепени с така известните звукопоглъщащи панели тип пирамида 5 см. Пода е с фибран 2 см. като отгоре има МДФ плоскост 1 см. Като е постлан мокет с дебелина 0,5 см. В горните четири ъгъла съм сложил бас трапове и все пак имам следния проблем който е досаден и не знам как да отстраня. Когато се говори в помещението с по дебел тембър на гласа има едно гадно кънтене, Тоест при по ниските честоти на звука се получава тази аномалия, Иначе При реверберацията / Ехото Като цяло съм го свел до минимум просто нещо ми куца при басите в помещението та се получава този гаден кънтеж при изпълнение на дебел тембър, Странно е обаче, Че има една определена точка в височината на помещението вътре където този кънтеж сякаш изчезва, Например то е високо 200 см. аз съм 184 см. Висок на тази височина 184 см. Го има този кънтеж, Но ако съм седнал и съм на височина в средата на помещението което идва 100 см.Този кънтеж сякаш изчезва. Наистина не мога да разбера от какво се получава тази аномалия и как бих могъл да я отстраня, Ше съм ви много благодарен за мнение и съвет какво може да се направи, Намислил съм да отлепя изолацията и да залепя доста пресована вата която се води за под, И след това пак да залепя звукоизолацията, Извинявам се предварително ако съм объркал раздела по темата и не съм бил ясен какво имам в предвид, Благодаря! Добавям снимки на помещението. Цитирай
yamaha Отговорено Януари 28, 2022 Отговорено Януари 28, 2022 (Редактирано) Така като гледам, даже си се престарал с акустичната обработка за това малко помещение и чисто логически звукът вътре дори трябва да е доста сух. За съжаление снимките са тъмни и не се виждат подробности, но от обясненията в поста става ясно, че на пода има все пак някакво неотразяващо покритие (мокета), макар и със символичната дебелина от 0.5 см. Ако си облепил и вратата с въпросните пирамиди, единственото отразяващо покритие, което може да прави проблем е прозорецът към контрол рума, който за това малко помещение всъщност не е много малък и той би могъл да прави някакъв резонанс. За съжаление с прозореца няма какво да се направи и така като гледам е вграден и не може да се отваря, за да направиш проба как се променя резонанса ако е отворен. Бас-траповете не ги виждам заради тъмните снимки - ако са от стандартните (големите) на Ауралекс би трябвало да оберат дори по-ниски честоти от нисък мъжки глас, но не виждам как си ги побрал в миниатюрното помещение, така че предполагам, че са някакви по-малки, които поглъщат "бас" само една идея повече от пирамидите. Другото, което се сещам е, че навсякъде си сложил само пирамиди, които са еднопрофилни и не разбиват звука в различни посоки, което също може да е известен проблем. Все пак за резонанса залагам най-вече на прозореца, защото той ти е най-близо до микрофона, нищо че си сложил локален екран и за него - в случая говорим за резонанса на помещението. Пробвай да изместиш малко по-назад и леко встрани от прозореца стойката с микрофона, пробвай какво се чува на отворена врата, сложи временно някакъв плътен килим на пода и виж какво се променя и така по-бързо ще разбереш откъде идва проблема. Основният проблем е, че помещението е само 3 кв.м., а прозорецът ти се пада на дългата страна и няма как да маневрираш. Редактирано Януари 28, 2022 от yamaha 1 Цитирай
PhoenixStudio Отговорено Януари 28, 2022 Автор Отговорено Януари 28, 2022 (Редактирано) Преди 1 час, yamaha написа: Така като гледам, даже си се престарал с акустичната обработка за това малко помещение и чисто логически звукът вътре дори трябва да е доста сух. За съжаление снимките са тъмни и не се виждат подробности, но от обясненията в поста става ясно, че на пода има все пак някакво неотразяващо покритие (мокета), макар и със символичната дебелина от 0.5 см. Ако си облепил и вратата с въпросните пирамиди, единственото отразяващо покритие, което може да прави проблем е прозорецът към контрол рума, който за това малко помещение всъщност не е много малък и той би могъл да прави някакъв резонанс. За съжаление с прозореца няма какво да се направи и така като гледам е вграден и не може да се отваря, за да направиш проба как се променя резонанса ако е отворен. Бас-траповете не ги виждам заради тъмните снимки - ако са от стандартните (големите) на Ауралекс би трябвало да оберат дори по-ниски честоти от нисък мъжки глас, но не виждам как си ги побрал в миниатюрното помещение, така че предполагам, че са някакви по-малки, които поглъщат "бас" само една идея повече от пирамидите. Другото, което се сещам е, че навсякъде си сложил само пирамиди, които са еднопрофилни и не разбиват звука в различни посоки, което също може да е известен проблем. Все пак за резонанса залагам най-вече на прозореца, защото той ти е най-близо до микрофона, нищо че си сложил локален екран и за него - в случая говорим за резонанса на помещението. Пробвай да изместиш малко по-назад и леко встрани от прозореца стойката с микрофона, пробвай какво се чува на отворена врата, сложи временно някакъв плътен килим на пода и виж какво се променя и така по-бързо ще разбереш откъде идва проблема. Основният проблем е, че помещението е само 3 кв.м., а прозорецът ти се пада на дългата страна и няма как да маневрираш. Благодаря за отговора, Мисля, Че проблема не е в прозореца, Пробвал съм да го покрия с дунапрен докато съм вътре пак го има този резонанс, Явно тавана трябваше да е по-висок защото както споменах ако съм на по-ниско от тавана тогава резонанса не се чува.... 🤔 Редактирано Януари 28, 2022 от PhoenixStudio Правопис Цитирай
yamaha Отговорено Януари 28, 2022 Отговорено Януари 28, 2022 А ако изместиш микрофона от ъгъла, където е на снимката, в срещуположния край на прозореца пак ли има резонанс? Цитирай
PhoenixStudio Отговорено Януари 28, 2022 Автор Отговорено Януари 28, 2022 преди 49 минути, yamaha написа: А ако изместиш микрофона от ъгъла, където е на снимката, в срещуположния край на прозореца пак ли има резонанс? Да. Навсякъде при височина 180 см. От 200 см. Наистина много странно, доколкото знам, Басса лази по пода и ъглите, Басс трапове съм сложил само на тавана в ъглите, Един над микрофона 20×20на 60 см. Както и в другия край на помещението, Също така 2 по-малки 16×16 на 60 см. От ляво и дясно, Все ми е мисълта, Че тавана трябваше да е по-висок, Също така трябваше да сложа някаква друга изолация преди да сложа пирамидата а не да е залепена директно на Гипсокартона. И все пак с еквалайзер се оправят нещата но мен си ме дразни... Цитирай
yamaha Отговорено Януари 29, 2022 Отговорено Януари 29, 2022 Да, басът най-често се събира по ъглите, но при теб "ъгъл" е условно понятие, защото хем е само около 3 квадрата, хем нямаш много обем заради малката височина, така че басът може да си ходи навсякъде. А това, че отгоре пирамидата е директно върху гипсокартона също не е добра идея, както сам си се сетил. Имай предвид, че 5см-пирамиди не дават кой знае какъв ефект, особено в честотите под 500 херца. Като цяло не вярвам да е чак толкова зле акустиката, защото си налепил доста от тях, но този резонанс на 20 см под тавана - точно, където човек трябва да пее, наистина е неприятен и с право те дразни. Може би ако имаше един пласт вата със средна плътност (и поне 5 см дебелина) и чак след това пирамидите, нещата с резонанса вероятно щяха да са по-добре, но пък с тия 2 метра височина няма накъде да ги скъсяваш повече. 1 1 Цитирай
PhoenixStudio Отговорено Януари 29, 2022 Автор Отговорено Януари 29, 2022 Преди 8 часа, yamaha написа: Да, басът най-често се събира по ъглите, но при теб "ъгъл" е условно понятие, защото хем е само около 3 квадрата, хем нямаш много обем заради малката височина, така че басът може да си ходи навсякъде. А това, че отгоре пирамидата е директно върху гипсокартона също не е добра идея, както сам си се сетил. Имай предвид, че 5см-пирамиди не дават кой знае какъв ефект, особено в честотите под 500 херца. Като цяло не вярвам да е чак толкова зле акустиката, защото си налепил доста от тях, но този резонанс на 20 см под тавана - точно, където човек трябва да пее, наистина е неприятен и с право те дразни. Може би ако имаше един пласт вата със средна плътност (и поне 5 см дебелина) и чак след това пирамидите, нещата с резонанса вероятно щяха да са по-добре, но пък с тия 2 метра височина няма накъде да ги скъсяваш повече. Дам, Не го обмислих както трябва като я почнах, Действах прибързано с желанието си да направя стаичката по-бързо, Определено при второ построяване бих обмислил и пресметнал нещата по-добре.. Благодаря ти за съдействието, не мисля, че някой би дал по-добър съвет, Смятам темата за приключена. Цитирай
Recommended Posts