vurbito Публикувано Юни 6, 2007 Публикувано Юни 6, 2007 моля за препоръка за дървесина за бас и китара(тяло) до нас има дърводелец и от него смятам да поръчам материалите само ми трябва да знам каква дървесина за коя част Цитирай
the_gorer Отговорено Юни 6, 2007 Отговорено Юни 6, 2007 За грифа - клен. За тялото - елша, ясен, клен, махагон, орех, топола, липа и комбинации между тях. Вероятността дърводелецът да има някоя от горните дървесини е много малка, да не кажа нулева. Повечето работят само с иглолистен материал - чам. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 6, 2007 Отговорено Юни 6, 2007 Можеш да намериш дървесина главно в складове. При дърводелци - евентуално ако е пич, и имаш късмет. Но в складовете - само на големи талпи. Трябва да броиш по 40-100-200-300лв(в зависимост от дървесината), на талпа, и преноса и е трудна работа. Вярно че от една талпа 3-4-5 китари могат да станат де. Но трябва и да разбираш от дървесина. Има значение разстоянието между пръстените, посоката на срязване и др. фактори. Аз лично трудно бих се наел да избирам дървесина, освен ако нямам наистина много време за разглеждане. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 7, 2007 Отговорено Юни 7, 2007 Трябва да броиш по 40-100-200-300лв(в зависимост от дървесината) За клен и махагон може и по повече от 300...Казвам го от опит, след няколкодневно обикаляне из разни дърводелци, складове за дървен мат'риал и всякакви подобни... Цитирай
the_gorer Отговорено Юни 7, 2007 Отговорено Юни 7, 2007 Дори букът, който е масово дърво и би трябвало да се ползва навсякъде, е труден за намиране. Па и скъп. Абсолютно всички дребни дърводелци ползват само и единствено чам - бързо, лесно, вкусно. И евтино. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 7, 2007 Отговорено Юни 7, 2007 Всичко е според зависи. Може да се намерят големи махагонови талпи за 3-4 китари, за цени от порядъка на 200-ина лева. Махагона върви около 1800лв. кубика у нас. Иначе клена е трудна работа.. Цитирай
ultramega Отговорено Юни 7, 2007 Отговорено Юни 7, 2007 За грифа - клен.За тялото - елша, ясен, клен, махагон, орех, топола, липа и комбинации между тях. Вероятността дърводелецът да има някоя от горните дървесини е много малка, да не кажа нулева. Повечето работят само с иглолистен материал - чам. а какво ще кажете за дъб? Работя в мебелната индустрия и наистина както казвш тея дървесини не се използват често( почти никак даже в БГ) Случаино ми попадна една талпа дъб и имам намерението да я ползвам за изработка на китара(имам всички необходими инструменти и умения, но нямам никакви познания ) обаче като гледам дъбът не е сред дървесините които се препоръчват тук. и още , ако дъбът става за тяло, то грифа задължително ли трябва да е от клен? Липата не е ли много мека за тялото . Аз доколкото съм имал вземане даване с тоя материял знам че мног лесно се деформира, дори при неголям натиск. Цитирай
the_gorer Отговорено Юни 7, 2007 Отговорено Юни 7, 2007 Дъб не се ползва - само някои луди глави си правят експерименти с него. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 Липата не е ли много мека за тялото? Липата е широко използвана за тяло на китари, не съм запознат с механичните свойства на дървото, но е факт. Примерно RG серията на Ibanez ( ) са с такива тела. Цитирай
vurbito Отговорено Юни 8, 2007 Автор Отговорено Юни 8, 2007 За тялото - елша, ясен, клен, махагон, орех, топола, липа и комбинации между тях. какво ще кажете за липа, топола и орех? и до трите имам достъп а гриф смятам да купя Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 Ето този сайт the_gorer го беше дал в една друга тема. Можеш да прегледаш какво пише за отделните дървета. Орехът принципно е доста твърдо и тежко дърво, което значи, че ще има повече високи. Липата е по-мека и по-лека, затова е по-средниста и дава отчетлив тон. А, ето и един безплатен речник, с който да си помагат всички с превода на имената на дърветата Цитирай
Overdrive Отговорено Юни 8, 2007 Отговорено Юни 8, 2007 липата е много меко и лесно изметващо се дърво (може би тея от които правят ибанез и мекс. фендери са по други от БГ липите), така че ако направиш средата от по-твърдо дърво може и да стане Цитирай
Recommended Posts