Jump to content
Българският форум за музиканти

JamKazam или друг софтуер за онлайн репетиция/джем сешън


ivan10f
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

напоследък софтуерите за онлайн репетиции набират все повече популярност. Много удобни за свирене, когато сме "пръснати" по белия свят или карантинирани, те страдат и от редица недостатъци, основният от които е латенцията. Естествено тя не зависи на 100% от софтуера, а предимно от качеството на аудио интерфейсите и интернет връзката с която разполагаме.
Добре би било тук да споделим опит и мнения по темата, както и размишления относно влиянието на такъв метод върху формирането и съществуването на музикални формации.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Страхотна тема. Аз бих започнал отзад напред.

Мнението ми, с което никого не ангажирам, е, че тези софтуерни продукти са компромисен вариант. Няма по-голямо удоволствие от това, да свириш на живо в едно помещение с живи хора, особено ако са добри, и е още по-приятно, ако има минимален брой кабели/електричество. :) Не смятам, че тези софтуерни продукти могат ефективно да заменят атмосферата и животът на една жива банда/проект, а по-скоро са интересен и алтернативен начин да се провеждат репетиции от разстояние или да се направи колаборация за YouTube видео или нещо подобно. Съществуват кавър банди в YouTube, които функционират така и правят ефективно кавъри и песни, но това по-скоро бих го сметнал за изключение от органичния начин за музициране и групарство.

След тази овертюра смятам да карам по същесетво. 


В следствие на вируса се наложи, с човекът с когото си свирехме на живо, да спред да го правим и решихме да търсим адекватно решение на проблема, което да е безплатно. В нашия случай, ние сме акустично дуо, което свири на акустични китари, аз пея и свиря ритъм, колегата свири сола и държи "втори глас". Имаме и трети човек, който от време на време се включва и свири на "дайре" (tambourine), но не сме го включвали във виртуалните ни репетиции. Твърдя да отбележа, че за виртуалния сетъп и двамата разполагаме със скайп микрофони, които са с нелоша честотна лента и с добър обхват, стоят пред китарите и слушаме нас и другата страна през слушалки, за да не се получава микрофония. В случая пробвахме две решения:

1. NINJAM 

Представлява Reaper плъгин, чрез който можеш да създаваш и да се свързваш с виртуални стаи, където да свириш с други съратници. Предимствата му са, че имаш супер много опции за рутиране и ефекти, които можеш да подадеш от Reaper, което го прави доста гъвкав. Техническите му изисквания не са високи и спокойно може да се подкара на по-стара машина. Като недостатък смея да отбележа, че рутирането и сетъпа не са много лесни, така че е най-добре да се изкара като присет. Другата част беше латенцията, която с колегата така и не можахме да я докараме до поносима за свирене, освен това имаше гличове и проблеми с мониторинга и зарязахме този вариант.

2. https://jamulus.io/

Второто нещо, на което се спряхме е Jamulus - лесен за инсталация, нуждае се единствено от ASIO4ALL драйвери. Инсталираш, конфигурираш, избираш си стая и почваш да свириш - с поносима латенция, без излишни глупости. Дори и да попаднеш в стая с много свирачи, можеш спокойно да мютнеш останалите и да си останете само вие двамата, пък ако сте добри, може да се джойннат и другите към вашия джем. :) Ако пък си още по-голям мераклия, можеш да си създадеш собствен сървър и да си джемите на него. Недостатъците му са, че е по-ограничен откъм опции за ефекти и рутирания и ако искаш нещо по-яко ти трябва някакъв рутиращ драйвер като Virtual Cable или нещо подобно, което да "слуша" ефекти/плъгини от нейде другаде. Другият му недостатък е, че бачка основно на Win 10 и по-архаичните машини трудно биха го подкарали (с Linux нямам опит). 

Поздрави и успех! :) 

Edited by Koobenot
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.