Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Имай предвид, че адаптерите на баса могат да имат амплитуда, по-голяма от няколко волта. Ако ползваш JFET със малко Vp (J201) без преднапрежение, отрицателната ти полувълна ще се отреже доста грубо.

В тази схема не мога да разбера, какъв е смисълът от цялото упражнение:

BB.png

Хем има входен буфер (без преднапрежение), който освен естествената си сорсова ООВ няма някаква специална такава. След това има стъпало, обхванато от честотнозависима ООВ, и за капак накрая имаме емитерен повторител, който също няма кой-знае колко дълбока ООВ. За какво е цялата галимация?

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • Отговори 82
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Нещо такова няма ли да ти свърши достатъчно добра работа за бленда? После можеш да сложиш и буфeрирана тонсекция, ако искаш.

emo2.png

В крайно положение на blend потенциометъра, звукът он "нежелания" адаптер се подтиска с 38dB, което не знам, дали не е в крайна сметка достатъчно.

Отговорено (Редактирано)

Буферите преди смесителя са готови и инсталирани (J201, 33k сорсов резистор). 
Мисля че си звучи ок, (и то с някаква 6,6v) батерия. И на симулация не показва клип (жълтата синусоидка).

Но втората част, бас буустера клипва, при товар на изхода 50 к и входен сигнал 2,5v p-p. Сигнал 50 хз

0.2mA-50hz_2.5v peak-50k load-all2.JPG

Това е по опростената схема за бас бууста само:

BassBoost.png

Само че доста съм увеличил резисторите - вижда се на симулацията. Не съм сигурен възможно ли е да работят транзисторите при такъв малък ток (0.1-2 мА на транзистор).
Дори и да добавя изходен буфер - като в по голямата схема, която коментира, пак клипва с 50к товар на изхода.

С 500 к не клипва, но не знам входното и изходното съпротивление на активното EQ, към което ще свързвам тези неща:
- адаптери > буустери (j201) > смесител > бас буустер > волюм > активно EQ > изход
или:
- адаптери > буустери (j201) > смесител > волюм > бас буустер > активно EQ (ако има към 500к входен импеданс, няма да клипва на горната симулация) > изход
Та евентуално да оставя бас буустера, както е на симулацията.
Друг вариант е постепенно да вдигам тока на транзисторите, схемата с два транзистора на бас бустера, докато спре да клипва с 50к товар.

В момента е:
-  адаптери > буустери (j201) > смесител > волюм > активно EQ
Звучи ми ок, с 33к сорсови резистори
Оригинално си беше:
- адаптери > смесител > волюм > активно EQ > изход

п.п. сега ми дойде и вариант, да сложа бас буустера най накрая... Така ще разчитам че входа на бас ампа (high) би трябвало да е поне 500к входен импеданс. Ама кабела може да оказва влияние..
п.п. последно ще пробвам да измеря, колко ток тегли електрониката сега, да имам някакво число.
И да не се мъча на симулации, да спестя 0.5 мА :D :D 

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Toва е активното EQ. Звучи ми напълно ок, но баса малко тънее още от адаптерите - пробвал съм ги и директно включени.
Схемата му не съм я изровил в нета засега.

Xinqi XQ-2 3BAND EQ (T.M.B)pg.jpg

Корекцията ми звучи напълно ок, но искам да повдигна баса (да речем с 6 дб).
В момента мога да усиля и от комбото и от активното EQ докрай. На слушалки от комбото звучи екстра - всичкото бас на макс, или над средата.
Всякакви настройки под flat (12 часа) са безмислени.
С бууста мисля да вкарам корекцията на баса в ползваеми нива.

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

През цялото време, не мога да разбера защо държиш да вкараш целия топлинен шум от двата паралелни 2.2М резистора на гейта на полевия транзистор. И защо ти е изобщо bias резистор в схема, в която адаптерите са директно свързани (не се превключват). Защо направо не филтрираш BIAS напрежението с голям кондензатор към земя (че да угасиш шума на bias резисторите) и не свържеш адаптера между този кондензатор и гейта на транзистора?

Отговорено (Редактирано)

Охх, Емо, стегни се малко. Прочети малко, вместо да си губиш времето да рисуваш изначално грешни схеми.

Къде ти е преднапрежението на JFET транзистора?

Нещо такова имам предвид:

emo3.png

R5, R7 може да са тримери, с които си настройваш 4.5V на емитерите.
C4, C3 може да са 10-47uF, каквито имаш.
C5, C6 може да са 1-2uF, не е критично, стига да не товариш изхода със нещо, имащо входен импеданс под 30-40килоома.

За какво са ти в твоите схеми тия 20-40 uF кондензатори, които "хранят" импеданси от сорта на 25-50К?

0.1Hz ли ще усилваш?

Отговорено

Ще го пробвам нататък, на нова платка.
Но за фоновия шум, не мисля че схемата с 2М2 има повече, отколкото шума на EQ-то и на самото комбо.

Искам да добавя бас бустера, да видя какво ще стане, после евентуално ще дооправям. 

С консумация 0.4-0.5 мА:

Усилването ок. 7 дб, входен сигнал 3.2 v p-p, 50 hz. Мисля че е достатъчен хедруум, ама ще се види.
На по-високите честоти, които нямат нужда от бууст, ще приеме и по-голям входен сигнал.

0.4mA-3.2v_p-p.PNG

Отговорено (Редактирано)

Всяко следващо стъпало усилва шума на предходното, което е особено важно в случая, в който имаш статичен bass boost. Затова е необходимо, първото стъпало да е малошумящо.

И там идва следващият въпрос - не ти достига общо ниво ли, че искаш, да имаш Bass Boost вместо treble cut?

Вземи запиши този бас, и виж какви корекции звучат добре, преди да проектираш изобщо каквото и да било.

Отговорено

Усилването за средите и високите е 0 в горната схема. Чуваемия шум е във високите. 

Защо да свалям общото ниво на сигнала, каква е ползата?

Един транзистор по-малко?

Отговорено (Редактирано)

Корекциите са повдигане на баса. Не е нормално две последователни EQ-та да са на макс, за да стане 'таман', в средно положение да е като намален, а настройките под среда да са безмислени. Коляното на шелвинг филтъра дали да е 100 или 200 хз (C15), ще се доуточни.

Така като гледам схемата, Q5 e буфер, Q6 усилващо звено. През RC веригата C15 и (не съм сигурен кой/ коя група резистори), усилването от Q6 пада до нивото на Q5 и получаваме шелвинг филтър.

Не може ли Q5 да 'усилва' 0,7 (-3db), а Q6 да е +3 до +6?

И не толкова за шума (сега високите са на 0 db), а за да има повече хедруум с 9v захранване. Особено при Q5 и Q6 с минимален ток на консумация

Редактирано от emosms
Отговорено (Редактирано)

Ползата от това, да се ползва някакъв lowpass филтър е, че ниските честоти ще запазят амплитудата си, а високите могат да се "заглушат" пасивно, което ще намали и шума им. Ако басът си има достатъчно висока амплитуда, допълнителното усилване, особено на ниските честоти, където амплитудите са най-значителни, ще доведе само до повече clipping, предвид 9-волтовото захранване. Буферната схема, която предложих, се държи добре до амплитуда около 4 волта, което е около максималното при 9-волтово захранване, без ползване на разни bootstrap-нати решения.

Ако в изхода й се сложи още един буфер, който захранва пасивен lowpass филтър от 1-ви или 2-ри ред (може и регулируем) се получава нещо много близко до това, което искаш.

Колкото до схемите ти - уморително ми е, да ги гледам, в този нахвърлян вид. Начертаи ги разбираемо и ще е по-лесно да се обсъждат.

Отговорено

Може да се мисли в такава посока също: буфери и бленд, след което повторител, lowpass филтър и след него още един повторител, като накрая има потенциометър, с който може да се избира от линеен сигнал в единия край, до сигнал от филтъра в другия край, и така може да се настройва колко да е дълбок treble cut-a.

emo4.png

Отговорено (Редактирано)

Последната схема - Защо е тази допълнителна верига около смесителя? Биас на следващите звена? И асиметрично поставяне на 1М към земя.

Но виж колко по-малко части има това решение за филтъра (оригиналната схема, която се опитвам да оптимизирам откъм консумация). Изглежда е комплементарна двойка (sziklai pair), която обаче има усилване ~1, за честотите под коляното на филтъра. Ако се регулира това усилване да пада надолу (по-скоро тример за ниво на входа и), ще стане по най-лесния начин - добавям схемата след досега монтираните неща.

С буфера пак бих се занимавал, по-скоро за да идентифицирам един шумов артефакт - само на 5-та свободна. Може с някои примитивни тестове да елиминирам причини, преди да правя нови буфери, или да разпоявам/запоявам други елементи по стария. Свързване на адаптери директно, настройка на друг тон и др. Всичките китарни 'направи сам' одисеи трябваше да съм ги приключил преди месец два :D, и да хващам друго..

BassBoost.png

Редактирано от emosms