Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за перцето?


Koko54

Recommended Posts

Както се учи техниката, за свирене с пръсти, така се изучава и техниката за свирене с перце!!! Значи единственият пример, за рок музикант, който свири с пръсти е Mark Knopfler от Dire Straits (мисля, че по нагоре го споменаха). Инак всички други, доколкото знам, свирят с перце. Това, че умееш да свириш с пръсти, не е никак лошо, напротив, винаги, може да ти е от полза. Комбинацията от свирене с пръсти, перце и комбинацията си е чудесно, ако човек умее тези техники!!!

УСПЕХ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 39
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Винаги съм свирел с пръсти-независимо какво.Важното е как звучи-ако искаш свири и с... де да знам?:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Чакайте, че се заформи малка дискусия.

^Тц, различно е. Alternate picking-а си е точно това - сменяш нагоре-надолу без значение дали сменяш струната или не, тоест, например, ако минаваш от пета на четвърта струна и последния удар на пета струна ти се падне надолу, на четвърта струна следва да е нагоре. Другото се казва sweep picking, което често се свързва само и единствено със свиренето на арпежи по един тон на струна и еднопосочно движение на перцето между тях. Само че sweep picking се нарича и когато, ако погледнем горния пример положението е следното - свириш от пета на четвърта струна, като на пета струна последният удар ти се пада надолу, после като преминеш на четвърта, първия удар на нея пак ти се пада надолу. Двете са доста различни и двете си имат своите плюсове и минуси. Аз лично предпочитам sweep picking-а, защото е по-икономично откъм движения, а и ми дава по-голяма точност.
Значи тва за което говориш мисля, че се казва Semi-Alternate picking. Sweep picking би следвало значи атаки само надолу или само нагоре. И alternate и semi-alternate си имат предимства, обаче бих посъветвал всеки начинаещ китарист да свири по принцип с чист alternate. Този начин на свирене е много по-добър в много отношения и това е факт. Например за някой бърз пасаж alternate picking-ът е задължителен. И аз отначало си мислех, че е много глупаво да изразходваш толкова енергия при всяко сменяне на струна. Обаче веднъж като открих преимуществата и останах поразен. Не, това не е въпрос на избор. Всеки, който е сериозен, трябва да може да свири и с alternate picking. Редактирано от lizardman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

А, как така не е редно да се свири с перце на класическа китара? Ще пречи ли това че струните са найлонови??

Редактирано от Михаил
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля че няма такова нещо "не е редно", защото акустична китара с перо звучи интересно (винаги трябва да се търси ново и интересно звучене), за мен блуса например на акустична китара най-добре звучи. Аз като започнах, свирех и с пръсти-класика и с перо-разни темички и постепенно зарязах пръстите, за което съжалявам сега ............

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми за класическа китара с найлонови струни пез перце трябва маникюр, който обаче изисква много грижи, а и асиметрията да имам маникюр само на едната ръка е дразнеща (поне мен ме дразни). Затова бича с перо , където перото не върши работа в употреба вкарвам пръстите естествено :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо само на едната ръка? И на двете трябва. А и не ти трябват кой знае колко дълги нокти, защото ноктите не се ползвсат като 4 перца, ами се свири с пръст и нокът, ако свириш само с нокти не е правилно. Поне така са ме учили навремето :coolp: Освен това само с перце не може да се свири кой знае какво на (класическа) китара. Не мога да си представя как се свирят например децими с перо(може би само ако ги свириш хипер бавно). Както казваше даскалът ми по китара, "да свириш с перо е все едно да ходиш на куц крак" :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомням си като започвахме да свирим с един приятел ходехме на уроци при един даскал по музика (доста смотан учител :happy: ) и аз държах да свиря с пръсти, щото ми беше по-удобно :bravo: След известно спорене даскала каза:

-Каквото казвам се изпълнява без възражения!! Ритъм китара се свири с перо!

 

Това не ми остави особен избор :coolp: и се наложи да се науча с перце. Иначе си представям сега как щях да праскам жици с палец примерно :)

Та мисълта ми е, че в момента ти е странно с перце, щото не си свикнал да удряш разни работи с пластмаса между пръстите :yes: Докато си свикнал да го правиш с пръсти. Но с течение да времето ще установиш, че конкретни стилове най-лесно и удобно се свирят с перце.

 

 

П.П. Ясно ми е, че ритъм китара се свири не само с перо :) Просто пример от живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

трябва да се спомене, че има доста неща, които не можеш да направиш с пръсти, както и обратното.

 

Относно перцето, ето няколко техники на "звукоизвличане" :)

 

Долу вдясно тук - http://www.planetwaves.com/js_chrome_dome.aspx

 

иначе в случая става дума за метално перце, но повечето неща от тези стават и с пластмасово не по-лошо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе като говорим за перца, вие на колко време си сменяте перцето с което свирите ?

Аз свиря с едни от най-твърдите (3мм.) и малките перца и поради тази причина, по-рядко си сменям перцата. Но все пак връхчета на перцата ми се изтъркават и се налага на месец, два, да си сменям перцето!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

трябва да се спомене, че има доста неща, които не можеш да направиш с пръсти

 

Като например?

 

Като например повечето неща :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

трябва да се спомене, че има доста неща, които не можеш да направиш с пръсти

 

Като например?

 

:blush: Човече, ти само първото изречение ли ми прочете? Отдолу в другите три реда съм пояснил като съм дал линк, където можеш да ги чуеш техниките дори :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.