Jump to content
Българският форум за музиканти

Истината за True Bypass


Recommended Posts

Nikifen, благодарско за интересната статия.

 

А ето какво мисли и мистър Пит Корниш по въпроса.

 

ТУК

Редактирано от DILETANT
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забелязал съм, че често при устройства с голямо усилване, при незаземен вход на устройството, в режим "Bypass" се чуват осцилациите от ефекта, които се индуцират през ключето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за момента съм привърженик на opto съпротивленията

opto1.jpg

с регулиране на осветеноста съпротивлението се изменя от от 200 ома до 50 Мегаома

физически няма разкъсване на веригата изменението на съпротивлението е достатъчно плавно за да няма пуканки в колоните и достатъчно бързо за да не ни дразни когато превключваме ефектите

 

 

За мене тва е truth байпас - тва използват в професионалните апаратури в последното десетилетие на 20 век.

 

едит

забравих да кажа единствения недостатък - по височката цена около 5 EUR на парче

Редактирано от metalhammer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ На оптроните (в нормално връзване) тези 200 ома не са хич малко. Приложими са според мен повече при високоомни вериги - лампите, но за нискоомни не, освен ако не се ползва някаква хитрост. Факт е и, че нито 1 ефект тип камионче не ползва оптрони за превключване.

 

Освен превключването с FET транзистори може да се ползват и аналогови ключвое базирани на mosfet технология - чипа 4066. Непрекъснато се появяват и все по-читави такива на които съпротивлението пада под 1 ом при включена верига (естествено и цената се вдига). До колкото знам обаче е проблем през тях да минава сигнал с напрежение пик до пик по-голямо от захранващото - което до някъде се явява проблем при ефектчетата захранвани на 9 волта или на батерия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Резисторните оптрони наистина са най-линейни, но времето им на реакция тъмно-светло и обратно е доста голямо, и при превключване се усеща много явно. За плавни регулатори на сигнал обаче са незаменими.

Що се отнася до аналоговите CMOS ключове, има голямо разнообразие, и някои работят със сигнал доста по-висок от захранващото напрежение. Но в педалчетата това просто не е необходимо. При 9в захранване за ключовете и за сигналната електроника, няма от къде да дойде по-висок сигнал, че да наруши линейния режим. Друг е случая при +/- 12 или 15 волта, при сериозните апаратури. Тогава оказва влияние ниското допустимо захранващо напрежение на аналоговите ключове - 0, 15в, при някои серии 18в. Тогава вече се налагат определени схемотехнически методи за избягване навлизането в неправилен режим на работа (например вкарване в обр. връзка, виртуална нула и др.).

Питър Корниш не е измислил това което предлага, просто го прави коректно. Идеята която използва е толкова стара, колкото самата електротехника. Ако се върнете назад в темите за адаптерите и кабелите, които дъвкахме с Евтим, ще видите точно същите съображения за съгласуване на източниците на сигнал с апаратурата. Високо входно съпротивление към китарата, ниско изходно към камиончетата и по този начин елиминиране на проблемите с кабелите. Същото, което е есенцията на темата развита от Корниш. Наистина не мога да разбера, защо производителите толкова години правят едни същи боклуци, когато с много малко усилия всичко може да си дойде на мястото. Някои от решенията на EH, Roland и други имат вкарана тази идея, но в останалите просто е зае...на. Дори има случаи при които съществена част от електрониката на ефекта изобщо не се изключва, и сигналът преминава през нея в изключено положение. А това води не само до проблеми със съгласуването, но и до фактическа промяна на сигнала.

Всичко е въпрос на спазване на електротехническите закони (на физиката), Еееее, и на любимата тема за финансиите, ама това е положението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.