Jump to content
Българският форум за музиканти

Фретлес китара


Tannen

Фретлес китара-  

66 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

далеч нямах впредвид това, целта беше съвсем друга :) но щом си се засегнал и си го приел лично твоя работа....

нямам файда нито да се правя че знам много, нито че отдавна го знам, още по-малко пък да го правя тук и пред непознати хора

че не мога да свиря е вярно

е.....нямам свободно време обаче и в никакъв случай не бих изполвал и малкото такова да убеждавам хора като теб в противни на техните убежнения

може модераторите да поразчистят излишните постове, за което се извинявам

Редактирано от stratocaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

спокоино бе пи4ове.

ина4е фретлес китарата е готино не6то ,но строго специфи4но.4удя се за6то никои не отвори дума за това как се свирят акорди на тази китара,и о6те пове4е как зву4ат.при това положение трудно 6те замени стандартните метли.поне аз се сьмнявам.китарата не е само за жици.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фретлес китарата е също толкова интересна, колкото и фретлес баса. И като че ли най и подхожда за някаква ако не ориенталска или балканска , то поне екзотична музика (това последното включва и предните 2, с което си измивам ръцете :) ). На мене лично ще ми е много интересно да се пробвам на такава китара, ама нямам излишна за трошене (ше му дойде времето и на Скуайъра :) ).

 

А за състейна не знам от де се зима, но на повечето (ако не и на всички) акустични струнни инструменти без прагове се свири с някакво подобие на лък, било то и метални накрайници на пръстите с цел плъзгане (някои сола на ел. китарите се ползват с таз тръбичка и се получава май точно тоз ефект). Хммм... Айде някой спец да се изкаже по въпроса, ако има спецове по фретлесс де...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе ако се сложи такава китара у ръцете на цигулар(рокер разбира се) ше се види на кв ое способна.НО факта че все още никой не го е направил ми говори само едно,че който го може на без прагчета също го може и на с прагчета :recourse: незнам да ли се обесних добре.

Мисля че е физически невъзможно да се изсвири 100% партитура за цигулка на китара...поне не и с нормални на дължина пръсти.

това не пречи да има Пганини на Китарата.Господин Бекер ..

обратното да, което може да се окаже и много по печалифш метод...

некой цигулар с диск от 10-те най мощни композиции под 15-то прагче за всички времена, може да си докара добри хонорари по фестивали и други културно масови метални мероприятия,разбирасе трябва да свири с барабани и бас че да ме убеди да го чуя :recourse:

:recourse:

Редактирано от jFog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това не пречи да има Паганини на Китарата.

Друг е въпроса, че Паганини и неква негова бройка (не и помня заглавието) са били виртуозни китаристи.

Доста пиеси и е написал на другарката.

Ииии... не разбрах за какво е темата.

иии... всъщност познавам повече китаристи, а не цигулари.

Сигурно с прагчета е по-лесно, та по тая линия - мързела като основна движеща сила на прогреса по-скоро би наковал прагове в/у цигулката отколкото да изглади грифа на китарите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен винаги ще се свири с прагчета, но възможността един ден всички виртуози да свирят без прагчета за да са още по-по-най ми се струва реална.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

спокоино бе пи4ове.

ина4е фретлес китарата е готино не6то ,но строго специфи4но.4удя се за6то никои не отвори дума за това как се свирят акорди на тази китара,и о6те пове4е как зву4ат.при това положение трудно 6те замени стандартните метли.поне аз се сьмнявам.китарата не е само за жици.

;)

Това са инструменти с различни възможности и приложение, не е нужно единия да заменя другия.

То по тая логика трябва синтезатора да замени всички инструменти, защото може да издава всякакви звуци.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вместо да се карате кое от двете как, по - добре си поръчайте една китарка от тоя тип

 

http://mikeyguitar.com/Demo.asp

 

А пък директния линк към демото е тук - http://video.google.com/videoplay?docid=-262172148173608189

 

Като видях тая тема и се сетих за един линк на другаря Пакман, благодарности.

 

Та както виждате и двете си имат приложения и вие си решавате кое ви отръва повече :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямат край чудесата на тая планета:unsure:Само се чудя с тия подвижни прагове дали не се скапва тона нито е фретлесс като фретлесс (отворите от праговете остават)нито пак обикновена китара(самнявам се в състейна)но така си мисля може и да не съм прав

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали си се опитвал да свириш партитури за цигулка на китара, но точно китарните прагчета създават най-големите проблеми за да се изпълнят те. Инструментите без прагчета са "по-чувствителни" на допир, което разкрива нови възможности например от гледна точка на динамиката. Въпроса ми е бе по-скоро дали тази разновидност на китарата може да прави това, което изпълнява цигулката.

 

Ами значи някои неща за цигулка може и да изпълниш, на китара, било то с или без прагове!!!За посоченото неудобство от теб, не зная, но знам, че ако настройката на китарата е квартова, то тази на цигулката е квинтова (от 1-ва към 4-та стр. - Ми, Ла, Ре, Сол), от където идва тази невъзможност (ако може така да кажа) , на моменти, да свириш пиеси за цигулка на китара!

Да не говорим пък че конфигурацията на позициите на китарата (били с или без frets) е абсолютно разл. от на цигулката......,Въобще това са два абсолютно разл. инструмента, защо ги сравняваш??? :recourse:

 

Добре тогава сложи на цигулката прагове и свири китарни парчета, ако ще ти звучи по-абсурдно!

Ами не ми се връзва идеята ти!!!

 

Съжалявам за агресивността, стана неумишлено!

 

Greets!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За състейна, както бе казано по-горе вс. инструменти без прагчета са солови и на тях не се свирят съзвучия или ако не повече от 2 тона! Тонът изсвирен без лък глъхне, затова пук си звучят супер с лък!!!Класическа китара без прагове не съм чувал, но при електрическата това се компенсира от дист-а!

За акорди на такава китара не си ги представям, но си мисля че тр. да си спиш с инструмента, за да свириш, чак акорди!!! :recourse: (Може и да бъркам но ми се струва кофти!)

 

А по темата!!!

Според мен Фретлес китарата не може да измести познатата ни!Това е абсурдно!!!

 

Greets!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

The Lamentation Of The Forest

 

Ей това го записах 2001 г. с един орфей дето му изтръгнах прагчетата, щото исках фретлес китара, ама нямах пари да си поръчам.

 

П.П. Тая работа със състейна наистина е кофти - сложничко е да се свири така...а пък акордииии...заеби

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересен запис, браво! Не просто интересен, а доста добър :) Много се радвам че постна линк в темата ми, много ти благодаря. Ако имаш и други записи...давай насам. А дали случайно пазиш още този орфей? Може ли да постнеш снимки, би било много интересно да видим китарата.

 

 

fLiSk, хубави китарки ама не са ми по джоба(засега

:) ) може би ще пробвам с някоя стара китара, на която да дефретна грифа...много ми харесва тембъра на фретлес китарата.

 

Благодарности!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.