Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Ммм как да не вкарвам шум като записвам китари през процесора->пулта->звуковата карта?

Дали проблема е от кабелите, дали ми трябва някаква джаджа през която да мине китарата или е нещо друго??

Процесора ми е Korg AX1 G, кабелите са някви обикновени, звуковата карта е Creative Sound Blast Live!, записвам на Cubase...китарата е дървена :metalist: - почти същата:cheers2: адаптерите са DiMarzio...незнам друго какво да споделя...дано някой ми помогне че хич не ме кефи така да ми шуми записа..не е много всъщност, но като усиля повече и дразни

Отговорено

Самият компютър вкарва паразитни шумове. Дори ако имаш от разклонителите с ключ и лампичка - и той вкарва шум. Съветвам те да оставяш малко празно място без свирене в началото на записа, за да имаш мостра на шума. След това го маркираш и не знам от къде при кюбейс му задаваш, че точно тази мостра е шум и искаш да изчезне от целия запис.

Успех!

Влад

Отговорено

ако си с обикновен монитор - изключвай го докато записваш

другото е относително

ако си до някой трафопост няма измъкване от ситуацията :ph34r:

идеята е да не ползваш нойз редъкшън, а да утрепеш шумовете и да не им позволиш да влязат в записа

провери всички спойки, маси, контакти.......

Отговорено (Редактирано)

И аз да повторя за 569852... си път захранване /да е качествено/ и заземление на ел инсталацията :thumbup:

Само ще допълня използвай нойз редукшаните само в крайни ситуации, защото колкото махат от шума, толкова осъкатяват чистотната лента ;)

P.S. Имай на впредвид, че самия креатив си е доста шумничък ;)

Редактирано от f1_sound
Отговорено

Мисля, че проблема идва най-вече от китарата.

Пробвай да свириш у вас с кубе или слушалки за да видиш дали има шум така.

Иначе монитора го спирай само ако е от старите (с тръба) Ако е тфт няма нужда :)

А моите уважения Васко (f1_sound) но лайв на креатив е доста тиха карта спрямо останалите: евтини ямахи, onboard и всякакви други чешити дори и от аудиджи 1.

Провери дали за рекорд сорс използваш само линейния вход или what you hear входа.

и последно ако можеш намали малко гейн-а :)

Отговорено

^

Подкрепям - ако ти е дървена китарата :D , с квито и пикапи да си, пак ще шуми, особено близо до тръбен монитор. Земи я екранирай като хората- лей графит или лепи фолио - друго спасение няма. Шумът идва основно от дъската. И най-важното: Когато не свириш сам, а с други инструменти, непременно намали гейна на китарата - това съветче го имаше едно време по книжките на разни кривочи и, повярвай ми, спестило ми е много главоболия.

Отговорено
А моите уважения Васко (f1_sound) но лайв на креатив е доста тиха карта спрямо останалите: евтини ямахи, onboard и всякакви други чешити дори и от аудиджи 1.

Ники въпрос на преценка, за мен креатив са шумни :punk_guitar:

Отговорено

Благодаря на всички за съветите! :hysterical: Сега да ви кажа до къде я докарах

Първо да уточня че не ползвам монитори, изкарвам звука през обикновени колони на уредба :)

Та...значи открих че китарата ми прави брум като я вкарам директно в компа без ефекти и усилватели. Когато я включа в процесора и към компа пак прави брум...На една комбинация от адаптери обаче няма брум...това ме води на мисълта че не са вързани нещо както трябва тия адаптери въпреки че ги мерих с уред и всичко беше наред. Мммм включвам ефекта към пулта (миксер Електрон 8 канален:) ) и към компа и хоп брум-а го няма. При всички варианти обаче си влиза шум - един такъв "сссссссссссссссссссссссссссс" и открик че е хем от пулта хем от процесора и в никакъв случай не е от компютъра или от звуковата карта - пробвах запис с един бас който не вкарваше брум явно си е вързан като хората и нямаше шум никакъв. Извода е че без пулт може и да мина (при положение че си оправя брум-а на китарата)но без ефекта не мога и ще си влиза шум от него.....сега ако има някой идея...? :)

• 5 months later...
Отговорено

Не очаквай чудеса от процесор korg, както и от какъвто и да е нисък до среден клас процесор, включен в небалансирана потребиталска саунд карта, особено ако седиш пред CRT монитор (компютърен монитор, не колони :metalist: и си набичил гейна.

Ако включваш китара директно в пулт/саунд карта, ти трябва di box или микрофонен предусилвател с опция за включване на китара. Изхода на китарата е с много висок импеданс а входовете за микрофони са с нисък такъв. Изхода на процесора ти би трябвало да е подходящ за директно свързване. Пробвай със същите настройки като слушаш на слушалки директно включени в процесора. Ако го има този шум значи знаеш откъде идва, ако се появява само при запис може и да е по-нататък по трасето.

Пусни запис със шума и най-лесно ще преценим. Твърде вероятно е и да е от китарата, може да е разпоена жичка.

Отговорено (Редактирано)
Самият компютър вкарва паразитни шумове. Дори ако имаш от разклонителите с ключ и лампичка - и той вкарва шум. Съветвам те да оставяш малко празно място без свирене в началото на записа, за да имаш мостра на шума. След това го маркираш и не знам от къде при кюбейс му задаваш, че точно тази мостра е шум и искаш да изчезне от целия запис.

Успех!

Влад

А-а-а.Това м/у другото е много хитра идея и аз също искам да я пробвам със вземането на проба от шума защото и при моите записи някой път има шумове които искам да изчистя, но къде се намира тази функция .Видях нойс редакшъна, но той не работи със семпъл от шум а реже всичко .ХЕЛП!

Редактирано от salt
Отговорено (Редактирано)

@salt пробвай с waves x-noise

а иначе тва с нойз редъкшъна трява да се прилага само в много крайни случаи,

иначе целия звук се пре#@%ва.

пък и в крайна сметка като свирят и бас и барабани и китарата е мръсна

смятате ли че ще се чува шум?

или само джангър? :greenangel:

нали все има и такова нещо като замаскирване на честотите?

на чиста китара ако има шум е по-тегаво, но пак се замаскирва.

важното е ухото да се "излъже" че няма шум, а това става и със

прецизно изрязване на шума преди и след фразите

аз ползвам нойз гейт или режа ръчно шума и става добре.

получава се нещо като : то шум има, ама щом ухото не може да го чуе,

има ли тогава шум? :cheers2:

пс: преди 10 години с един приятел праиме разни музики

и той винаги режеше на вокалите и на китарите честотите над 10000хз

с обяснението, че там така и така няма нищо полезно освен шум

и нещата звучаха клето.

пс2: пък и на живо не съм чувал някой да ползва нойз редъкшън ...

Редактирано от antonium