Jump to content
Българският форум за музиканти

Грешна постановка?


AnomanderRake

Recommended Posts

Така, свиря от 2 месеца на акустична китара и тъй като първото нещо, което учих беше пиеса, свикнах да свиря всичко на ляв крак(не буквално :)). Грешна постановка ли е това, тъй като масово се свири с китарата на десния крак.. Пробвах и така, ама определено не ми е удобно, твърде голяма разлика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Не е грешна постановка, това си е класическата постановка и дори се смята за по-правилна. И аз понякога свиря така, когато се налага повече разчекване по грифа :)

Свири както ти е удобно.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш предвид положението на китарата върху крака ти ,то класическата постановка е китарата да се държи между двата крака като е легнала върху левия и грифа сочи нагоре.Разбира се това създава доста специална нагласа и затова масово се дрънка с китара поставена на десен крак (неудобството тук идва заради положението на грифа,който увисва и за лявата ръка става по-трудно да лови например по-сложни акорди).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за бързите отговори. :)

 

Иначе да, китарата се намира м/у краката ми, като е легнала на левия. Но не говоря за типична класическа постановка с гриф, сочещ нагоре, китарата си ми е хоризонтална.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мнго интересна постановка. така грифа не ти ли бяга много? на мен лично така би ми било много неудобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хич даже. Много си ми е удобно. ;) И не, не ми бяга грифа, точно обратното, така ми е доста по-стабилен. Просто явно така съм свикнал, а и щом не е грешно, така и смятам да си продължа да свиря. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, абсолютно правилна си е!!! По добре свири с нея и на еликтрическата, за да ти по удобно и по лесно!!! И мой съвет, гледай да внимаваш със смяната на постановките от класическа на електрическа китара, за да не си прецакаш китката(говоря за лявата)!!! Затова по добре свири с типичната постановка за класическа китара, за да нямаш проблеми!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато китарата е между двата ти крака, има повече опорни точки и е по-стабилна. Ако я чувстваш нестабилна може да ти се напрягат различни части на тялото, за да я балансират, от което свиренето ти само може да загуби.

Така че няма място за притеснение ;) Пробвай само дали ако си сложиш Война и Мир под левия крак няма да ти е по-удобно ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай само дали ако си сложиш Война и Мир под левия крак няма да ти е по-удобно :)

 

Ха това ми хареса, ама има много логика в него. И аз съм забелязал, че ако левият ми крак е малко по-повдигнат (с над 1000 страници B) ) ми е по-удобно. Иначе като че ли ми е по-удобно баш по класическия начин (по средата - ляв крак - нагоре), но съм си свикнал на десен.

Иначе мие много интересно как му е удобно на нашия пич с неговата постановка - аз лично съм пробвал на времето и за далечния край на грифа беше ад, а пък ако трябваше да се разчекнеш (тоз хубав български глагол еееххх) става лошо за де що има китка по тебе. Но явно човекът си е свикнал. Само един съвет от пълно менте като мене - щом свириш от 2 месеца си мисля, че още не си стигнал до големите чекнежи, така че пробвай да си разпериш пръстите върху прагчетата и виж колко ти се напряга китката, ако е много - пробвай да смениш позицията и свикни с новата - няма да съжаляваш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@AXE, Мерси за съвета, още отначалото си слагам кутията от модема + любимита тухла по история :wub:

 

@Fanatik_Priest, а какво точно имаш предвид под разчекване? Дай конкретен пример :virtuoz: Щото другите препоръчват именно тази постановка при по-голямо разчекване по грифа..Иначе засега нямам такива проблеми

Редактирано от AnomanderRake
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това дето грифа ти е хоризонтален не е много хубаво, трябва да е под наклон, т.е. главата на грифа да ти е на височината на раменете. Левият лакът трябва да ти стои прибран до тялото, а не да стърчи навън. И най-важното - китката да е възможно най-изправена, иначе може да се получат много неприятни увреждания като тендовагинит, например.

 

А за разчекването - ами например началото на Tears in the rain на Джо Сатриани:

 

e-----------0-----------
B--------3-----3--------
G-----5-----------5-----
D--7--------------------

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя грешка, нямах предвид баш хоризонтално, просто не е типичната постановка за класическа, по-надолу си е, на нивото на раменете, да. И лакатът ми е в правилна позиция, само за китката не съм много сигурен. :virtuoz:

 

Иначе за Tears in the rain го хванах от първия път, ама си има напрежение в китката.. което, ъъ, трябва да си е нормално?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте момчета,

съвсем прясно регистриран съм и си харесах за първа тема ,тази с постановката. :metalist:

Профила с който съм завършил е класическа китара и нека опитам някак си да помогна,като уточня,че става въпрос за обща постановка на класическа китара.

Сяда се на твърд и стабилен,не много висок стол.Не се разплувайте на стола като свирите.Седнете в предната част на стола,но все пак гледайте и да не паднете :P Левия крак стъпва на едно специално нещо,наречено столче.Според физиологичните особености на всеки,височината на столчето се коригира съответно нагоре или надолу.Ако нямате този аксесоар използвайте една или няколко книги(както спомена един колега по-горе) ,в зависимост от нужаната за Вас височина.Десния крак се поставя леко отворен,противодействащ на левия ,за да се чувства стабилност .

Долната царга на китарата се опира на левия крак(вътрешната част на бедрото му),долната част на китарата(където е връзката на двете царги) се опира на десния крак(от вътрешната страна на бедрото).И последната опорна точка са гърдите-леко приближавате китарата към себе си ,а и Вие леко се привеждате напред....силно казано привеждате.Просто я допрете до гърдите си .Ако сте с подходящи панталони ,китарата не трябва да се изхлузва ,а да седи неподвижно.Спазвайки тези правила,нивото на главата на китарата трябва да е горе долу на една линия с очите ви(приблизително.Пропуснах нещо много важно:трябва да съблюдавате за правилната стойка на тялото си.Не трябва да се изгърбвате,кривите и прочие излишни гимнастики,които ще ви причинят в последствие различни по вид изкривявания,болежки и други неприатности свързани със здравето.....

Изморих се нещо да пиша .Ако сметнете,че мога да съм Ви полезен в тази насока,има какво още да кажа(напиша) ...

Поздрави от Пловдив :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубава тема.

Относно постановката - класическата постановка е най-добре измислена измежду постановките ( както и много други неща в класическата китара..)..и наистина най-добре е да се свири с нея - не съм сигурен дали обаче и за електрическа китара е приложимо , все пак обемът на тялото на акустичната и електрическата е различен..но темата за постановката е много важна - оттам започват много проблем - а и открития :metalist: в зависимост дали свиря на ляв или десен крак, на различно място попадат пръстите на дясната ръка....забелязал съм и това е чисто субективно наблюдение че ако свиря по перкусивни ритмични неща по-добре се получават ако е на десния крак , а класическия репертоар върви повече на левия...но може и да бъркам...

 

Колегата с класическия профил бързам да попитам :cheers2: офф топик , имаш ли впечатление от китари Ханика или Хофнер..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.