sevenstring Публикувано Април 3, 2007 Публикувано Април 3, 2007 Как разполагате вие микрофоните при озвучаване на китарни усилватели (или кабинети) за записи или живо свирене? В моя бенд пичовете, които повечко разбират от озвучаване, поставят по един максимално близо пред всеки говорител и понякога още един зад кубето. Това ли е правилото, или има и други варианти ...? Цитирай
Тони96 Отговорено Април 3, 2007 Отговорено Април 3, 2007 Доколкото знам единия се постава точно пред кубето, другият зад кубето, да хване обертоновете май!!! Така, че правилно са си ги наредили!!! Но не съм експерт в това нещо!!! Цитирай
Delyan Отговорено Април 3, 2007 Отговорено Април 3, 2007 Ето един полезен линк по въпроса: http://www.barryrudolph.com/utilities/guitars.html Цитирай
synchu Отговорено Април 3, 2007 Отговорено Април 3, 2007 Правилото, е че правилата са относително нещо Зависи от микрофона, ампа, китарата, китариста, помещението и не на последно място вероятно и от разположението на Луната Може и с един може и с 3 микрофона. Приета практика е динамичен микрофон от типа на Shure SM57 на около 5-10 см от колоната и насочен към центъра на говорителя на китарната колона (и за запис, и за "на живо" с известни условности). От тук нататък тръгват 3948234 вариации в начина на разположение на микрофона (по-близо, по-далеч, насочен към мембраната, към ръба на говорителя, към ръба на voice coil-a, наклонен под някакъв ъгъл към центъра) - демек както ти звучи добре. От тук има още един куп вариации с добавен един или два микрофона - зад колоната, пред колоната на по-голямо разстояние (като е препоръчително да се спазва принципа 3 към 1 ) от другия мик, някъде в стаята. Микрофоните може да са кондензаторни, динамични, лентови - абе всичко което ти звучи добре. След това идват микрофонните предусилватели (обикновено при "на живо" имаш такива в пулта) в студиото обаче е възможно да се използват външни такива и е важно да са качествени - защото и от тях зависи това което идва от микрофона (респ. ампа) да бъде записано възможно най-добре Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 3, 2007 Отговорено Април 3, 2007 (Редактирано) Казано накратко-превърташ кабела веднъж на дръжката на главата(за да не бега) ,и увисваш микрофона (предполагам е с канон) на 3-4 см. от ръба на говорителя.Върши работа. Говоря за 12" говорител.,не е добре микрофона да е точно с-у мембраната. Редактирано Април 3, 2007 от Hillbilly Цитирай
synchu Отговорено Април 4, 2007 Отговорено Април 4, 2007 ^Toва предполагам за живо изпълнение имаш предвид и е един от вариантите с определени типове микрофони. Цитирай
sevenstring Отговорено Април 4, 2007 Автор Отговорено Април 4, 2007 Всъщност линкът, предоставен от Delian, беше доста интересен за мен - досега не се бях замислял много за честотните разлики, които се проявяват между центъра и периферията на говорителя, а за типовете микрофони само бях чувал, че съществуват. Мисля, че разбирам и каква (може-би) е била идеята на това, което ние направихме по време на последните записи (микрофони централно в говорителите) с групата - да се хванат повече високи от центъра, щото аз свиря на седемструнна със 100-ватов Randall, а това означава мноооого ниски. Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 4, 2007 Отговорено Април 4, 2007 ^Toва предполагам за живо изпълнение имаш предвид и е един от вариантите с определени типове микрофони. Да,за живо (клубно) свирене имах предвид. Цитирай
Recommended Posts