Jump to content
Българският форум за музиканти

Озвучаване на китарни усилватели


sevenstring

Recommended Posts

Как разполагате вие микрофоните при озвучаване на китарни усилватели (или кабинети) за записи или живо свирене? В моя бенд пичовете, които повечко разбират от озвучаване, поставят по един максимално близо пред всеки говорител и понякога още един зад кубето. Това ли е правилото, или има и други варианти ...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам единия се постава точно пред кубето, другият зад кубето, да хване обертоновете май!!! Така, че правилно са си ги наредили!!! :) Но не съм експерт в това нещо!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правилото, е че правилата са относително нещо :)

 

Зависи от микрофона, ампа, китарата, китариста, помещението и не на последно място вероятно и от разположението на Луната ;)

 

Може и с един може и с 3 микрофона. Приета практика е динамичен микрофон от типа на Shure SM57 на около 5-10 см от колоната и насочен към центъра на говорителя на китарната колона (и за запис, и за "на живо" с известни условности). От тук нататък тръгват 3948234 вариации в начина на разположение на микрофона (по-близо, по-далеч, насочен към мембраната, към ръба на говорителя, към ръба на voice coil-a, наклонен под някакъв ъгъл към центъра) - демек както ти звучи добре.

От тук има още един куп вариации с добавен един или два микрофона - зад колоната, пред колоната на по-голямо разстояние (като е препоръчително да се спазва принципа 3 към 1 ) от другия мик, някъде в стаята. Микрофоните може да са кондензаторни, динамични, лентови - абе всичко което ти звучи добре. След това идват микрофонните предусилватели (обикновено при "на живо" имаш такива в пулта) в студиото обаче е възможно да се използват външни такива и е важно да са качествени - защото и от тях зависи това което идва от микрофона (респ. ампа) да бъде записано възможно най-добре :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казано накратко-превърташ кабела веднъж на дръжката на главата(за да не бега) :) ,и увисваш микрофона (предполагам е с канон) на 3-4 см. от ръба на говорителя.Върши работа.

Говоря за 12" говорител.,не е добре микрофона да е точно с-у мембраната.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Toва предполагам за живо изпълнение имаш предвид и е един от вариантите с определени типове микрофони.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност линкът, предоставен от Delian, беше доста интересен за мен - досега не се бях замислял много за честотните разлики, които се проявяват между центъра и периферията на говорителя, а за типовете микрофони само бях чувал, че съществуват:virtuoz:.

 

Мисля, че разбирам и каква (може-би) е била идеята на това, което ние направихме по време на последните записи (микрофони централно в говорителите) с групата - да се хванат повече високи от центъра, щото аз свиря на седемструнна със 100-ватов Randall, а това означава мноооого ниски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Toва предполагам за живо изпълнение имаш предвид и е един от вариантите с определени типове микрофони.

Да,за живо (клубно) свирене имах предвид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.