Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте колеги, свиря на сингъл коил китари, но искам да си купя що годе читава бюджетна хъмбъкър китара с класическа LP/ single cut  форма.

Колебая се измежду следните 2 китари:

1.Epiphone LP Standard Plust Pro

https://www.thomann.de/intl/bg/epiphone_les_paul_standard_cherry_sunburst.htm

2.ESP EC-256

https://www.thomann.de/intl/bg/esp_ltd_ec_256fm_cobalt_blue.htm

Прилики:

И двете китари имах сходна дължина на мензурата и радиус на фретборда.

И двете са от солиден махагон. 

Мисля, че и двете са производство в Индонезия.

Разлики:

*Епито има Grover тунери и Pro-Bucker./PAF/ адаптери докато ESPто е с "ESP designed "..сиреч ..нещо някъде в Китай. 

*Epiphone-a е с medium jumbo, а ESP е с Xtra Jumbo прагчета.

Ако имате мнение се чувствайте свободни да коментирате.

Отговорено

Хубавите ЛТД започват от ЕС 600 нагоре,като нямат нищо общо с японските стандарти,сигничъри и къстъм китари.То и цената им е различна.За Епито не знам тоя надпис Про ме забавлява.Пробваш и което ти хареса.

Отговорено

Ако не греша, Epiphone се правят в Китай. Накоро гледах видео, в което се обясняваше как се използва името на големи производители на отделни части при бюджетните решения, и как тези части нямат нищо общо с реалните. Т.е. Grover е само име в случая.

Относно LTD, мен лично ме дразни финиша на нека, няма я свободата на движение на ръката, "залепва".

Хвърли едно око н PRS моделите в близкия ценови клас, произведени са в Индонезия също (SE Standard),  както и Yamaha Revstar (не са LP форма, ама са удобни, според мен).

Каква музика ще се свири?

Отговорено

Благодаря за отзивите. Поручих по-подробно и стигнах да извода, че като изключим хубавите тунинг машини /Grover/.. Епифона е доста надценен и не струва парите си. За този ценови клас определено  ESP-то ми се нрави повече. Инак междувременно се зарибих по Harley Benton . Всичките им модели са бюджетни, но single cut моделите им от махагон с flame maple финиш и хъмбъкъри с AlNiCo V магнити ги хвалят много. Няма къде да я пробвам, но всеки свирил на нея казва, че китара се усеща, като инструмент от по-висок ценови клас .. а не като китара за 230 евро.

Извода е: или отивам  в горния ценови клас / 1k+ / или се спирам на добре направено, бюджетно Harley Benton.

Отговорено

Става още по забавно ако разгледаш цените на ключовете,адаптрите,праговете,бриджа и струните всички са елитни марки и излиза ,че ако си купиш китара майстора и търговеца са на загуба.Значи на Харлито хедстока е лепен за грифа вижда се ясно.Може да се окаже,че клена и махагона са майсторски залепен фурнир.Без да пробваш е късмет,като в алиекспрес.Там поне са китайски всички части.

Отговорено (Редактирано)

Понеже скоро си взех Harley Benton,  450р plus LD (даже се похвалих  в темата за нови придобивки) да кажа, че съм доволен. Изглежда много добре. Не съм обърнал внимание за хедстока, но довечера ще погледна. Не знам от какво дърво е, но тежи 4 кг. ( специално я претеглих и се надявам кантара да е верен). Финиша е много добре. Праговете се нуждаят от полиране. Струните са очевидно стари. Има нужда от сетъп. Но за тия пари според мен е супер. Не че съм имал по- добра, но съм пробвал хубави китари по магазините  и мисля, че  Харлито си заслужава парите.

П.П. Да попитам, каква е разликата, ако хедстока е залепен за грифа?

Редактирано от Nikolov_76
Отговорено (Редактирано)

^просто е по-слаба точка от конструктивна гледна точка. То по принцип изначалния дизайн на ЛП е по-кекав заради наклона на главата назад, а ако е залепен е още по-слаб. Сега, не ме разбирай, че се чупи с поглед, но просто се чупи по-лесно от други модели на пазара. И тва не важи само за Gibson/Epiphone, а и за ESP/Ltd, Harley Benton и за всички решили да правят техен вариант на ЛП.

Едит: така изглежда

Редактирано от Калоянчо
Отговорено

Да.....И при мен главата е залепена. Едва се забелязва, но е така. Разгледах подобните модиели на Харлей в сайта и изглежда така е при всички LP на които се вижда шарката на дървото.

Отговорено

Трябва трезъв поглед.Ясно е,че няма как качествен инструмент да е без пари.Когато разгледаш детайлите внимателно се виждат разни несъвършенства и компромиси.Хедстока се лепи за грифа за икономия на материял.Тялото също е от три парчета пак за икономия.Топа ако изобщо е такъв е две парчета.Ключовете са имитация,всичко останало също.Виж финиша бива.Акустичните качества вероятно и те биват и т.н.

Отговорено
14 hours ago, Калоянчо said:

^просто е по-слаба точка от конструктивна гледна точка

Това не е верно. И ако претърпи удар и се счупи, няма да е на мястото на слепване, а някъде около него.

Отговорено

Ламби то въобще няма чуденка по въпроса дали флейм мепъл топ-а на Харлито  е фурнир. За такъв клас инструмент няма как да е нещо различно фурнир. Виж за тялото е 100 процента махагон.

Относно лепенето на хедстока. . аз поне несе сещам на коя марка/модел слагат цяло парче.. но ако се сещаш можеш да дадеш примери.

Относно елитните марки на хардуера ... аз в спецификацията на Харлито не видях нито една елитна марка да е цитирана..

• Pickups: 2 x Roswell LAF AlNiCo-5 humbuckers
  • Controls: 2 x Volume, 2 x Tone
  • 3-Way pickup selector switch
  • Hardware; DLX chrome
  • Bridge: DLX Tune-O-Matic
  • Machine heads: DLX Wilkinson  

Всичко е "делукс хром" Аз марки не виждам .. с изключение на Уйлкинсон и Розуел които хич не ми блъскат на елитни марки.

В крайна сметка няма как да искаме нещо за 300 евра да има хардуер като на инструмент от 3к ;-)

Отговорено

Значи ако в описанието пише 1 парче махагон би трябвало да е така,ако пише три парчета махагон са надлъжно залепени и така са доста,ако пише само махагон значи е със напречно залепен хедсток.Марки няма  да споменавам.