shabazz Публикувано Декември 19, 2018 Публикувано Декември 19, 2018 Здравейте колеги, Реших да си почистя активните студийни монитори с парцал и етилов спирт 95%, че бяха доста прашни. Всичко беше наред, докато не вкарах парцала между оребренията на гърба на единия монитор (май е някакъв радиатор за охлаждане). Спирта свали част от боята между ребрата на радиатора и отдолу се показа сив метал, май е алуминий. След случката пробвах колоните и си работят идеално поне засега. Въпроса ми е може ли по някакъв начин това да окаже влияние върху монитора или да го повреди? Незнам за лака, който падна дали не е електроизолиращ и не съм пробвал дали бие ток хаха На снимката съм оградил с червена рамка въпросния радиатор да се види. Извинявам се за глупавия въпрос, но хич не разбирам от електроника и се притесних доста. 1 Цитирай
patzo Отговорено Декември 19, 2018 Отговорено Декември 19, 2018 Не се притеснявай нищо му няма на монитора. За в бъдеще ще знаеш че техника със спирт не се чисти. Добре че е отзад. Цитирай
shabazz Отговорено Декември 19, 2018 Автор Отговорено Декември 19, 2018 Аз винаги чистя само със сух парцал, но този път праха беше малко повече и затова реших да ползвам етилов спирт, и това ще ми е за урок Отпред където са говорителите не съм пипал със спирт, спирта беше само отстрани по дървените кутии и отзад между ребрата на охладителя. Иначе съм си свикнал с тези монитори и съм супер доволен от тях, и затова се притесних, понеже не бих искал да ги сменям с други, а тези отдавна са спрени от производство. Пробвах с фазомера, а после и с гол пръст при включен монитор отзад върху метала, където падна лака на радиаторчето и ток не бие, значи няма отечки Дано всичко да е наред и за в бъдеще. Цитирай
onyx Отговорено Декември 20, 2018 Отговорено Декември 20, 2018 On 12/19/2018 at 11:51 AM, patzo said: Не се притеснявай нищо му няма на монитора. За в бъдеще ще знаеш че техника със спирт не се чисти. Добре че е отзад. patzo, какво имаш предвид с "Добре, че е отзад"? Иначе и аз мисля, че няма какво да му стане на монитора. Този охладител е хванат отзад от външната страна и не би трябвало да има нищо общо с техническите и звуковите характеристики на студийния монитор. Даже повечето активни монитори са без такъв кулер отвън. Ролята му е само да охлажда усилвателя. Обикновено радиатора е алуминиев и е лакиран поради единствената причина - да е цветово подходящ на студийния монитор. И без боята, пак ще върши същата работа според мен, не знам обаче след третирането със спирта дали не е възможно алуминия да започне да се окислява. Цитирай
yamaha Отговорено Декември 20, 2018 Отговорено Декември 20, 2018 Не се притеснявай излишно - не си го дефектирал по никакъв начин, а това, че е отзад означава, че просто не се вижда обезцветяването. За в бъдеще ползвай мокри кърпички. Цитирай
shabazz Отговорено Декември 21, 2018 Автор Отговорено Декември 21, 2018 Мястото където падна лака е съвсем малко - с диаметър приблизително колкото 1 стотинка и се намира от вътрешната част на едното от ребрата на радиаторчето. Дори отзад погледнато не се вижда, без да се надникне между оребренията. Сега се успокоих, че всичко е наред с монитора и освен козметичното петно нищо му няма. Благодаря за бързите отговори и желая весели празници на всички колеги от форума. Цитирай
Recommended Posts