Jump to content
Българският форум за музиканти

Възкресяване на бас


Recommended Posts

Вдъхновение за тази тема (и това,което тя описва) ми даде постижението на jeremy. Ще опища какво съм направил и какво искам да направя. Съвети и предложения, или критики, ще приема на драго сърце.

 

Преди около 3 месеца реших да разглобя стария си бас - марката му беше твърде неопределена; тялото не прилича на кремонско, но все пак е цяло дърво. Това е и основната причина да започна начинанието. Значителна трудност представляваше truss rod-а,който си мислех че не е изправен ( поради странното разположение на гайката му в горния край на грифа) и съответно кривия гриф. За това по-нататък. Като за начало го разглобих и му извадих прагчетата ( на баса :mellow: ), изкормих му електрониката - или по-точно това,което беше останало от нея - като просто извадих pickguard-а, на който беше закачено всичко.

 

IM000578.JPG

 

IM000579.JPG

 

След това поради разнобразни причини замразих проекта, но преди 2 седмици отново се ентусиазирах и реших да го продължа. Хванах най-едрата шкурка вкъщи и започнах да действам по грифа. Трудоемкото сваляне на двата пласта боя ме отчаяха за известно време, но след едно посещение на Бриколаж се прибрах с ламелна шкурка, която се поставя на бормашина и след общо към 3 часа бучене с дрелката разпределено неравномерно в 3 дни успях да сваля боята от грифа и тялото. За моя голяма изненада, грифа се оказа,че има и fingerboard ( което аз не подозирах дотогава ). Проблема с truss rod-а се разреши след като си поиграх малко с една пила и разширих дупката в горния край на грифа, така че да може да се постави гайката на шпилката и след това с гаечен ключ 7 го навивах в продължение на 2 седмици малко по малко и с учудване гледах как грифа бавно се поизправя.

 

IM000668.JPG

 

IM000669.JPG

 

IM000670.JPG

 

IM000671.JPG

 

IM000673.JPG

 

По нататъшните ми действия са свързани с изтъняване на грифа и минаване на тялото и грифа с по-фини шкурки, за да станат приятни на допир. В последствие мисля да боядисам тялото черно и да лакирам грифа. Мисля да остане фретлес (така или иначе съм свалил праговете), за което ще помоля можещите и знаещите удостоили темата с четене да препоръчат технология, с която да опазя fingerboard-а от струните. Електрониката ще бъде подменена изцяло. Горния мост също ще е нов,защото стария е счупен още преди да изведа от активна употреба този соц. паметник.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз колкото и да не вдявам от басове, все китара е ма'а му

Давай смело напред с боядисването на тялото и поставянето на електрониката.

За фингърборда, нека по-компетентните да се изкажат...

От мен :-(:greenball::mellow::-(

Евала, че си се заел с начинанието

Редактирано от Tomov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, баса не е от цяло дърво, както пишеш.

Доколкото виждам, е от чам, тип "саяндвич", с тънки фурнири отгоре и отдолу.

 

Може би е "Кремона".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах множим се бре маа му да е стара ;)

 

Ми начи първо браво за мерака да съживиш една талпа :) И първоначално не изглежда особено зле, но да видим как ще е накрая ;)

 

Така подред на въпросите:

 

1во: доста често гайката на тръс-рода е баш отгоре на главата, а не отдолу при пикгарда ;) Чини ми се бг измишьотина е тва, но не съм много сигурен

2ро: От какво точно искаш да опазиш фборда? Дървото е дърво, тъй че не виждам каква защита ще му е необходима след като няма да бичиш струните с чук я ;) Все пак можеш да лакираш, да импрегнираш с нещо или директно така да го оставиш. Ако си се вглеждал в моите теми едната китара, която оправях оставих без лак на фборда, но импрегнирам редовно с бадемово масло, а баса, който оправях лакирах директно с лака за тялото и грифа :)

 

Все пак и други да се изкажат, но това е МОЕТО мнение по въпроса ;) Евалата. Смяташ ли да променяш форми ала-бала?

 

Айде и хеви-метъл му е майката ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубуу де, да му се не види, за къв...дявол...ти трябваше да праснеш 7 снимки по 1,1 MB всяка? Не че нещо, ама и така намалени от форума си изглеждат достатъчно ясни и разбираеми, а не аз да седа и да чакам да ми зарежда 8 мб кафяво одеало?! Не дай си боже някой, дето е на трафик, да тръгне да разглежда! :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@vlex:

fingerboard-a искам да го опазя от самите струни,защото съм чел,че при fretless конфигурация roundwound струните го поизяждат с времето. По моите наблюдения, дървото използвано за fingerboard-а не е особено твърдо и сигурно този процес ще протече дори по-бързо.

@Evtim:

Наистина май е чам. При последната част на интервенцията с дрелката замириса на чам...Все пак поради голямото количество боя части от фурнира също бяха премахнати ( от невнимание също ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей добре си я подкарал . Мога да ти дам един бридж от орфеи доста запазен .

На мястото на позициите на моя фретлес съм набил едни пластинки от шпакла за китосване на коли това естоманена ламарина коятто се износва мн трудно . реже се с ножица за ламарина на големината на позициите . Набиваш ги и ги подлепваш . След това шлайфаш пластинките докато станат на равно с ф. борда . По този начин ще си запазиш ф.борда от износване.

правил съм го вече на няколко баса върши работа проверено в борбата . Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

vlex, това, че гайката на тръс рода е отдолу на грифа - при фингърборда, не значи, че е БГ измишльотина.

Гледай тука - ЦЪК!

 

Извинявам се за офтопика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:ph34r:

 

Kaзах, че МИСЛЯ, че е бг глупост(, като глупостта за естрадна акустична с два резонаторни отвора но това е друга тема...), защото съм виждал подобни родове главно по бг китари ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.