Jump to content
Българският форум за музиканти

Усилвател за домашно ползване


apoplexia
 Share

Recommended Posts

Привет!

Имам питане към Вас!

През по-голямата част свиря през DAW, но понякога ми се иска да усетя малко "power" . Имам Босс Катана 50, но предвид съседи и закони, свиря при мощност 0.5 W, което е напълно достатъчно. Замислям се за Fractal AX8/MK2 , но има ли смислъл при наличие на Катана комбо?

Та, въпросът ми е, да сменя ли кубето (Бос ефектите са някак неадекватни) и има ли смисъл въобще от Фрактал за домашни условия?  Идеята за серия педали не ме радва...  Revv g3 може би си струва, но като цяло идеята е дали мога да ползвам комбото или да търся алтернативи, за които ще помоля за предложения?

 

Поздрави,

Ангел

Link to comment
Share on other sites

Дали си струва ти сам ще си прецениш.

Освен Revv G3 има още една камара драйв/дисторшън педали на пазара. За домашно ползване си струва. Това важи, ако си доволен от останалите ефекти и чистия канал на Катаната.

Ако ли не, бих инвестирал в някакъв high-gain лампов амп и атенюатор/cab sim. След това бих си донагласил звука с камиончета.

Axe-FX и АХ8 са интересни, но мисля, че са по-адекватни за живо свирене.

В крайна сметка всичко опира до вкус и бюджет. Възможните сценарии са доста. И всичко си зависи какво точно искаш. Можеш да изчетеш и всички теми във форума.

Поздрави и успех!

Link to comment
Share on other sites

Проблемът не опира до финанси, а до правилно решение!

Мислил съм за лампов усилвател и съответно говорител, но няма как да ги използвм пълноценно, лампата си иска сила. при все, че 10 процента се свири през Катаната. Но ефектите са някак дървени. Нито ревърб като ревърб, нито дилей, за дист да не говорим, има Метъл зон, но е толков инертен... Единствено ДС има смисъл...

Стигнал съм до задънена улица, знам какво искам като звучене, но не знам какво се предлага. Примерно, Меркуриал плъгините са уникални, Grind Machine на  Audio Assault след update също става, Amplitube... Има варианти, но ми се иска да забия не чрез плъгини...

Edited by apoplexia
Link to comment
Share on other sites

Както казах вече, към ламповия усилвател си взимаш атенюатор или каб сим и си свириш тихо без да губиш от качеството на звука. А като ти се отвори възможност отиваш някъде, бичиш волумето на 10 и си правиш кефа.

Axe Fx е доста близо до това, което НЕ искаш да правиш - да забиваш в плъгини. Имаш десетки симулации на ампове, ефекти, кабинети и what not и тогава като се почне с "ама кое ми харесва повече? Ама тоя дилей или другия?..." и няма край и в крайна сметка повече време губиш в търсене на Звука, отколкото в свирене. Което не мисля, че е целта в крайна сметка.

От чиста проба любопитство - отговорил ли си, сам на себе си, какъв звук търсиш? Ако не кажеш какво търсиш, надали някой ще ти каже как да го постигнеш.

Edited by Калоянчо
Link to comment
Share on other sites

Предвид музиката, която се опитвам да свиря, се търси хай гейн звук. Варианти има много, но компактни размери са за предпочитане, не да заема половин стая :)

Link to comment
Share on other sites

Mesa, Orange, Peavey, Laney, Hughes & Kettner, Engl - всички имат и малки усилватели, доста често мини версии на големите, предвидени точно за това което искаш. Почвай да обикаляш магазини и да пробваш. Всеки ще ти каже кое звучи по-добре за негоите вкус и уши. Ако си в София ги има всички изброени марки (за H&K не съм сигурен). 

Edited by Калоянчо
Link to comment
Share on other sites

Именно! 

https://www.sweetwater.com/store/detail/TM18C--hughes-and-kettner-tubemeister-18-1x10-inch-18-watt-tube-combo

Hughes & Kettner TubeMeister 18 1x10" 18-Watt Tube Combo 

  • 18 watts of pure guitar tone through a 1 x 10" Celestion speaker
  • 2-channels with 3-band EQ, gain, and master volume
  • Variable power output is perfect for recording and onstage use 18W/5W/1W/Speaker Off
  • Powered by a duo of EL84 power tubes and 12AX7 preamp tubes
  • Built-in Red Box DI gives you great tone anywhere
  • Tube Safety Control continually monitors your power tubes and optimizes them for the best tone
  • Effects loop for hooking up your favorite pedals and effects

Тежи няколко кила. Брутален звук. Има си всичкооооооо!!!   :rocker: :metalist:

Edited by panhead
Link to comment
Share on other sites

Мерси. За съжаление не съм в БГ и тест в магазин си е предизвикателство... Просто няма наблизо, на няколко стотин км е най-близкият.  А и там са ограничени от към наличност. Знам, че трябва да се пробва, но лятно време тук всичко е затворило в събота. Хелсинки е най-добрият вариант, но ми е на близо 5 часа. Така че вариантите са тубата и опцият за връщане на продукт,

За момента, от ревюта

Engl E606 Ironball Head 20

  изглежда примамливо... Само трябва и Кабинет

Hughes & Kettner 

 Не съм заглеждал никога, да си призная. т.е. изкачат из обяви, но не съм взимал марката на сериозно... Оле колко съм зле, а уж чета всеки божи ден....

Edited by apoplexia
Link to comment
Share on other sites

Sir, Hughes & Ketner е безумно як за pазмеpите си. Има всичко необходимо за гиг. Покрива стилово от Jazz/Blues до тежка металургия. Има необходимия атенюатор за ползване в по - малки помещения, Red Box DI, loop. Звукът е достатъчно "скъп"!!! Т.е. не се подвеждай по малките габарити. Това е Monster в агнешка кожа. Изводите ти дават възможност за директно включване в пулт или за запис. Отделно можеш да озвучиш с микрофон. Bias на лампите също не е за пренебрегване. Натъпкан е с толкова много възможности, че трудно може да  се сетиш какво липсва. За дизайна и красивата светлина на борда въобще не коментирам. :)

Ползвам в момента и Laney VC15, който е една идея с по - малки възможности. Може да се ползва и за твърда музика, но Hughes & Ketner определено е по - добър за последното. Иначе и двата ампа са леки за пренасяне и компактни. Същевременно се перфектни за клуб. 

Изборът е твой, успех!

Link to comment
Share on other sites

Погледни примерно и Mesa Mark 5.25 или 5.35, също и Mini Rectifier/Rectoverb. Laney IRT Studio и Orange Rocker 15 също са варианти. Всичко изброено до тук става за домашно ползване и за репетиции или клубове. Engl-a е по-ограничен от към възможности, макар че, ако не искаш нещо покриващо спокойно почти всички стилове е добър вариант.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за предложенията.

Ще прегледам задълбочено посочените модели и ще питам допълнително :)

Усмихната седмица!

Link to comment
Share on other sites

Миниректифайра за мен е неуспешен модел. Имам Марк 5/25 и е великолепен, съпоставим с големите им глави, с многоцветен звук. Ако имаш бюджет за него е съвсем друга бира съпоставен с другите изброени в темата марки. В ибей излизат понякога на прилични цени, особено от UK, моят оттам го купих.

Link to comment
Share on other sites

Иди и пробвай, защото Mesa може и да не се окаже толкова high gain, колкото обичаш и предполагаш. Mark V-ците са странни животни и определено трябва да пробваш преди да вземеш. 

Link to comment
Share on other sites

На този етап няма да е Mesa. За съжаление, тест на посочените и други техники, ми оскъпява покупката поне с 200 евро  (път до Хелсинки и  нощувка, понеже всички са с "чудесно, приятелски настроено",работно време). Бих рискувал с някоя по-достъпна ценово лампова глава.  Живот и здраве, когато се прибирам към БГ, ще мога да пообиколя из София (но пак тъпото, че без личен инструмент). Тук хората масово пазаруват по интернет, разстоянията са големи.

Laney IRT Studio по ревюта звучи добре. Има Randal Diavlo, EVH 5150III, Peavy 6505 Mini , Orange и още.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.