niki123bg Отговорено Март 2, 2007 Отговорено Март 2, 2007 (Редактирано) 7thString, явно си го ударил на спор за спорта. Ще ти отговоря накратко и няма да си губя времето в зацикляне на спора. Въпросът с остаряването няма какво да го коментираме - ако ползваш компютъра си за текстообработка и е-мейл, ще ти върши работа още 10 години и повече. Когато го ползваш за мултимедийна продукция, проектиране, разработка и т.н. - 2 години, максимум 3 и то с уговорки. Не знам как го дефинираш това "което не остарява", но до края на месеца ще сменяме всички работни станции във фирмата, които в момента са на около 2 години и половина - бачкат, но са супер неадекватни за софтуера който използваме в момента (windows-a не сме го сменяли). Сега не ми казвай, че ще пуснеш един сериозен проект в Cubase SX 4 с една камара VST-та и голямо количество аудио тракове на лаптоп на 6 години и повече. Мога да ти покажа проект, който задъхва двуядрената ми машина, която е относително up-to-date, какво да говорим за престарял лаптоп на повече от 2 - 3 годинки. Марката на лаптопа според мен няма особено голямо значение - освен марковите Sony-та, Dell-ове, HP-та и Toshiba, имаме и няколко лаптопа куча марка (някаква гръцка бозаджийска фирма) и си работят като стой та гледай, да не говорим че отнасят най-грубото отношение, защото на никой не му пука особено за тях. Няколко от тях са изтървани и са с отчекнати и пукнати пластмаси където са били ударени и въпреки това бачкат безгрижно. Каквато и марка да си вземе човек може да има проблеми, както може и да няма никакви проблеми - нещата опират до фактори, които не са във властта на конкретна фирма асемблатор. В този контекст имах в предвид, че какъвто и латпоп да си вземе Митко (HP, Dell, IBM/Lenovo, Toshiba, Fujitsu-Siemens, Acer, Asus, Benq и т.н.) - няма да има особено голямо значение - може да има проблеми, може и да няма проблеми. По въпроса с Sony Vaio, нещо се опитваш да преекспонираш нещата. На тези лаптопи пускаме една от най-сериозните и тежки банкови системи на пазара, както и нашият софтуер, който работи с Oracle 10g и т.н. - държат се доста добре. За 3-те килограма също си леко в грешка - повечето Вайо-та са в порядъка на 4 lb, тоест 1.8 Кг. Явно не те кефи цената, но никой не е виновен че гроздето ти е кисело. Не аз давам парите за тези лаптопи, така че ги гледам безпристрастно - добри са, даже много добри. Колкото до живота на батерията - както казах няколко пъти - зависи за какво и колко се употребява, при сериозна употреба - CPU-то на %80 - %90 и хард диска постоянно четящ, пишещ и търсещ (което спокойно може да е ситуацията с един аудио проект, не само с нашите бази данни) - трудно изкарва повече от 3 часа. Предполагам си наясно с факта, че презареждаемите батерии нямат линейно време на отдаване и зависят много от моментната консумация. Колкото до хард диска - разлика в общата производителност като резултат от оборотите има и то най-вече заради по-добрият seek time. Разликата между 5400 и 7200 оборота е толкова голяма, че не искам да я коментирам. Моята машина (десктоп) са с 10 000 оборота хард дискове и разликата от 7 200 до 10 000 е също впечатляваща. Разбира се ако използваш компютъра за текстообработка и да си пишеш с някого в ICQ, това надали ще има значение. Излишно е да се обяснява, как работи един мултитрак аудио софтуер, когато плейва множество аудио пътечки и какво влияние оказва сийк тайма, да не говорим за семпли на VST инструменти, които ползват direct-from-disk. Въобще цялата работа както я усещам е да се заядеш с мен - щом те кефи - действай, но не ме впечатляваш с познания и опит, съжалявам. Редактирано Март 2, 2007 от niki123bg Цитирай
7thString Отговорено Март 2, 2007 Отговорено Март 2, 2007 Не се заяждам, затова казах на лична, но щом си казал ще ти дам 2 съвета- прочети малко инфо за термина density, гледам, че имаш опит, значи знаеш за какво говоря. За вайо- тва, че пускаш сериозно приложение на някой комп го прави сериозен? Е тука ме разбиваш. А и вайо далеч не са най-скъпите машинки. Но както и да е де, щом си вярваш- това е най-важното Има си хора, по-умни и от нас 2мата събрани заедно, които са вложили достатъчно труд в сравнението на различните продукти и честно казано бих се доверил на тяхното мнение, извини ме Цитирай
niki123bg Отговорено Март 2, 2007 Отговорено Март 2, 2007 (Редактирано) По въпроса с оборотите на хард диска и връзката с общата производителност - казах какво знам по въпроса и познанията ми са освен теоретични и практически. Нямам намерениe да споря с теб. Колкото до сериозните приложения, явно не си ме разбрал - пускам един и същи сет от приложения инсталирани абсолютно идентично на два лаптопа с еднакви характеристики - единият Dell Inspiron, а другият Sony Vaio - производителността е идентична. Измерването не е на око, а резултат от performance counters вградени в нашият софтуер. Въобще твърдението ти, че Sony Vaio работи зле като производителност в сравнение с идентичен лаптоп на друга фирма е меко казано смешно. По принцип както нашият софтуер, така и банковият софтуер не са предвидени за настолни компютри, камо ли лаптопи - така че изправят на нокти всякаква машина. Не знам какъв е твоят pattern на употреба, но изглежда не натоварваш особено машините с които работиш за да твърдиш такива нелепи неща за хард дисковете. Редактирано Март 2, 2007 от niki123bg Цитирай
7thString Отговорено Март 2, 2007 Отговорено Март 2, 2007 Еми, съжалявам, но явно трябва да си опресниш познанията за ЗУМД П.П. Така или иначе с изключение на 1-2 модела, повечето 2.5 инчови хдд-та са на 5400 и 4200rpm, така, че спора е излишен Цитирай
niki123bg Отговорено Март 2, 2007 Отговорено Март 2, 2007 Явно не четеш какво пиша, казах че swap file-a бави доста повече защото хард дисковете на 5200 оборота са по-бавни, не съм казал да си купува с 7200. Специално по отношение на swap file-a, времето за търсене е от особено значение, тъй като достъпът е произволен, а не последователен (не коментираме Native Command Queue при SATA2 контролерите или SCSI оптимизациите при множество команди). Цитирай
niki123bg Отговорено Март 2, 2007 Отговорено Март 2, 2007 Митак, като отидеш там ти препоръчвам да провериш на Dell лаптопите. Доста са евтини като за характеристиките си. Ето едно предложение, което ще ти върши перфектна работа: Dell Inspiron 9400 Price: $1,343 Intel® Core™ 2 Duo T7200 (2.00GHz, 4MB L2 Cache, 667 MHz FSB) 17 inch Wide Screen XGA+ Display 2GB Shared Dual Channel DDR2 SDRAM at 667MHz 100GB 7200RPM SATA Hard Drive 8x CD/DVD burner (DVD+/-RW) with double-layer DVD+R write capability 256MB ATI MOBILITY™ RADEON® X1400 HyperMemory Genuine Windows Vista™ Home Basic Dell Wireless 1390 802.11g Mini Card (54Mbps) Integrated Audio Media Direct 3.0 80 WHr 9-cell Lithium Ion Primary Battery Това е около 2000 левчета, а е доста добро. Тук ще ти струва доста по-скъпо, макар че можеш да провериш все пак. Би трябвало да имат международна гаранция. Цитирай
7thString Отговорено Март 2, 2007 Отговорено Март 2, 2007 Хубав избор. Имат международна гаранция, но нашите тъпанари правят проблеми. С достатъчно скандали всичко се оправя де Цитирай
kolio_k Отговорено Март 2, 2007 Отговорено Март 2, 2007 И аз си мислих ,че Dell е добър избор и си взех такъв,но съответните имат проблеми с FireWire Audio карти(вижте в нета) и аз специално си имам бая проблеми с моя Цитирай
niki123bg Отговорено Март 3, 2007 Отговорено Март 3, 2007 Поразрових се из нета и както спомена kolio_k, наистина лаптопите на Dell имат проблеми High Definition Firewire Audio Interfaces. Ето тук: http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=73829 има доста страници хора оплакващи се и опитващи се да решат проблема си с M-Audio + Dell лаптоп. Не съм прочел всичко и не разбрах дали този проблем е с всякакви карти на firewire или само с M-Audio, но до колкото разбрах вграденият firewire не работи добре, когато се ползват другите екстри като wi-fi и т.н. Имаше в общи линии две предложения - да се ползва USB интерфейс или да се забранят останалите устройства които интерферират с Firewire интерфейса - това не ме кефи. Някой споменаваше и за BIOS update от Ноември миналата година. За съжаление нямам Firewire аудио интерфейс и не съм пробвал как работи с лаптопите на Dell. Митак, сори че те подведох, явно тази машина не е подходяща за аудио ако ползваш Firewire Audio интерфейс, а на последък голяма част от външните аудио интерфейси са на Firewire. Колкото до местната поддръжка, независимо дали е маркова техника или местен асеблатор - има какво да се желае. За съжаление надали това ще се промени особено бързо. Една скоба за местните асемблатори на лаптопи с разни епични марки - за нисък клас евтини лаптопи явно са добре позиционирани, но за такива от висок клас (добър процесор, достатъчно памет, добър хард диск и т.н.) цените им почват да се доближават до тези на марковите лаптопи и някак си не виждам смисъл да бъдат предпочетени. Тези дни се сблъсках с една такава и някак си не съм очарован от дребни факти, като например това че нито в ценовите листи пише, нито продавачите знаят какви процесори слагат - конкретният ми въпрос беше дали става въпрос за Intel Core Duo или Intel Core 2 Duo. Гледаха с огромно учудване, като им казах че има разлика (най-малкото Core Duo е с 2 Mb L2 cache, докато Core 2 Duo има варианти с 2 MB cache (T5xxx) и с 4MB cache (T7xxx). Накрая се наложи да извикат сервизен техник, който ми обясни че слагат Core 2 Duo, но само срещу заплащане - това че пишело в ценовата листа Intel Core Duo до лаптопа в същност даже не значело, че е такъв - цените били за Celeron Mobile, а това означение "Intel Core Duo", означавало че срещу заплащане могат да ми сложат такъв процесор. След като го попитах за Core 2 Duo ли говори или за Core Duo и какъв е конкретният модел, ми каза че става въпрос Core 2 Duo и модела бил T2500 - кратка справка на сайта на Intel показва, че това е Core Duo, а не Core 2 Duo. Както и да е - явно им е пълна мъгла и не мисля да си поръчвам при тях лаптоп. Само да отбележа, че тази фирма се занимава основно с асемблиране на лаптопи под тяхна марка - не говорим за фирма, която продава между другото и лаптопи. Няма да и споменавам името, защото не искам да правя анти реклама на когото и да е било. Всеки трябва да подходи към покупката на техника (било то компютър, хладилник, пералня или хай-фи усилвател) с ясно разбиране на собствените приоритети, с известна доза познания и да комбинира това с информацията, която получава от магазина към който се е обърнал. Крайният избор е комбинация от тези неща, така че лаптоп или пералня, които отговарят на моите нужди надали ще отговорят напълно на нуждите на някой друг (все пак имаме различни нужди и приоритети когато правим изборът). Митко получи някаква основна информация от всеки от нас, както и за какво още да се поразрови из нета, сигурен съм, че е наясно кои са му приоритетите и сега му остава да комбинира това с информация от съответните магазини за да вземе решение, както по отношение на марката и характеристиките, така и по отношение на парите които да инвестира в този лаптоп. Цитирай
7thString Отговорено Март 3, 2007 Отговорено Март 3, 2007 А имал ли си близки срещи със марката Mitac? На мен на няколко пъти ми предлагаха такива машини ама някак си инстинктивно отказвах Цитирай
niki123bg Отговорено Март 3, 2007 Отговорено Март 3, 2007 С марката Mitac съм се срещал за много кратко - може би съм прекарал 2 - 3 часа с един такъв, искаха да помогна в инсталацията на Cubase SX3 + EZ Drummer. Сложих му и Asio4All и животното заработи нормално. До колкото съм запознат с историята на въпросният лаптоп, прекарал е около две години лашкане и вибрации на кораб (собственика му е моряк), където няколко други лаптопа са сдали богу дух (вкл. и няколко маркови). За съжаление, това преживяване е нанесло непоправими щети на хард диска и тъкмо го бяха сменили. Очаквах да чуя оплаквания от типа на прегрявания, кофти видео карта, но уви човека не се оплака - ползва го да зяпа филми и да играе игрички в мрежа с други моряци докато не са на вахта. Замина преди няколко седмици с него и вероятно ще изкара поне още 7 - 8 месеца на борда на някой кораб. Там е малко кофти заради вибрациите и влажността на въздуха, направо го съжалявам горкото лаптопче, но се държи все още. Цитирай
7thString Отговорено Март 3, 2007 Отговорено Март 3, 2007 Тайванска му работа :> искам и аз да отворя едно малко цехче за сглобка на компове Правец кор дуо Сайта им е ужасен между другото Цитирай
IgniteAll Отговорено Март 3, 2007 Отговорено Март 3, 2007 Само искам да добавя една лекичка забележка, която е много голяма в интерес на истината. Става дума за покупка на техника от САЩ. Давам пример с лаптоп НР Павильон. Това са машинки, правени основно за американски пазар и в БГ отказват да ги оправят на каквато и да е цена. Странно, но факт. В САЩ си имат техен пазар с техни си гаранции, които едва ли не стават невалидни, ако си в Европа и продукта даде дефект. Наистина са по-евтини някои неща, но недай си Боже нещо да се съсипе по например лаптопа, както в случая коментираме. Според мен трябва да се внимава. Иначе ДЕЛЛ погълнаха едни от най-любимите ми лаптопи, а именно Елиънуеър <_> Цитирай
7thString Отговорено Март 3, 2007 Отговорено Март 3, 2007 Човек като прави покупка му дават една бележка, която тука в БГ обикновено веднага отива в кофата. Но когато даваш по-голяма камарка пари си струва да прочетеш условията на гаранцията. В случай, че в нея производителя е написал, че гаранцията важи НАВСЯКЪДЕ и покрива еди какви си дефекти, то лицензирания сервиз в дадената държава е ЗАДЪЛЖЕН да я признае. Тва ми се наложи да го обяснявам на едни многознайковци от София, които накрая се ядосаха и за парлама извикаха "легитимиран" преводач, за да "докажат", че греша в превода на условията на гаранцията. Естествено след това се извиниха учтиво. За съжаление повечето БГ "сервизи" не са оторизирани да поправят техниката- преди време занесох един фотоапарат HP в лицензирания им уж сервиз- откриха повредата, но не били оторизирани да поръчат части от производителите... можело да пратят машинката в ю ес ей... на моя сметка Но така или иначе това се случва независимо дали си взел техниката от тук или оттам- в нашите сервизи те гледат като престъпник, докато в техните без въпроси просто ти дават нова бройка. Цитирай
jFog Отговорено Март 3, 2007 Отговорено Март 3, 2007 (Редактирано) абе 1000 евро е много сериозен комп,спор нема.Както се каза по горе хиляда пъти по добре от щатите си пазарувай,аз лично бих заложил на Асус,Фуджицу,некой павильон също не би бил зле Ники-то е абсолютно прав за марката и производителноста на машината.че и да не е маркова пак е гот , искам да кажа.Барвал съм няколко лап-а ама все за бъзикни нищо сериозно но от малкото което видех останах впечатлен. наскоро даже бъзарах една антика на 1200 мгзц Целеронче Асер..два пъти по дърт от моя комп и два пъти по бърз беше във всичко....невероятно..Все пка моя съм го асемблирал аз де.. не е много много производителен. Изчетох темата с интерес щото се ослушвам и аз кът пръднал заек в люцерина за един преносим комп.. ма да видим Ники-то - невероятни постове брато счупи чемширите!!! :P аз съм си харесал HP Compaq nx9420 T5600....убавец хиляда евро гроша е накъде. Редактирано Март 3, 2007 от jFog Цитирай
Recommended Posts