Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Нарича се транзишън. Клипването е в пиковете докато трае транзишъна. Обикновено на чистия китарен сигнал и ударните: чинели, барабани.

• Отговори 1.1k
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

^Това последното не го разбрах... Може ли малко пояснение.. Що е то транзишън?

Аз май съм от тези, които не виждат нещо особено революционно с новата версия. Струвами се, че по-скоро са наблегнали на "сплитнатите" пресети т.е. почто всички нови такива са с по 2 ампа (ляво/дясно) и това е прочината за по-мощен звук и плутен звук. Не че е лошо де..

Редактирано от alexthegreat
Отговорено

Пиковете се съдържат в ниските честоти, транзишъните и шумовете, брумовете и кофти токов поток.

Ако си погледнем чисто записана китарка директно в компа, се виждат доста силни ниски, които някак си не се чуват. Под 60-80 Hz При всеки е различно. Те се дължат и на тока в предусилвателчето или просто в компа като цяло, но са и функция на кофти адаптери (пикапи) на китарата.

Чисто записана китарка или барабанки, чинелки имат едни начални пикови стойности, къде се вижда че вълната е по-остра и стръмна... това са транзишъните. Затова барабаните се компресират, но не за да се убият транзишъните, а за да се вдигне тялото на вълната след тях (sustain, release, soft-knee), та след което могат да бъдат намалени като ниво и пак ще присъстват. Там се забелязва и функцита на прекомпресирането. Същото важи и за акустични или чисти китари.

В албума на Animals As Leaders могат да се видят доста компресирани чисти китарни бленди и поради това са с минимална динамика. Това може и да е като ефект разбира се, като по този начин китарата звучи почти като клавирен пад.

Обикновено преди да се махнат проблемите с ниските честоти (премахваме ги първо в самия поток на тока, адаптери, кабели, устройства - качествени, след това с EQ), повечето хора компресират, откъдето проблемните ниски също получават компресия и това води до необратимо реултантно прекомпресиране, защото ниските имат силна енергия... "децибелност" така да се каже. Оттам насетне EQ на ниските само ще изтъни микса, а няма да го оправи. Затова и повечето неща звучат или прекомпресирано или с постоянен нисък тон. А особено това се забелязва при резониране в касата.

Отговорено (Редактирано)

Интересно,не ми е много ясно,обаче като пуснах спектър анализатора нищо не ми излиза далеч от 0дб,най много на +0.5.Въпроса ми беше как като цяло да вдигна силата на звука без да ми клипва и без компресия.Може слабото ми звено да са адаптерите,но и при тях не съм чул някакви шумове или бръмове.Останалия ми хардуер е перфектен.Обаче излизаме и извън темата.Може да се преместим другаде,ако продължим дискусията.

Редактирано от sardaesox
Отговорено

Т-рекса ми хареса,обаче повече ми легна озон,та ще пробвам с него :punk_guitar: ,има помагат и готови банки,които ако не друго-помагат много ,за да се добие 1-начална представа какво да правим с тая добра програмка.Не ми остана време да видя дали т-рекса има готови презети :)

Отговорено

И аз имам същият проблем с шума още от Guitar Rig 3,всичко си беше супер до един ден,в който като пусна програмата има адски шум без да е включена китарата даже и тема пуснах,незнам помагайте опитах всичко което се сетих

Отговорено (Редактирано)

А,бе дразнещ си е пластмасовия звук на тоя риг,особено за стар рок-според мен ТН1 и ревалвер имат по-добра лампова симулация от него.

Редактирано от sardaesox
  • 2 weeks later...
Отговорено

Значи! На левия канал се чува нормална китара (както е без да е включен Гитар Рига), като го вкюча на левия канал свири нормално+гитар риг канала а на десния канал свири само гитар риг канала, как мога да го оправя това? И моля ако някой може да ми обясни като на човек без никакви познания свързани с звуков софтуер :icon_shithappens:

Отговорено (Редактирано)

Добре де, как да ги разцъкам? Да не би да не гледам където трябва, отварям нали настройките на гитар рига в Routing променям - нищо, звукът забива, пробвам пак пак си се чуват двата канала, незнам вече.

Редактирано от spineless
Отговорено

от уиндоус контролите мютни изхода на лайн ина или стерео микса (зависи от драйверите на саунд картата ти). Така няма да чуваш чистия сигнал на китрата, а че чуваш само ГРига. Може да има такава опция и в самия ГР.