Jump to content
Българският форум за музиканти


nazgul

Recommended Posts

Нарича се транзишън. Клипването е в пиковете докато трае транзишъна. Обикновено на чистия китарен сигнал и ударните: чинели, барабани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 1.1k
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^Това последното не го разбрах... Може ли малко пояснение.. Що е то транзишън?

 

Аз май съм от тези, които не виждат нещо особено революционно с новата версия. Струвами се, че по-скоро са наблегнали на "сплитнатите" пресети т.е. почто всички нови такива са с по 2 ампа (ляво/дясно) и това е прочината за по-мощен звук и плутен звук. Не че е лошо де..

Редактирано от alexthegreat
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиковете се съдържат в ниските честоти, транзишъните и шумовете, брумовете и кофти токов поток.

Ако си погледнем чисто записана китарка директно в компа, се виждат доста силни ниски, които някак си не се чуват. Под 60-80 Hz При всеки е различно. Те се дължат и на тока в предусилвателчето или просто в компа като цяло, но са и функция на кофти адаптери (пикапи) на китарата.

Чисто записана китарка или барабанки, чинелки имат едни начални пикови стойности, къде се вижда че вълната е по-остра и стръмна... това са транзишъните. Затова барабаните се компресират, но не за да се убият транзишъните, а за да се вдигне тялото на вълната след тях (sustain, release, soft-knee), та след което могат да бъдат намалени като ниво и пак ще присъстват. Там се забелязва и функцита на прекомпресирането. Същото важи и за акустични или чисти китари.

 

В албума на Animals As Leaders могат да се видят доста компресирани чисти китарни бленди и поради това са с минимална динамика. Това може и да е като ефект разбира се, като по този начин китарата звучи почти като клавирен пад.

 

Обикновено преди да се махнат проблемите с ниските честоти (премахваме ги първо в самия поток на тока, адаптери, кабели, устройства - качествени, след това с EQ), повечето хора компресират, откъдето проблемните ниски също получават компресия и това води до необратимо реултантно прекомпресиране, защото ниските имат силна енергия... "децибелност" така да се каже. Оттам насетне EQ на ниските само ще изтъни микса, а няма да го оправи. Затова и повечето неща звучат или прекомпресирано или с постоянен нисък тон. А особено това се забелязва при резониране в касата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно,не ми е много ясно,обаче като пуснах спектър анализатора нищо не ми излиза далеч от 0дб,най много на +0.5.Въпроса ми беше как като цяло да вдигна силата на звука без да ми клипва и без компресия.Може слабото ми звено да са адаптерите,но и при тях не съм чул някакви шумове или бръмове.Останалия ми хардуер е перфектен.Обаче излизаме и извън темата.Може да се преместим другаде,ако продължим дискусията.

Редактирано от sardaesox
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Т-рекса ми хареса,обаче повече ми легна озон,та ще пробвам с него :punk_guitar: ,има помагат и готови банки,които ако не друго-помагат много ,за да се добие 1-начална представа какво да правим с тая добра програмка.Не ми остана време да видя дали т-рекса има готови презети :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имам същият проблем с шума още от Guitar Rig 3,всичко си беше супер до един ден,в който като пусна програмата има адски шум без да е включена китарата даже и тема пуснах,незнам помагайте опитах всичко което се сетих

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

А,бе дразнещ си е пластмасовия звук на тоя риг,особено за стар рок-според мен ТН1 и ревалвер имат по-добра лампова симулация от него.

Редактирано от sardaesox
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Значи! На левия канал се чува нормална китара (както е без да е включен Гитар Рига), като го вкюча на левия канал свири нормално+гитар риг канала а на десния канал свири само гитар риг канала, как мога да го оправя това? И моля ако някой може да ми обясни като на човек без никакви познания свързани с звуков софтуер :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, щом нямаш никакви познания как да ти обесним.... помисли реално на нещата влизаш моно излизаш стерео, разцъкай входовете и изходите и ще стане :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, как да ги разцъкам? Да не би да не гледам където трябва, отварям нали настройките на гитар рига в Routing променям - нищо, звукът забива, пробвам пак пак си се чуват двата канала, незнам вече.

Редактирано от spineless
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от уиндоус контролите мютни изхода на лайн ина или стерео микса (зависи от драйверите на саунд картата ти). Така няма да чуваш чистия сигнал на китрата, а че чуваш само ГРига. Може да има такава опция и в самия ГР.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.