Svet Публикувано Февруари 23, 2007 Публикувано Февруари 23, 2007 Имам една стара орфейка, акустична. Изрових я от прахоляците под леглото ми скоро и се захванах да я постегна обаче струните и ключовете и са в окаяно състояние. Струните яйде ще си зема нови ама ми е интересно за ключовете...щото са ръждясали от сякъде и някой даже не се въртят... липсват им пласмасовите хватки за въртене и общо зето си трябват нови... Интересно ми е колко ще ми струва хардуера с ключетата и струните и дали мога сам да си сложа хардуера без да оплескам китарата и дали си заслужава??? Да си търся ли направо нова акустична китара ( втора ръка ) или да се мъча да стегна антиката си? Иначе от към тяло и гриф нямам забележки. На гърба и има цена 0.69ст. Айде ще черпя... Цитирай
Tomov Отговорено Февруари 23, 2007 Отговорено Февруари 23, 2007 Трябва сам да прецениш дали можеш да си смениш ключовете, което ако не си го правил преди и не си сигурен в себе си не ти го препоръчвам (в случай че трябва напасване). Струните не се сменят трудно, но ако не си го правил е добре да се обърнеш към някой по-запознат дори само да те надзирава докато я вършиш тази работа. Иначе ето ти едно линкче с обяснение как се сменят струни на скустична китара - ЦЪК! където е описано заедно със снимки как се извършва операцията. Относно цени, тук в Бургас струните за акустична китара се въртят от 8 до 10-12 лв (съмнявам се другаде ценита да са различни). Ключове не съм купувал но съм виждал от 12лв до ...много. ^сам си направи все пак извода за 12 лв на какво ще приличат. Смятам, че за 40 до максимум 50 можеш да си намериш доста добри ключове в съотношение цена/качество. Това от мен... Успех в начинанието и Наздраве ! Цитирай
Svet Отговорено Февруари 23, 2007 Автор Отговорено Февруари 23, 2007 Благодарско за инфото... Аз струни съм сменял и благодаря все пак за загрижеността ама тва дето каза за ключовете малко ме поотчая. Ако наистина тряаа да дам 60-70 лева за стрни и ключове..може да се замисля дали да не си зема направо друга китара... Все пак май ще трябва да се разтърся из магазините тук-там. И трябва да видя и това с напасването дето спомена...щото и аз за тва се бях сетил че може да има различни видове и да не се налага да дупча главата наново...ще омажа сичко така. Благодаря все пак и някой ден ко мина през Бургас ще ти се обадя да пием по една-две-три-четири-пет....*&%!)($№*& студени бири Поздрави! Цитирай
Tomov Отговорено Февруари 23, 2007 Отговорено Февруари 23, 2007 За конкретна цена на ключовете, мога да се позавъртя и да разгледам пък да ти кажа по-специално марка и цени примерно... Цитирай
Zoo Отговорено Юни 16, 2008 Отговорено Юни 16, 2008 Ей Томов човек я таман турсех човек от Бургас яка кажи някой музикален магазин освен РФ щото смятам да си купувам нова китара Цитирай
Arteglam Отговорено Юни 16, 2008 Отговорено Юни 16, 2008 То и аз преди половин година изрових старата китара на баща ми смених ключовете и струните и сега изглежда доста добре макар ,че е нещо звука не ми харесва Иначе ключовете към 20-25 лв ли ми излязаха не помня самият метал мяза на сребърен ама не е ест има сякви орнаменти на него добре изглежда и ключовете са пластмасови бели харесва ми на външен вид нз дали ти е достатъчно.С баща ми ги сменихме просто болтовете отвихме сичко си пасна идеално.Някой ден трябва да я реставрирам повечко ама ще видим кога за сега си блъскам на Скуаяра дано до края на годината да събера за Лес Пол Цитирай
Flame Отговорено Юни 16, 2008 Отговорено Юни 16, 2008 Нищо чудно след като я постегнеш китарата да звучи доста по-добре от някоя кухарка за 100 и кусур лева. За пример - учителят ми има китара, която била със строшен гриф и я дал на поправка, излязло към 90 лева, но китарата звучи просто страхотно. Старото дърво си казва думата. Та... по-добре се консултирай с някой специалист, защото може китарата след поправка да излезе едно бижу, а може и да излезе точно обратното. Цитирай
prayer4eto Отговорено Юни 16, 2008 Отговорено Юни 16, 2008 (Редактирано) Само да отбележим - внимавай, ако сменяш ключовете, къде ти се намират затягащите винтове. Аз така си бях взел да сменя ключовете на първата ми китара, понеже имах неблагоразумието преди доста време да сменя струните и от найлонови на метални(при което врътките заминаха тотално), само дето на новите ключове имаше разлика в разтоянието между вътрешния винт и двата външни. При което си пробих нови дупки. Все пак си намерих инструмент за тая цел, макар и с чука и подходящ пирон също да е възможно. Редактирано Юни 16, 2008 от prayer4eto Цитирай
ciriljhonson Отговорено Юни 16, 2008 Отговорено Юни 16, 2008 1.Цецо Русинов до Консервата(старата)магазинът се намира на ул.Русалка комплект 8 лв. 2.Малък ЦУМ мисля,че и там съм виждал и едва ли ще струват повече от 10-15 лв. И един съвет свали едната тройка е се разходи с нея за да не стават грешки. Успех Цитирай
Дейвид Гатев Отговорено Юни 20, 2008 Отговорено Юни 20, 2008 Извинявям се за оф-топика но имам една вехтория на която й липсват пластмасовите хфатки. Някакви идеи? Цитирай
anonimized_8837 Отговорено Юни 21, 2008 Отговорено Юни 21, 2008 Извинявям се за оф-топика но имам една вехтория на която й липсват пластмасовите хфатки. Някакви идеи? или заваряваш стотинки за врътки - изглежда яко, или боклука. Ако ключовете действително нямат свободен ход, и се въртят "мазно" и не превъртат, може да умуваш да разтопиш някакви пластвасови парчета и да ги набучиш, но едва ли ще си заслужава. Ключове за 20тина лева можеш да си намериш, и да ти вършат прекрасна работа. Аз съм с такива на една китарка от 3 години и са си супер ! Цитирай
Recommended Posts