Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се справяте с брума в китарата


mengel

Recommended Posts

Чувал съм за лепене на фолио по вътрешната страна на платката, завиване с фолио на адаптерите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето китари от вътре са минати с електропроводяща боя която елиминира нуждата от фолио, тей като обира смущенията, и е заземена

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами, зависи какво разбираш под "брум", при единичните адаптори се стреща тъй наречения "хъм" който естествено се премахва с хъмбъкери, но звука е по-различен, а и мен лично въпросния хъм си ме кефи и неща да го махам. И на двете ми китарки от вътрешната страна по дървото има нанесен някакъв сив-матов матерял който изглежда като графит (но незнам всъщност как се казва (електропроводяща боя :greenball: )). Едната въобще няма плочка, а другата има само малко фолио (при потенциометрите). Според мен кабелите играят голяма роля в случая (както вътре в самата китара, така и тези който я връзват към ефекта/ампа), също така ако свириш в близост до някакъв ел. уред, се появява един страшен брум който естествено е неизбежен защото се долавя от адаптерите, за това просто се обръщаш на другата страна :greenball:

Редактирано от SPAF`
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно брум-а е шум, породен от мрежовото захранване,

но нека да сложим всички шумове под общ знаменател.

Може, както каза SPAF` шумът да е от адаптера (ако е единичен; забелязал ли си ако превключиш на два адаптера как намалява/изчезва). Обикновено при двойните адаптери втората бобина гаси до известна степен (или целия) шум.

Възможно е да е от незаземена част или т.нар. ground loop problem. Получава се до колкото знам, когато всички части, които трябва да отиват на маса са към тази "проводяща боя", а не в една директна точка.

Направата на кабела също оказва влияние, а също и това какъв кабел използваш - по този въпрос има тема, както и за възможните странични ефекти, породени от неизправен кабел (използвай търсачката).

Близостта до ел. уреди като CRT телевизори и монитори, както и други устройства работещи с повишено нопрежение или висока честота.

Не на последно място - на мен се случи да ми бръмчи усилвателя от нестабилно мрежово напрежение (разбирай +- 10 волта или с големи колебания) или незанулен/незаземен контакт.

 

Ако не съм прав за нещо, моля другите да споделят - нали затова е форума - да обменяме опит.

Надявам се, че съм помогнал поне малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с ЦРТ мониторите все още не мога да го схвана, преди няколко години имах проблеми със шум от монитора, едно гадно бръмчене което изчесваше като го спра. Оказа се че не всичката ми апаратура е занулена - след като го оправиш шума изчезна съвсем. Преди 2 месеца като си смених адаптерите пак се появи...

 

Добре че ще минавам на ЛЦД, там поне нема смущения

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами зависи от причината за бръма. Тя може да е от кофти кабел до заземяване на китарта. Погледни тази тема ЦЪК!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственара промяна която е настъпила откакто има шум е смяна на адаптери

 

Пък и доста хора казаха че имат същия проблем, всъщоност всички които питах

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарско на всички за отзивите, запретвам ръкави и ще опитам да екранирам китарата. Дано да е от това!

Редактирано от mengel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Екранирането на китарата не е проста работа. Според мен най-важно е правилното опроводяване.

Със и без екран, разликата е сравнително осезаема, ако екранирането е добро, и напълно неосезаема, ако не е добро.

Това с електропроводящата боя е добро, но правилно изпълнено екраниране с медно фолио по схема тип "звезда" е по-безшумно решение.

 

Във всеки случай, ако китарата е опроводен правилно, то екранирането няма да има чак толкова драматичен ефект върху шума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Аз свиря на едни скапани донколони :thumbdown: който не се чуват хич добре.Звукът се смесва много и потщи нищо не се разбира от песента...Дали само от това е проблемът? :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, адапторите са едно на ръка, singlecoil такивата си шумят доста, особено с дисторжън, който увеличава още повече шумовете. Но наистина голямо значение има ел. инсталацията, в която е включено всичко и всякакви други неща, различни от китара, кубе, ефекти. За пример мога да дам себе си ( :thumbdown: ), защото наскоро имах среща с това явление. Случи се така, че си грабнах цялата техника (кубе, една от китарите, ефекти) и отидох у един приятел да посвирим, и мога да ви кажа, че там шумът беше в пъти повече от колкото вкъщи, където почти липсва, при използване на същата техника. Вярно, всичките ми китари са с humbucker-и, но там пак имаше шум, независимо от този факт. Затова и екранировката ще помогне, но може резултатът да е разочароващ, ако проблемът не е там. Вече другите да кажат какво може да се направи при калпава ел. инсталация, че аз съм босичък по тая тема :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.