mrtoi Публикувано Юли 9, 2017 Публикувано Юли 9, 2017 Здравейте! Имам руски педал на фирмата "Лель". Овърдрайв и компресор в един педал. Един приятел ми смени доста от електролитните кондензатори на ефекта, тъй като се оказа, че доста от тях са "изсъхнали" и променили капацитета си. До тук добре, но според мен след тяхната смяна овърдрайва загуби от ниските във звука си. Възможно ли е да е от промяната на някои стойности на кондензаторите, или аз се заблуждавам? При смяната им, заместваше старите кондензатори със същите стойности нови такива. Цитирай
synchu Отговорено Юли 9, 2017 Отговорено Юли 9, 2017 Абсолютно е възможно. Толеранса в стойностите на масовите електролитни кондензатори е 20% (т.е. ако е 10uf всичко между 8 и 12 е ок според спецификациите). Има разбира се и по-ниски толеранси, но рядко се използват в масово производство, особено пък на китарни ефекти. Т.е. от една страна стойностите на новите кондензатори с голяма степен на вероятност се разминават със старите, от друга остаряването също оказва влияние. Цитирай
mrtoi Отговорено Юли 9, 2017 Автор Отговорено Юли 9, 2017 (Редактирано) Благодаря Synchu. Така и предполагах. Сега не знам как, но ще направя проба да заменя някои от тях и дано се оправи проблема, и отново да се появят ниските честоти, защото това което се получи не ми харесва. Редактирано Юли 9, 2017 от mrtoi Цитирай
Recommended Posts