Aureliano Публикувано Февруари 5, 2007 Публикувано Февруари 5, 2007 Здравейте, някой да е срещал по магазините 'tungoil'? Мисля, че също се казва маслен лак. Спешно търся за лакиране на гриф. Много ще съм благодарен, ако ме упътите ! Цитирай
bluesman Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 Тунг ойл си купих от магазин за матеряли за художници. Те го бяха купили мисля от Импресия фирма за мат. за худ. Маслоо е от продуктите на "Кремер Пигменте" . Имам леки сумнения обаче че са го поразредили с ленено масло ..... Иска търпение със съхненето. Цитирай
Aureliano Отговорено Февруари 5, 2007 Автор Отговорено Февруари 5, 2007 Това в София ли е - магазинът за м атериали за художници? Цитирай
YtseJam Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 В около пет магазина за художници ме гледат с поглед "Кво масло?!", когато ги питам. Цитирай
smartpeter Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 Здравейте, някой да е срещал по магазините 'tungoil'? Мисля, че също се казва маслен лак. Спешно търся за лакиране на гриф. Много ще съм благодарен, ако ме упътите ! Привет! В България Tung oil не се продава! Успех! Цитирай
разбойник Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 Преди около година и половина мой приятел си купи от магазин за худ. материали, така че има. Лошото е, че не знам откъде точно, а човекът е в чужбина и нямам връзка с него. Aureliano, ако не намериш в БГ в Европа трябва да има. Ще се опитам да ти помогна, но не вярвам да стане бързо. Цитирай
smartpeter Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 За худсжници може би. но не и за лютиери! Има много виоове Tung Oil някои с по 7-8 и повече компонента и подобритепи! Който търси-намира! Успех! Цитирай
bluesman Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 Много се извинявам ,че неволно съм ви заблудил.Импресия са магазини за худовници имат един на Кракра 26 в София но не е бил взет от тях защото говорих по телефона с тях днес и казаха че не продават. Ще видя в магазина тук в Пловдив от където си го взех за подробности и дали още имат. В същност вече няма да си купувам от тук тунгойл защото го мешат с ленено масло. През октомври ще хода в Кремона ,Италия на панаира Мондомузика и от щанда на Кремер Пигменте ще си го купя. Цитирай
Aureliano Отговорено Февруари 5, 2007 Автор Отговорено Февруари 5, 2007 Има много виоове Tung Oil някои с по 7-8 и повече компонента и подобритепи! Но това трябва да е само масло от тунгово дърво... Към "баш майсторите": Какво е предимството да се лакира с Tung Oil, все пак? Цитирай
synchu Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 Тъй. Компоненти няма. Тунговото масло се прави от ядките или семената на дърво, на което по принцип родината му е Азия (Китай) и БГ името му не знам, но ядките мязат на лешник. Така че е напълно естествено, еднокомпонентно масло. А к'во слагат вече компаниите за разредител е отделна работа Предимствата са му няколко (от гледна точка на китарист най-вече и тъй като повечето ми китари са с такъв гриф): - чувството, ако мога така да се изразя на докосване е много приятно, защото си е чисто усещане на много гладко дърво и за мен и според мен ми е по-удобен и по-бърз; - перфектно импрегнира; - изглежда добре от чисто естетическа гледна точка... Тези ми стигат Цитирай
smartpeter Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 Tung oil ingredients(свалени директно от ораковката): Mineral spipits Tung oil modified Alkyd resin Exempt mineral Spirits Regular mineral Dipentene Цитирай
smartpeter Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 Tung oil ingredients(свалени директно от ораковката): Mineral spirits Tung oil modified Alkyd resin Exempt mineral Spirits Regular mineral Dipentene Чисто т.с. масло - само от Китай! Тези ингредиенти подобрявят качествата му- водоустойчивосг(нe e 100%) скорост на съхнене, блясък и т.н. Освен гова има и консерванти които го предпазват от ранно гранясване но въобще не са упоменати от производителя! Цитирай
Rocko Отговорено Февруари 6, 2007 Отговорено Февруари 6, 2007 (Редактирано) Аз пък да ви кажа...... Много майстори в БГ постигат ефекта на тунг-маслото с орехово масло, а от това по-лесно няма Вземаш от пазара 428гр. едри орехи/шегичка/ , махаш черупките и ги минаваш на дребно кухненско ренде /става и орехомелачка/.....след това вземаш с памучно парцалче от настърганите орехи и втриваш в предварително шлайфания гриф/тва трябва да става обилно, ореха пуска доста блажноч/........след един ден попиване, отново същата операция.....импрегнира страхотно с гаранция, пък и цвета на дървото е приятен. Преди 4 години така направих на колегата домашната кухарка, щот и сменявахме прагчетата и шлайфахме грифа..........до сега не е мръднала, като се има предвид, че той си тренира на нея в къщи-почти денонощно. Ай със здраве за сега Редактирано Февруари 6, 2007 от Rocko Цитирай
Aureliano Отговорено Февруари 6, 2007 Автор Отговорено Февруари 6, 2007 Ореховото масло гранясва. За това съм сигурен, защото мелачката за орехи на село е клеясала яко. Но аз предполагам, че има доста добри алтернативи. Например, силиконово масло, пчелен восък или пък никакво покритие (както на щрайховите инструменти) - ръката ти постепенно изглажда дървото. Каква ще да е тази алтернатива? Цитирай
YtseJam Отговорено Февруари 8, 2007 Отговорено Февруари 8, 2007 Тунговото масло според доста дървообработвателски сайтове, из които съм чел, има няколко предимства пред другите подобни (ленено примерно) - при подходящо нанасяне (първи слой - разреден много с терпентин, за да влезе надълбоко в порите; после още няколко последващи слоя, всеки от които по-малко разреден, докато се стигне до слой с неразредено масло) импрегнацията срещу вода е абсолютно пълна и доживотна, покритието е с твърдостта на камък, а в същото време приятно на пипане (както каза Сънчу), а най-голямото предимство спрямо другите масла е, че с годините покритието не потъмнява/помътнява/се променя. В тъпата Америка се продава масово в абсолютно всякакви варианти, дори чисто и натурално, защото там дървообработването на професионално и любителско ниво е страшно напреднало, но тук положението е трагично. Между другото, важно е да се спомене, че доста често тунговото масло се продава полимеризирано (т.е. с вече започнали процеси на засъхване), за да може да се използва без досадно чакане между нанасянето на отделните слоеве, както и с какви ли не примеси, кои - полезни, кои - не съвсем. Казано най-кратко и ясно - изпитвам огромно желание да третирам вътрешността на барабаните си с тунгово масло, но подозирам, че никога няма да ме огрее. Уви. Цитирай
Recommended Posts