hellsing Публикувано Февруари 4, 2007 Публикувано Февруари 4, 2007 има нещо което много ме дразни визуално... това нещо се нарича луфт между тялото и грифа на китарата... между другото съм го забелязвал и на други китари по магазините... та в моя случай тоя луфт е от порядъка на около 2мм... всъщност те при мен случаите са два понеже имам и един стар бас който също има малък луфт на мястото където се съединяват грифа и тялото... в двата случая става въпрос за т.н. "bolt on construction" или закрепянето на тяло и гриф с болтове (естествено 4 на брой)... въпреки че има луфт грифа ми изглежда доста стабилно захванат, китарите си звучат супер... обаче гледката на тия луфтове ме дразни страшно много... при соло китарата даже мисля че има и нещо като тънка дървена подложака във вътрешния край където са захванати болтовете... Та въпросите са: 1. Дали това е някакъв вид дефект при самото сглобяване на китарата? 2. Този луфт може ли да се окаже некъв голям проблем? 3. Случайно ли е там тоя луфт или не? 4. Някой тука дали е имал същия "проблем"? 5. Дали да хващам кръстата отверка и да се заемам с "отстраняването" на тоя луфт? Цитирай
stratocaster Отговорено Февруари 4, 2007 Отговорено Февруари 4, 2007 какъв луфт бе? по малоумния начин, по който поставяш въпроса нищо не става ясно грифа се клати ли? обясни като хората, не като в детската градина Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 4, 2007 Отговорено Февруари 4, 2007 (Редактирано) С отстраняването на луфта можеш да се справиш единствено ако залепиш за тялото тънка лентичка дърво(най-лесно ще ти е от букова или ясенова клечка от сладолед, която посе да дооформиш). При евтините китари проблема е често срещан. Дължи се на не дотам прецизното фрезоване на джоба на грифа. По правило, би трябвало, като вдигнеш китарата за грифа, без да е завинтен, да не се разпада китарата(демек много плътно да пасва грифа). Има малко значение за състейна на китарата, на теория. Точно затова има сет-нек, и нек-тру китари. Редактирано Февруари 4, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
AXE Отговорено Февруари 4, 2007 Отговорено Февруари 4, 2007 по малоумния начин Доколкото разбрах леглото му е по-широко от грифа. НЕ си барай китарата! Гледай си повече в пръстите, отколкото там Щом не ти се клати грифа - нямаш проблеми. Цитирай
hellsing Отговорено Февруари 4, 2007 Автор Отговорено Февруари 4, 2007 какъв луфт бе? по малоумния начин, по който поставяш въпроса нищо не става ясногрифа се клати ли? обясни като хората, не като в детската градина относно цялостния вид на цитата ти... нема да коментирам... относно малоумното задаване на въпроса: написал съм "... въпреки че има луфт грифа ми изглежда доста стабилно захванат..." това според теб дали значи че грифа се клати... но и това няма значение... сега ще го обясня точно както за детската градина, защото явно не съм бил разбран като съм го обяснил за хората... и специално за теб... представи си тялото и леглото на грифа... нека това да е единият крак на една жена... сега си представи самият гриф и нека това да е другият крак на жената... грифа е поставен в леглото си... сега си представяш двата крака на жената един до друг... та виждал си дебели виждал си и слаби жени... тия с дебелите задници и тлъсти крака нямат луфт, а на тия слабичките с малките дупета краката им са разделени и това се нарича луфт... при едните го няма, при другите го има... при едните е 0мм, при другите може и да е 5см... при мен е 2-милиметров луфт (разстояние) от леглото до самия гриф... и отново грифа е здраво захванат с болтове т.е. не се клати просто има "дупка" между него и леглото... надявам се че съм бил изчерпателен... П.П. stratocaster нищо лично батка но малко се подразних от поста ти Цитирай
hellsing Отговорено Февруари 4, 2007 Автор Отговорено Февруари 4, 2007 Доколкото разбрах леглото му е по-широко от грифа. НЕ си барай китарата! Гледай си повече в пръстите, отколкото там Щом не ти се клати грифа - нямаш проблеми. леглото не е по-широко... от двете страни грифа е прилепнал плътно... просто не е легнал до долу въпроса беше дали да го сваля до долу кат го затегна с отверката или както Евтим каза да лепна дървена клечка... или просто да не го барам... пак казвам визуално ме дразни иначе за сега други проблеми няма Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 4, 2007 Отговорено Февруари 4, 2007 Хм, това е подозрително, за първи път чувам за гриф, който не е прилепнал долу. Може да е криво изрязан отдолу, и ако затегнеш винтовете още само да прецакаш резбата. Ако ти е толкова важно - просто извади грифа, и огледай за проблем. Цитирай
Fenix Отговорено Февруари 4, 2007 Отговорено Февруари 4, 2007 Пич, Стратокастъра е прав, че не си го обяснил много разбираемо, не се нахвърляй, щото първоначално и аз си помислих, това за което АХЕ говори Ето тука снимах моята китара, щом ти не можеш да снимаш твоята и да покажеш (което би било адски разумно), давай по тия и обясни къде има луфт. На втората снимка между грифа и леглото ли? Вертикален, хоризонтален? "между грифа и леглото" може да значи доста неща в три измерения, като се има предвид, че леглото обхваща грифа Ако имаш предвид на втората снимка, то наистина би изглеждало много странно, особено факта, че не се клати. та виждал си дебели виждал си и слаби жени... тия с дебелите задници и тлъсти крака нямат луфт, а на тия слабичките с малките дупета краката им са разделени и това се нарича луфт... при едните го няма, при другите го има... при едните е 0мм, при другите може и да е 5см... Ми не баш, май познаваш само дебели или кривокраки жени Цитирай
stratocaster Отговорено Февруари 4, 2007 Отговорено Февруари 4, 2007 еми не беше трудно да обясниш, нали? и не се пали, щото утре ще питаш как да си вържеш обувките сигурно става дума за някакъв дефект взсеми една отверка, свали грифа и виж за какво става дума ако можеш направи снимка, така много трудно може да каже някой Цитирай
hellsing Отговорено Февруари 4, 2007 Автор Отговорено Февруари 4, 2007 или http://img46.imageshack.us/img46/586/04022007cd5.jpg доста кофти качество но се надявам че се разбира за какво става въпрос... луфта е точно между грифа и леглото... Цитирай
fluti Отговорено Февруари 4, 2007 Отговорено Февруари 4, 2007 Вероятно има сложена подложка за коригиране на ъгъла на грифа спрямо тялото. Мисля, че не е болка за умиране, даже по много сайтове дават съвет как да се сложи подложка, когато се налага. Кофти е че на фабрична китара се е наложило да сложат - явно гнездото не е било правилно изрязано. Цитирай
hellsing Отговорено Февруари 5, 2007 Автор Отговорено Февруари 5, 2007 проблема с луфта е решен... както каза fluti имаше нещо като подложка която може би е вършела тая работа да корегира ъгъла на грифа спрямо тялото аз обаче не се сдържах и хванах кръстатката... махнах болтовете съответно грифа не падна от самосебе си... даже видях и малко зор докат го изкарам... махнах подложката поогледах леглото и да си кажа никак не ми изглеждаше неравно или нещо подобно... сглобих си аз грифа без подложката и той направо си заспа там, даже започвам се чудя ко изобщо е търсела там таз подложка освен че е повдигала грифа... наистина възможно е и ъгъла да на грифа да се е променил, но в некви супер незабележими граници... та грифа остана без подложка съответно падна с около 2мм по-надолу и ко мислите стана кат сложихме струните стана ено много сложно настройване сега трябваше да се смъква и магарето и тн... един съвет за хората с подобен "проблем": резултата е приятен за окото но за да стане приятен и за ухото ше трябва да отделите малко повечко време за настройване... т.е. ако са ви слаби нервичките по-добре не се занимавайте Цитирай
synchu Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 Made in China :/ Хубаво е, че си разрешил проблема, още по-добре, че го споделяш В крайна сметка като те дразни нещо, наистина ти отвлича вниманието от съществените неща, а именно свиренето, и най-добре е да отстраниш дразнителя... Цитирай
smartpeter Отговорено Февруари 5, 2007 Отговорено Февруари 5, 2007 Решил си проблемар но както сам казваш си загубил многс време! Точно това е целял производителя с тази подложка-да си го спести-а по този начин да си спести и пари! Това се среща често и на реномирани марки китари и не се счита за дефект! Успех! Цитирай
Recommended Posts