Jump to content
Българският форум за музиканти

Педалиера (pedal Board)


Fenix

Recommended Posts

Здравейте!

 

Дали аз не обичам търсачката или тя не ме обича мене, не се знае, но ми е много странно, че не намерих тема за педалиери. Advanced Search-a на гугъла се оказа къде къде по-продуктивен: http://www.google.com/search?q=pedal+board...art=10&sa=N и все пак.

 

Тъй като мисля да си взимам няколко педалчета мисля да си направя pedal board. Захранването вече съм го измислил, та основно бих искал да видя няколко чужди :) и може да споделите една две идеи. Основната ми цел е всичко да е подредено и да не се препъвам в кабели, просто като не свиря - хоп и всичко изчезва. Моля ви не обяснявайте как сме побългарявали нещата :) Не мисля, че това за което ми трябва в случая е толкова важно да е за 500 леа, щото има доста такива.

 

Ето един пример на един мой познат, който си я е направил със абсолютно същата идея - просто да е чисто. Цялата хава е излязла 75$ в неговия случай :)

pedalboard-1.jpg

pedalboard-2.jpg

 

Та ако ви се занимава, снимайте вашите и покажете :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.behringer.com/PB1000/index.cfm?lang=GER

ето какво чакам

около 130 EURO

PB1000_big.jpg

Редактирано от Black Bird
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам има дръжки, ама как са закрепени ефектите, за да не става всичко "на кълбо" :rolleyes: като се носи!?

 

"some sticky velcro from Kroger" е въпросното закрепване. :greenangel:

 

Иначе case-a е кейс за синтезатор.... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Налбантов, откъде го чакаш и има ли си захранване или това е екстра дето човек сам трябва да си я вземе?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здрасти

 

Милен, който прави калъфите за инструменти ще направи точно такова (като това от снимките), че даже и по-добро(като полутвърд кейс, закрепено всичко и т.н.) за сума под 100лв - около 50 за 5 ефекта, около 70-80 за 10 ефекта. мисля, че това е перфектен вариант, а и така ще е съобразено с точните пропорции и подредба да твоите ефекти.

координатите на Милен ги има из форума.

 

поздрави

 

Петър

 

едит: говоря с приблизителни суми по информация от преди половин година - може да има промяна, но едва ли ще е огромна :greenangel:

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, но тази идея отпадна още докато търсех из форума за педалиери и попаднах на темата за захранвето, в която си споменал за кабелите и в която споменаваш и Милен. Оттам останах с впечатлението, че той е направил твоята?

 

Работата при мен е, че още не съм се решил точно какво искам и точно какво ми трябва. Нямам утвърден чейн, който да искам да забода на нещо ами тепърва съм в 'търсене на нещо по-интересно' ;) Не е нещо, което да речем утре ще направя. Затова пускам сега темата, да събера инфо за цялата работа, а не "еуфорията" да ме обземе, да си взема да направя/поръчам нещо и да съжалявам после :) Един вид май ще стане като албумите с лепенки ;) или като с Практикер - маркирай идеите си :jazzband: "Mясто за компресор" ;) Иначе за момента камиончетата са 4 :D

Основната работа е, че имам достъп до ebay, където примерно едно босче със кутийка и глупости (все едно е втора а не 20 ръка) е на половин цена (обикновено се въртят около 40/50 евро) и имам възможността да взема, да пробвам и ако не ми хареса - айде обратно. Само ще си загубя shipping costs, които са към 5 евро. (освен ако някой не наддаде :D, белким пари изкарам от цялата работа ;) ). Tа искам да посъбера малко "опит" дет' се вика. Затова не мога да отида при някой и да му кажа да ми направи нещо, защото аз още не знам точно какво искам ;) . Знам какъв звук търся, но (особено на картинка) не мога да разбера дали това, което си взимам е точно нещото, което ще ми го донесе... А туй нещо наречено "семпъл" е толкова специфично, че няма накъде....

 

Та тъй, изплюх камъчето, айде сега давайте предложенията!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ctpact Прав ли съм или имаш 2 ДС1 и един МТ2? Сега кажи и че всеки от тях е моднат по различен начин... ;)

 

@kolio_k е, има избор ;)

 

 

А да питам, тъй като и аз съм се насочил към НС2ката, най-вече заради захранването на другите ефекти, ня ли използвате или този педал борд е с централно? Гледам, че и двамата имате еднакъв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Добре дошли във новия епизод на "The making of: Педалиера за мизерници" :punk_guitar:

 

В крайна сметка ще покажа (почти) крайния резултат и как стигнах до него, та ако някой реши след мене да може да черпи идеи :)

 

Pedal%20Board.JPG

 

 

Ефектите:

Чеина е: Китара > Boss NS-2 > Crybaby CGB-95 > Behringer CS100 > Boss MT-2 > Boss NS-2 > Boss CE-5 > Boss DD-6 > Proel Volume (modded :recourse: ) > Amplifier

Всичко започна със идеята за педалиерата, при наличието вече на Ваха, Зоната и Дилея (и волюма, ама той не се брои по принцип...). Имах идея, че при "автопарк", не може без Нойз, тъй че той беше сигурен. Компресора го взех за експеримент а хорус винаги съм искал. Установих, че е доста полезно да знаеш какво искаш... :) Мисля в далечно бъдеще да сложа един еквалайзер след диста (което винаги подобрява крайния резултат, ако го използваш вярно. Мисля да взема един Берингерски за 20тина евро... ама това по-нататъка. Освен това мисля вече в съвсем далечно да си взема и така желаното Digitech Whammy, което е леко скъпо.

 

Босовете повечето нямам какво да ги описвам. Малко съм разочарован от този модел на хоруса, тъй като не може да направи стерео ефект. Втория изход е всъщност директ аут а не за стерео.

 

Boss NS-2 - заслужава малко повече внимание. Изключително съм доволен от туй ефектче и горещо горещо ви го препоръчвам. Това което го прави различно е ефект луупа, който определено бие всички Нойзове, които съм чувал, дето работят на стандартния принцип на края на чейна. НС2ката също има тая опция, но въобще не съм очарован. Освен това има DC Out, и може да захранва други камиончета. Така всъщност ми е направено захранването. Като си дойдохме на думата...

 

Захранването:

Адаптера: Universal Regulated Power Adapter 500 mA

Купих го от една верига магазини във втората пряка на Пиротска (надясно), за електроника. Много добре се отнасят там с клиенти, и дори и с такива дето нищичко не отбират от електроника, тоци и физика.

DSC01506.JPG

(18,23 лв.)

 

Тогава още последвах съвета на kitaratapesho и си взех "разклонителни кабелчета", с цел да си захранвам камиончетата без да използвам опцията на НС2ката.

 

GHS Power Supply Cables:

Extension%20Cables.JPG

(8 лева)

 

Тук се появиха два проблема. 1) Кабелчетата, въпреки настоятелните убеждения на продавача бяха адски къси. Основната причина е странното разположение на ефектите ми и от самите тях, тъй като на Крайбейбито и на компресора са им отстрани входовете за захранването. 2) Както се вижда, кабелчетата са със 5 мъжки (аз ги наричам така, господа техниците да не се обаждат :thumbs_up: ) и един женски жак, в който се пъха адаптера за тока. Обаче, адаптера ми не даваше контакт каквото и да го правиш и не можеше да ги захранва. Тук бях готов да се вдигна и да отида в магазина да си искам парите... но българския технически гений винаги идва на помощ :recourse:

 

От Конрад си взех мъжки (по моите представи) жакове и после от пиротска женски жакове, но такива за платка, защото в София други НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. Освен това си взех и един метър кабеляк с две жици и запоих вътрешно за вътрешно и външно за външно (това тука е за тия дето нищичко не отбират от физика и тоци, като мен). Идейно е, ако имате един ефект с обърнат поляритет, вместо да ползвате отделен адаптер, да запоите на вътрешно за външно и обратното :) След което ги увих местата на спойките с изолирбанд (може и със термошлаух предполагам) и се получи ето това:

DSC01502.JPG

(към 3,80 лв.)

 

Всичко това го направих, защото за разлика от цивилизованите страни и големите градове, в София не съществуват такива кабели готови (с нормални женски жакове, не такива за платка).

Проблем номер 2 бе разрешен със помощта на НС-2ката. Използвах един от мъжките жакове и го пъхнах в Боса, така захранвах всичките ефекти без един и женския жак, който не прави контакт със моя адаптер остана свободен. В крайна сметка си направих още един удължител мъжки-мъжки и така стана работата. На снимката най-горе се вижда на Бос ДД-6цата.

 

Самата Педалиера:

Дъската отдолу е чист шперплат, като го взех от гърба на един изхвърлен гардероб, след което го изрязах със ножица (!) по размерите, които ми трябваха, след което, тъй като беше прекалено тънък, от още едно парче изрязах второ и ги залепих двете едно към друго. Засега ефектите не са закрепени за шперплата, тъй като още не съм намерил идея как, освен 'with some sticky velcro from Kroger', каквото и да значи това. Но пък е много удобно за местене из стаята поне. Другите бъдещи планове са, ако се добера до шкурка, да пооправя ръбовете и ако ми попадне черен спрей да я боядисам.

Иначе доста напреднах с поялника. :thumbs_up: За всички дето са боси в тая област, да ви кажа, че и аз съм, ама с експериментиране стана работата... Е задължително трябва да имате и някой подръка, който да питата дали все пак това, което сте тръгнали да правите няма да завърши с токов удар за вас или за ефектите... или и за двете.

 

In The End:

Беше голям кеф да свърша всичко това сам. Някак си сега се радвам като го гледам. А и крайната стойност всъщност засега е 30 лева, като адаптера е 18 от тях, което е нормално за хубав, стабилизиран адаптер.

 

Туй е от мене, дано това да помогне или да вдъхнови някого :)

И тъй като е вече 3:14 мисля, че трябва да си лягам....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Евала баце за описанието - евала и за това, че не познавам друг да му се пише и обяснява толкоз по това време (освен ако не е от друг часови диапазон ест.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Аз също мисля за направата на педалиера, по този на4ин, моята 6те6е да стане по малка и да влиза точно в една 4анта за лаптоп. Има едни такива кадето отжаря6 един цип и стават по дълбоки. Върши перфектна работа, но тоа което ме възпира е липсата на уа-уа(което трябва да бъде закупено всеки момент), за което съм преджидил място и об6то могат да се суберат на цялото тожа не6то 5 ефекта-4 модулира6ти(в моя случей 1 хоум маид дист, берингер ОД100,берингер УЦ100, Бос ДД6(под въпрос е още) и едно уа уа).

Истината е, че не бях измислил удачен вариант за захранване, и си мислех да ги навържа всяко на по отделено захранване, което оче повече ми осложнява работата, но ти ми даде прекрасна идея и 6а си впрегна малко ума да мога да направя читаво захранване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.