Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Добре де, нека тръгнем то тук-

КАКВО ТРЯБВА ДА ИМА В ЕДНА ХУБАВА РЕПЕТИЦИОННА

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е ДА ИМА ОПЦИЯ ЗА ЗАПИС

ТОНРЕЖИСЬОР/ЖИЧКАДЖИЯ

ЦЕНА...?

Отговорено

Трябва да има свестни барабани - не казвам чисто нов супер компект и т.н., но поне кожите да не са лепени с тиксо (мда, и това сме го виждали) и да си имат два тома, флор том, един райд, един краш и кардан. Със свестен хардуер.

Трябва да има 2 прилични кубета за китари. Две зуумчета също няма да са излишни, но и с тях и без тях.

Прилично кубе за бас.

(Поне) два свестни микрофона.

Кабели!!! Хубави кабели! Много кабели!

Контакти и разклонители :huh: Мда, смешно е, ама по тукашните репетационни и тва понякога се оказва проблем.

Някакъв клавир.

Едва ли трябва да споменамам нуждата от свестен пулт и съответните озвучителни тела. Които да са съобразени по мощност и разположение с барабани, китари и т.н., че иначе става мазало. Също не е зле да има и някакъв цд/двд/мп3 плейър ръгнат в пулта, понякога е от полза когато искаш цялата група да чуе някакво парче или нещо подобно.

Да е добре изолирана и със свястна акустика.

Също няма да е зле репетационната да не се използва за склад за стара техника от страна на човека, който я държи :unsure:

Да има климатик :D

И калорифер за зимата, ако климатика духа само студено (тва последното е много подценявано но и много важно :P )

Да има къде да се сяда!

Да има и къде да се стои :P

Да е добре осветена.

Да има къде да се пуши на завет :D

Да има къде да се оставя техника - имаш репетиция два поредни дни и не ти се мъкне клавира/китарата/квото и да е - оставяш го в репетационната.

Да е с разбран съдържател :P

Цена за горното - 3, макс. 4 кинта на час.

Отговорено (Редактирано)

и след 3-4 месеца на цена от три - четири лева репетиционната ще е гробница.

Редактирано от enuffZnuff
Отговорено

Такаааа....

Значи да направя сметката -около 3-3500 лева инвестиция, за да има приход от 30 -40 лв на ден, без разход за ток и заплата на тоя , който работи, и ТАЗИ, КОЯТО ЧИСТИ.....

Имах идея, (и все още имам...имам и техниката , и помещението, и желанието...) ДА НАПРАВЯ ИДЕАЛНАТА РЕПЕТИЦИОННА-СТУДИО.....

Е, ДА ДЕ, АМА...нещо не се връзва при чист приход от 10 лв. на ден остава само LongLiveRock'roll-a ...

наистина репетиционна с екстри и техника няма как да е поддържана за по-малко от 7 лв на час.

Но все пак проблема е съвсем друг, и се нарича (според мен ...) ЛИПСАТА НА музикален пазар у нас.

Отговорено

^не знам как да не се съглася с теб. Както и не знам как може да струва 5 лв. на час по повечето репетиционни, както и не знам защо, ако е например 10 лв. на час за група от 4-5 души, всеки не би могъл да отдели по 2-4-5 лв. за репетиция...

Отговорено

Аее,ти луд ли си вее,знайш ли колко бири са тва вее... :):)

За съжаление Доста хора мислят по този начин..,даже и като има "вход"за концерт..,ма това беше друга тема. ;)

Отговорено (Редактирано)

^Същата тема е за съжаление ;)

За концертите да не говорим.

Иначе и аз съм мислил на тема репетиционни и/или студио, но... е същата тема :) Това разбира се не бива да обезсърчава, предприемачите, решили да се заемат с дейността, иначе развитие няма да има никакво :)

Редактирано от synchu
Отговорено (Редактирано)

Абе не съм предприемач... музикант съм , ама тая реплика за бирите...обичам бира, ама не да ми се осира (с извинение) всичко за 13 лв.и 50 ст. (примерно) и хората вътре да мислят че са следващата металика, а и да се държат като недооценените и неразбрани звезди от световния шубизнес. С една дума мисля че всичко си има цена, и цената на успуха е много работа и лишение от

" ...няколко бири..."

р.с. абе все пак има тръпка...:)

Редактирано от VSTi
Отговорено

Ми тук (Пловдив) цените се движат 3-4 лева за час (т.е. зависи за колко часа запазиш).

Вярно, че репетационните нямат примерно клавир, възможност за запис или такива глезотии, но няма и от какво да се оплачеш реално.

В едната барабаните са кофти, а другата е на доста неудобно място, ама... Така че и за тези пари става... Ако реши човек да прави нещо повече вече и цената е друга (и съм съгласен да я плащам). Но и за 3 лева на час можеш да свириш с добър звук като за репетиция <_<

Отговорено

мисля че не требва тоя де я държи да е лаинар ,ходили сме в доста скапани репетициони що хората де ги държат са пичове и ти праи кефа кат свириш , не кат отида и ония ме погледне все едно му дължа кинти ми идва му вкарам главата в касата и да блъскам за мене тва и барабаните са решащия фактор. отказвали сме се от много добър звук що собственика е безбожен скапаняк.

Отговорено

Честно казано не знам каква точно репетиционна може да се направи с 3500 лв...ама със сигурност ще е наведена и със сигурност няма да струва повече от 4 лв. на час, щото просто никой няма да ходи там...още повече ако е на майната си.

Значи аз от много време имам планове да направя някво читаво място за свирене, ама ей така по груби сметки вижте кво излиза:

1. Читава изолация - 2500 лв.

2. Окабеляване - 500 лв.

3. Барабани (някакви) - 1500 лв.

4. Микрофони - 2000 лв.

5. Синт (някакъв) - 1000 лв.

6. Китарни кубета - 1500 лв.

7. Бас кубе - 600 лв.

8. Стойки (достатъчно) - 500 лв.

9. Пулт (читав) - 1000 лв.

10. Компутер - 1000 лв.

11. Саунд карта - 700 лв.

12. Ракове - 1500 лв.

13. Боксове - 1000 лв.

14. Монитори - 1000 лв.

15. Климатик - 1200 лв.

16. Режийни (тоци, води, нет, СОТ и т.н.) - 500 лв./мес.

18000 лв.

Оттук насетне при цена 5 лв. на час при средна заетост 50 часа на седмица - това прави приходи от 1000 лв. на месец. Като махнем от тях режийните, остават 500 лв. С тия 500 лв някой може ли да живее нормално и в същото това време да заделя за избиване на тия 18000 лв, и ако да - то след колко време ще излезе на нула и ще започне да печели?

Оттам следва, че или репетиционната трябва да е гадна, в смисъл с малко и евтина техника, или цената трябва да е висока, или собственика трябва да е някакъв меценат-алтруист...

Това, разбира се, са груби сметки и нещата биха могли и да са по-розови, но така или иначе като се мислят тия работи е рентабилно да се смята по-кофтия вариант.

Сад бут труе - в БГ да си музикант е скъпо удоволствие.

Отговорено

iBobz е прав ама само до накъде ...

малко са понадути цените и според мене за към 10 000 бюджет може да се събере доста читава репитиционна.

Относно приходите - така е в общи линии но идеята е собственика да си бачка там. Така погледнато човек може да си докарва към 600-700 лв. заплата,а с останалото да изплаща инвестицията. Понеже с 300 лв на месец трудно се избива инвестиция от 10 000 най-разумното е да се инвестира поетапно - лека полека да се вкарват нови неща.

Аз бачкам наблизо до http://www.repeticionnata.com (а и там забиваме) та се чува като има банди ... за съжаление не бих потвърдил че имат 50 часа заетост на седмица...

тъй че сураво и кураво е за всички - и за музиканти и за репитиционни ... бе за всички дето се лутаме в една област която все още не е икономически бранш (с изключение на чалгата разбирате - тия печатат кинти направо, не са в бранш .... хехехе)

аре със здраве

Алекс