Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здраейте,

От вратата ще кажа, че съм пълен аматьор във вокалната техника. По стечение на обстоятелствата трябва са помогна с оборудването на едно студио. Моля за конкретни предложения за микрофон за студиен запис и такъв за лайв. Знам че зависи от стил и вокал, затова ми трябват по-универсални неща. И двата микрофона ще се използват главно за рок и метъл. Бих питала в магазин, но там просто ще ми дадът нещо скъпо. Не сме цъфнали и вързали с парите, но искам нещата да са на ниво. Ако има по-евтини варианти със същото качество ще е още по-добре. Предварително благодаря за информацията.

Редактирано от Rubi
Отговорено (Редактирано)

Здравей тук може да чуеш звука на SM58  в сравнение със други скъпи студийни микрофони.

Аз харесвам бетата 58 повече  от SM58

Който от двата да вземеш няма да сбъркаш а защо не и SHURE SM86 който е кондензаторен.

Иначе моят любим микрофон е beta 87 на който имам безжична версия а с кабелния съм пял няколко пъти от един приятел невероятен е.

Който и да вземеш няма да сбъркаш но бета 58 е идеален!

Редактирано от merekh
Отговорено (Редактирано)

Микрофоните на мен ми са слабост и ще се изкуша да ти дам някои линкове.... 

Mariah Carey и цялата група с Shure Sm 58

Марая Кери отново със Shure sm58 както и вокалите

Mariah Carey  - Shure beta 87

Ariana Grande & Pati Labelle и двете със Shure sm58 / безжична версия UR2 около 7000 лева бройката най- висок клас.

https://www.youtube.com/watch?v=anj1JNk0VIY

Mariah Carey  Shure sm58 / безжична версия UR2 около 7000 лева бройката най- висок клас.

Във повечето музикални формати ползват SHURE beta 58 i или beta 87 безжични версии.

Това изпълнение е със shure beta 87 безжична и журито не повярва, че пее на живо

https://www.youtube.com/watch?v=8etPN7Or8ZE

Дадох ти защото микрофоните ми са  слабост като видя клипче и първото нещо което виждам е модела на микрофона успех

Редактирано от merekh
Отговорено

Когато аз си купувах микрофона се чудех много, дали да си взема обикновена 58-ца или бетата и реших да дам 100 лв повече и да си взема бетата, за което не съжалявам изобщо :) Лично на мен SM58 не ми допадна много, а колкото до бетата, да, става за записи, при това не отстъпва на доста кондензаторни микрофони :)

Отговорено

Rubi,тези двата микрофона са подходящи заради цената,но има разлика м/у тях,обикновения Шур не изиква много добра микрофонна техника,но бетата изисква,доста труд трябва.

• 2 weeks later...
Отговорено

Здравейте,всеки един от вас е посочил една и съща марка  микрофон.Горе-доло фаворитите са два модела :

Shure sm58 и SHURE beta 58.Това ли е най-качественото за тези пари? Все пак за студийна работа кое е за предпочитане,нашите фаворити или кондензаторен микрофон?Понеже съм виждал кондензаторни от сорта на BEHRINGER  за едни 100 лв.Надявам се ме разбирате какво имам предвид и какво питам?

Ако все пак ни трябва микрофон само за запис,ще се ползва само със слушалки и се изисква възможно повече качество? 

Отговорено

Асане,за студийни записи си трябва кондензаторен микрофон,но за 100 лева не търси качество.За Шуровете ,и двата са универсални за живи участия,това че ги ползват и за запис, сигурно защото знаят как звучи гласът им, и са свикнали с тях(евтин кондезаторен е много голям компромис,парите все не стигат).

Отговорено

Беринджъра, не е крайно лош кондензаторен микрофон, но е на последно място за студийни записи.Шуровете са за лайв.Не знам някой да записва с тях в студио.(не че не може)Хубави студийни микрофони правят Neumann, Rode.Имат много модели.Има и много други марки, но не са евтини.

Отговорено

Rubi,нема да се разминете с покупката на кондезаторен за студиен запис,и вложете парички,иначе е компромис.А шуравете за лайв са задължителни,по натам и други могат да допълнят гира.Важното е да сте сериозни и да си заслужат подготовките.

• 4 weeks later...
Отговорено

Благодаря горе-долу потвърдих впечатленията си със вашите и мисля че ми стана ясно какво е нужно за добър вокал при запис. :yes:

Отговорено

Ще споделя скромното си мнение за двата микрофона на Шур. Не съм вокалист, но понеже дълго време съм ползвал и двата - SM58 и оригиналният Beta58 (без буквата "A"), наблюденията ми са, че първият е малко по-постничък като звук, но пък много универсален за различни видове гласове, докато вторият е по-сочен и е подходящ за по-бедни на обертонове гласове - това е лично мнение разбира се. Що се отнася до кондензаторните микрофони - от много години работя с такива (Rode, Neumann, MXL  и др.), но ако помещението в което ще се записва не е акустически добре обработено е възможно дори да се получи обратен ефект на този, който се очаква от кондензаторен микрофон. Хубавото е, че напоследък на пазара излезнаха евтини кондезаторни микрофони, които вършат прекрасна работа в едно хоум студио, но не смятам да цитирам модели, че да не ми ги биете по главата после ако случайно не ви харесат. :greenball:...още повече, че не "работя" метъл и нямам никакъв поглед върху изпълненията в този жанр. :singer: