mupcku Публикувано Януари 20, 2007 Share Публикувано Януари 20, 2007 Здравейте, хора, изобщо не съм наясно за какво служат тези филтри които се слагат във 2-лентовите или 3-лентовите колони!Много ще съм ви благодарен ако ми обясните.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Януари 20, 2007 Share Отговорено Януари 20, 2007 Здравейте, хора, изобщо не съм наясно за какво служат тези филтри които се слагат във 2-лентовите или 3-лентовите колони!Много ще съм ви благодарен ако ми обясните.. Ха..ха...това сериозно ли го питаш? Нали ако няма филтри и целият честотен сигнал се възпроизвежда от всеки говорител, ще стане едно мазало....не ти е работа...скоро имах "щастието" да чуя такива колони. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
guitman Отговорено Януари 20, 2007 Share Отговорено Януари 20, 2007 Здравейте, хора, изобщо не съм наясно за какво служат тези филтри които се слагат във 2-лентовите или 3-лентовите колони!Много ще съм ви благодарен ако ми обясните.. Тук не е мястото да питаш. Виж литературата поместена тук, но не бързай да питаш защото това не са неща които се научават във форумите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Януари 20, 2007 Share Отговорено Януари 20, 2007 По-скоро влез в този DIY форум с техническа насоченост. Там са истинските специалисти! И няма да те хокат някакви саморасляци от споменатия по-горе псевдо форум. Нищо не пречи да се пробваш, и после сам ще се ориентираш... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mupcku Отговорено Януари 21, 2007 Автор Share Отговорено Януари 21, 2007 Тук не е мястото да питаш защото това не са неща които се научават във форумите. Повярвай ми, тук е мястото!По поддържан и по як форум от тоя не съм виждал, ама ние музикантите сме си така... Иначе съжалявам щото въпроса ми е наистина глупав, но просто изобщо си нямам наидея в тея неща и особенно в електротехниката! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Януари 22, 2007 Share Отговорено Януари 22, 2007 Филтрите служат за да пропускат на говорителите честотен диапазон (или по-точно да премахват ненужни честоти) от чуваемият честотен диапазон на съответните говорители предназначени да възпроизвеждат даден честотен диапазон. ПС: доста омотано го казах... mupcku тук не е мястото да питаш за такива неща. Послушай Parni_Valjak! Друго: отиваш на гуглето и търсиш пасивни филтри. На англиски passive filter и ровиш и четеш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
steeltanto Отговорено Януари 23, 2007 Share Отговорено Януари 23, 2007 (Редактирано) Що да не е мястото тука бре,колега? Това да не е форум за шев и кройки и любовни стихове,или аз съм се объркал нещо Накратко за филтрите в отговор на въпроса - служат,за да разделят входния сигнал в озвучителното тяло така,че всеки от намиращите се вътре високоговорители да получи оптималната за него работна честота. Най-общо - режат високите честоти към басовите говорители и режат ниските честоти за високочестотните.Освен това се слагат и защитни елементи/релета,ценерови диоди,лампи и др./,които предпазват от претоварване особено високочестотните говорители/т.нар хорни/. Един филтър може да е изграден на няколко ``нива``,но и такъв от първо ниво -напр бобина+ кондензатор ще ти свърши работа,ако не претоварваш колоните си. Тези дни имахме грижи с филтри,изработени от ``майстор``,свързал паралелно две бобини - ефектът беше димящи през фазоинверторите колони За всяко озвучително тяло се изчислява подходящия филтър,но се продават и готови,стандартни,в зависимост от оммажа и мощността. Това е съвсем накратко,дано съм ти бил полезен и ако имаш въпроси не се притеснявай да питаш.Поздрави Nikifena - passive filter не е точния израз,по-скоро ``passive crossover`` Редактирано Януари 23, 2007 от steeltanto Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mupcku Отговорено Януари 23, 2007 Автор Share Отговорено Януари 23, 2007 Благодаря ви много! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts