Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да използваме FX Loop правилно


Baby Thomas

Recommended Posts

Скоро попаднах на един материал от ламповия гуру Randall Aiken, засягащ проблем, който често обърква китаристите. Материята е леко технически насочена, но не чак твърде доста и смятам, че би била разбираема за повечето неспящи с поялника колеги. :P
 

Въпрос:
FX Loop-ът на усилвателя ми има изходен импеданс 100 Ohm, но ефектът ми има входен импеданс 1 MOhm. Ефектът има изходен имепданс 1 kOhm, но импедансът на return-а на усилвателя е 220 kOhm. Как да го напасна един спрямо друг и защо това е важно?
 
Отговор:
Внимание - когато имате работа със сигнали с ниски нива не трябва да ги напасвате както го правите между крайно стъпало и говорител!
 
При усилване на сигнали с ниски нива искаме максимално добър трансфер на волтажа (maximum voltage transfer), а не на мощността. Така че идеалната ситуация е да имаме нулев изходен импеданс при източника на сигнала към безкрайно голям импеданс на входа на приемащия сигнала вход.
 
100 Ohm-овият Send импеданс на усилвателя е много нисък, така че е близко до идеалния, а пък 1 MOhm входния импеданс на ефекта е доста висок, така че те са добро съчетание, тъй като няма да загубите значимо количество волтаж - ако Effect Send-ът пуска 1V на изхода си, на входа на ефекта ще имате 0.999 волта.
 
Изходният импеданс на ефекта е 1 kOhm, което все още е доста ниско, така че на входа на FX Return-а на усилвателя, който представлява 220 kOhm товар, ще загубите само малко - ако ефектът дава 1 V сигнал, на входа на ретърна ще имате 0.995 волта.
 
Ако имате FX Loop с висок изходен импеданс или ефект с нисък входен импеданс ще е нужно да се използва буфер между FX Loop изхода и входа на ефекта. Аналогично, ако имате ефект с висок изходен импенданс или усилвател с нисък входен импеданс на FX Return-а ще е нужно да се използва буфер между изхода на ефекта и входа на FX Loop Return-а.
 
Принципно, ако импеданса на източника на сигнал е поне 10 пъти по-нисък от импеданса на товара всичко е ОК, тъй като ще се получи 90% трансфер на сигнала. Колкото е по-нисък импеданса на източника, толкова по-малко високи честоти ще се загубят заради капацитивността на кабела или товара на входа на ефекта, така че колкото по-близо до нула е импеданса на източника - толкова по-добре.
 
Проблемът, който обикновено се появява използването на ефекти за инструментални нива включени в FX Loop-ове, е този, че трябва да се намали голямата амплитуда на сигнала в усилвателя до ниво същото като на сигнала, излизащ от китарен адаптер, така че да не се претоварва входа на ефекта (който е предназначен да се включва серийно между китарата и входа на усилвателя) и след това да се усили обратно до високо ниво, за да захрани входа на FX Return-а. Това осезаемо ще увеличи всяко съскане на изхода на ефекта и всеки наличен във веригата шум. Затова най-добре е в FX Loop-а да се използват ефекти, работещи с линейни нива - навсякъде, където е възможно.

Иронично, повечето производители на лампови усилватели използват лампови буфери на изхода и входа на FX Loop-а (за да останат щастливи ламповите "пуристи"), но всъщност можете да получите много по-нисък праг на шума (noise floor) чрез използването на съвременни нискошумящи операционни усилватели във веригите на FX Loop-а. Тъй като 99.9999% от ефектите така или иначе са транзисторни то реално не би трябвало да има значение, за китарния тон, дали FX Loop-ът е транзисторен (стига да се байпасва с реле, когато не се използва).

 

Преводът е мой и не претендира за свръх прецизност, но мисля, че е съвсем разбираем. Надявам се да помогне на хората, които не получават максимално добър резултат при използване на ефекти/процесори в FX Loop-а на китарния си усилвател. За съжаление производителите често не си правят труда да посочват параметрите на Loop-а, което допълнително затруднява потребителите. Включително скъпи модели на утвърдени имена като например Orange Rockerverb. Другарите не са си направили труда да напишат дори типа на Loop-а (сериен/паралелен) или нивата, с които е предназначен да работи (-10dBv/+4dBu), да не говорим пък за импедансите...  :thumbdown:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също имам проблем с fx loop-a и го реших като не го използвам.Само че за да използвам дилей трябва да няма много драйв на драйв каналите.С чистия няма проблем.За сола подавам още драйв от камиончета.

 Проблема ми с FX Loop-а е, че ми пада нивото на сигнала спрямо когато loop-а е изключен.Другото е че оцветява звука, особено когато се ползва потенциометъра dry/wet.Усилвателя е Marshall JCM2000 TSL100.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наличието на FX Loop винаги скапва звука, неизбежно е. Дори да няма нищо включено в него. Особено за луупове с -10dBv нива (като за китара/педал ефекти). Причината е загатната в текста по-горе - сигналът трябва да се намали много и след това да се увеличи пак до предходното ниво. Дори да е изработен брилянтно пак ще има някаква негативно влияние, особено за хора чуващи (или въобразяващи си, че чуват) до 64-тия хармоник. :)

 

Аз избягах от използването на лууп с пускането на сигнал от микрофон+преамп към проца за ефектите. И после в централното. Но е по-сложно (а и скъпо) да се процедира така, повече джаджи и кабеляци, трябва да се съобразят много неща и нивата се регулират по-трудно. Звукът обаче е друг. Не непременно по-добър или по-лош, но определено е различен (според мен доста по-добър).

 

В един супер идеално перфектен амп няма превключване на канали, луупове, ривърби и други подобни дивотии. Нищо освен кабел между китарата и него (или ако е наложително да има ефекти преди ампа - switcher/looper от типа на GIgRig и т.н.). Но с такъв усилвател да се свири на живо е неудобно и съответно се правят компромиси. Всеки си решава колко компромис да направи и как да балансира двете страни на везната звук|удобство. Аз за себе си реших да не си скапвам звука през 95% от времето, за да имам ефекти в останалите 5% от случаите, когато използвам дилей/хорус/друго, затова се насочих към неизползването на FX Loop.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.