Baby Thomas Публикувано Ноември 13, 2016 Публикувано Ноември 13, 2016 Скоро попаднах на един материал от ламповия гуру Randall Aiken, засягащ проблем, който често обърква китаристите. Материята е леко технически насочена, но не чак твърде доста и смятам, че би била разбираема за повечето неспящи с поялника колеги. Въпрос:FX Loop-ът на усилвателя ми има изходен импеданс 100 Ohm, но ефектът ми има входен импеданс 1 MOhm. Ефектът има изходен имепданс 1 kOhm, но импедансът на return-а на усилвателя е 220 kOhm. Как да го напасна един спрямо друг и защо това е важно? Отговор:Внимание - когато имате работа със сигнали с ниски нива не трябва да ги напасвате както го правите между крайно стъпало и говорител! При усилване на сигнали с ниски нива искаме максимално добър трансфер на волтажа (maximum voltage transfer), а не на мощността. Така че идеалната ситуация е да имаме нулев изходен импеданс при източника на сигнала към безкрайно голям импеданс на входа на приемащия сигнала вход. 100 Ohm-овият Send импеданс на усилвателя е много нисък, така че е близко до идеалния, а пък 1 MOhm входния импеданс на ефекта е доста висок, така че те са добро съчетание, тъй като няма да загубите значимо количество волтаж - ако Effect Send-ът пуска 1V на изхода си, на входа на ефекта ще имате 0.999 волта. Изходният импеданс на ефекта е 1 kOhm, което все още е доста ниско, така че на входа на FX Return-а на усилвателя, който представлява 220 kOhm товар, ще загубите само малко - ако ефектът дава 1 V сигнал, на входа на ретърна ще имате 0.995 волта. Ако имате FX Loop с висок изходен импеданс или ефект с нисък входен импеданс ще е нужно да се използва буфер между FX Loop изхода и входа на ефекта. Аналогично, ако имате ефект с висок изходен импенданс или усилвател с нисък входен импеданс на FX Return-а ще е нужно да се използва буфер между изхода на ефекта и входа на FX Loop Return-а. Принципно, ако импеданса на източника на сигнал е поне 10 пъти по-нисък от импеданса на товара всичко е ОК, тъй като ще се получи 90% трансфер на сигнала. Колкото е по-нисък импеданса на източника, толкова по-малко високи честоти ще се загубят заради капацитивността на кабела или товара на входа на ефекта, така че колкото по-близо до нула е импеданса на източника - толкова по-добре. Проблемът, който обикновено се появява използването на ефекти за инструментални нива включени в FX Loop-ове, е този, че трябва да се намали голямата амплитуда на сигнала в усилвателя до ниво същото като на сигнала, излизащ от китарен адаптер, така че да не се претоварва входа на ефекта (който е предназначен да се включва серийно между китарата и входа на усилвателя) и след това да се усили обратно до високо ниво, за да захрани входа на FX Return-а. Това осезаемо ще увеличи всяко съскане на изхода на ефекта и всеки наличен във веригата шум. Затова най-добре е в FX Loop-а да се използват ефекти, работещи с линейни нива - навсякъде, където е възможно.Иронично, повечето производители на лампови усилватели използват лампови буфери на изхода и входа на FX Loop-а (за да останат щастливи ламповите "пуристи"), но всъщност можете да получите много по-нисък праг на шума (noise floor) чрез използването на съвременни нискошумящи операционни усилватели във веригите на FX Loop-а. Тъй като 99.9999% от ефектите така или иначе са транзисторни то реално не би трябвало да има значение, за китарния тон, дали FX Loop-ът е транзисторен (стига да се байпасва с реле, когато не се използва). Преводът е мой и не претендира за свръх прецизност, но мисля, че е съвсем разбираем. Надявам се да помогне на хората, които не получават максимално добър резултат при използване на ефекти/процесори в FX Loop-а на китарния си усилвател. За съжаление производителите често не си правят труда да посочват параметрите на Loop-а, което допълнително затруднява потребителите. Включително скъпи модели на утвърдени имена като например Orange Rockerverb. Другарите не са си направили труда да напишат дори типа на Loop-а (сериен/паралелен) или нивата, с които е предназначен да работи (-10dBv/+4dBu), да не говорим пък за импедансите... 4 Цитирай
Heartman Отговорено Ноември 13, 2016 Отговорено Ноември 13, 2016 Аз също имам проблем с fx loop-a и го реших като не го използвам.Само че за да използвам дилей трябва да няма много драйв на драйв каналите.С чистия няма проблем.За сола подавам още драйв от камиончета. Проблема ми с FX Loop-а е, че ми пада нивото на сигнала спрямо когато loop-а е изключен.Другото е че оцветява звука, особено когато се ползва потенциометъра dry/wet.Усилвателя е Marshall JCM2000 TSL100. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 14, 2016 Автор Отговорено Ноември 14, 2016 Наличието на FX Loop винаги скапва звука, неизбежно е. Дори да няма нищо включено в него. Особено за луупове с -10dBv нива (като за китара/педал ефекти). Причината е загатната в текста по-горе - сигналът трябва да се намали много и след това да се увеличи пак до предходното ниво. Дори да е изработен брилянтно пак ще има някаква негативно влияние, особено за хора чуващи (или въобразяващи си, че чуват) до 64-тия хармоник. Аз избягах от използването на лууп с пускането на сигнал от микрофон+преамп към проца за ефектите. И после в централното. Но е по-сложно (а и скъпо) да се процедира така, повече джаджи и кабеляци, трябва да се съобразят много неща и нивата се регулират по-трудно. Звукът обаче е друг. Не непременно по-добър или по-лош, но определено е различен (според мен доста по-добър). В един супер идеално перфектен амп няма превключване на канали, луупове, ривърби и други подобни дивотии. Нищо освен кабел между китарата и него (или ако е наложително да има ефекти преди ампа - switcher/looper от типа на GIgRig и т.н.). Но с такъв усилвател да се свири на живо е неудобно и съответно се правят компромиси. Всеки си решава колко компромис да направи и как да балансира двете страни на везната звук|удобство. Аз за себе си реших да не си скапвам звука през 95% от времето, за да имам ефекти в останалите 5% от случаите, когато използвам дилей/хорус/друго, затова се насочих към неизползването на FX Loop. 1 Цитирай
Recommended Posts