Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Привет на всички колеги музиканти , въпроса ми е следния.Някой от вас ако знае как мога един вид за запечтам порите на ручилото (освен обикновенния начин със зехтин и повече време) , така че самия звук на ручилото да бъде по "режещ" да наречем.Всички видове акъли и препоръки са добре дошли. Ако кавалджии и други колеги знаят някакъв начин , моля да поделят :) 

 

Приятен ден !!! :) 

Отговорено

За да има траен резултат, може би дървото трябва да се импрегнира, щом искаш да постигнеш такъв ефект.

Друг вариант е да се намаже с бадемово масло. Продава се в аптеките.

Лично аз не бих препоръчал подобно нещо и не виждам смисъла от него, тъй като дървото не може да диша по този начин. 

Отговорено

Поинтересувах по питането ти,

трябва да смениш ручилото с такова което те устройва,всички други начини са компромис.Инфото е от майстор на гайди.

Отговорено

Поинтересувах по питането ти,

трябва да смениш ручилото с такова което те устройва,всички други начини са компромис.Инфото е от майстор на гайди.

 ручилото ми е от Белята , в начолото беше много по мой вкус , много силно и с такъв "режещ"звук , но след като го намазах 2-3 пъти и като се смени сезона и почна да обира влага , се промени коренно.

Отговорено

То и колегата Мартин ти каза да не мажеш.Казвам ти го и аз.Едно-времешната мода да се скопяват дървените,отдавна я изпитах на свой гръб.Така ни даваха акъл старите кларинетисти.Затова и нямаха звук...

Отговорено

Смяна на ручилото.

 ручилото ми е от Белята , в начолото беше много по мой вкус , много силно и с такъв "режещ"звук , но след като го намазах 2-3 пъти и като се смени сезона и почна да обира влага , се промени коренно.

Отговорено

Който те научил да си юажеш ручилото трябва да ти е обяснил за последиците от него.Сам си виновен и сам трябва да си смениш ручилото отново ако искаш при Белята.Ако той те посъветвал фа си мажеш ручилото си направи извод,ако имаш с какво.

Отговорено

Който те научил да си мажеш ручилото трябва да ти е обяснил за последиците от него.Сам си виновен и сам трябва да си смениш ручилото отново ако искаш при Белята.Ако той те посъветвал да си мажеш ручилото си направи извод,ако имаш с какво.

Отговорено

Който те научил да си мажеш ручилото трябва да ти е обяснил за последиците от него.Сам си виновен и сам трябва да си смениш ручилото отново ако искаш при Белята.Ако той те посъветвал да си мажеш ручилото си направи извод,ако имаш с какво.

Това си е правило , ручило и гайдуница да се мажат със зехтин или олио , с цел запазване и запичане на дървото  , особено когато времето стане по влажно , това няма как да се пропусне да се прави , поради простия факт че  като се събере достатъчно влага с времето в самото дърво  , накрая просто че се пропука някъде . Въпроса ми е дали някой знае някъв алтернативен начин на мазане или каквото и да е , самия звук да стане по "режещ" . :)

  • 3 weeks later...
Отговорено

Здравей, колега! И ручилото и гайдуницата се мажат не с олио, а със зехтин (олиото започва да мирише) зехтина е евтиния вариант, меха също се маже, но там нещата са по-сериозни (овча мас). Бадемовото масло струва скъпо(7лв за 150мл), в противен случай дървото пресъхва, и оправия няма, докато са нови се мажат почти всеки ден, нормално е да се променя звука, защото дървото не е разсвирено, след 3-4 години при редовно свирене, ще имаш звука, който търсиш (надявам се). Успех!

  • 1 month later...
Отговорено

Здравей, моето ручило е правено от Манол от Девин. Аз не ползвам зехтин за смазване/ импрегниране на дървенията на моята гайда. Излолзвам само чиста - пречистена овча лой. Няма проблеми със смяна на звука към заглъхване, или нещо друго. Забелязал съм,че зехтина не върши много работа, освен ако не си нагрял дървената част до степен силно загряване. Та да си дойдем на думата за твоя проблем. Предлагам ти да смениш пискуна на ручилото с бамбуков такъв. Звука е много рязък и ясен. Аз като пусна ручилото имам чувството, че пушилка дига от килима, образно казано. :greenball: . Ако искаш, мога да ти направя бамбуков пискун да пробваш. На моята гайда съм сложил бамбукови пискуни и на ручилото и на гайдуницата. Не изменят много при влага и студ, а звука е много силен и ясен.

Отговорено

Здравей, моето ручило е правено от Манол от Девин. Аз не ползвам зехтин за смазване/ импрегниране на дървенията на моята гайда. Излолзвам само чиста - пречистена овча лой. Няма проблеми със смяна на звука към заглъхване, или нещо друго. Забелязал съм,че зехтина не върши много работа, освен ако не си нагрял дървената част до степен силно загряване. Та да си дойдем на думата за твоя проблем. Предлагам ти да смениш пискуна на ручилото с бамбуков такъв. Звука е много рязък и ясен. Аз като пусна ручилото имам чувството, че пушилка дига от килима, образно казано. :greenball: . Ако искаш, мога да ти направя бамбуков пискун да пробваш. На моята гайда съм сложил бамбукови пискуни и на ручилото и на гайдуницата. Не изменят много при влага и студ, а звука е много силен и ясен.

 

Здравей, моето ручило е правено от Манол от Девин. Аз не ползвам зехтин за смазване/ импрегниране на дървенията на моята гайда. Излолзвам само чиста - пречистена овча лой. Няма проблеми със смяна на звука към заглъхване, или нещо друго. Забелязал съм,че зехтина не върши много работа, освен ако не си нагрял дървената част до степен силно загряване. Та да си дойдем на думата за твоя проблем. Предлагам ти да смениш пискуна на ручилото с бамбуков такъв. Звука е много рязък и ясен. Аз като пусна ручилото имам чувството, че пушилка дига от килима, образно казано. :greenball: . Ако искаш, мога да ти направя бамбуков пискун да пробваш. На моята гайда съм сложил бамбукови пискуни и на ручилото и на гайдуницата. Не изменят много при влага и студ, а звука е много силен и ясен.

Имали някакъв шанс да ми кажеш или пратиш клипче как точно се цепят пискуните , гледал съм как Бай Диньо ги цепи , но не винаги ми се получават. Ако ти се занимава и ми пратиш някакъв видео материал , ще съм ти много благодарен :)

Отговорено

Здравей.Ами, технически ще ми е доста трудно да направя клип как се изработва пискун.Има особености, които трябва да се овладеят на принципа проба - грешка. Изработката на пискун от бъз се различава от тази  от бамбук. Има клип в youtube на майстора Здравко Бешенджиев, там има момент с направа на пискун. Като за начало ти трябва много остър нож /аз ползвам нож на Опинел/, сух материал - бъз, или бамбук, ама много сух. И здрави нерви, упоритост. Като за начало аз мога да ти направя пискун бамбуков за ручилото- пари няма да ти искам, да си го ползваш със здраве :). Хубаво е да напишеш и отде си. Телефона ми е 0884 596067.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.