AXE Отговорено Февруари 28, 2005 Автор Отговорено Февруари 28, 2005 Не се смея, ама това е самовнушение. Ти си запомнила въпросния цвят на тона и несъзнателно го асоциираш с името му. Останалото е ... Цитирай
Snowwhite Отговорено Февруари 28, 2005 Отговорено Февруари 28, 2005 Пробвай с пиано - НАИСТИНА има такова нещо.Натисни произволен тон и се заслушай - поне ще можеш да кажеш като какво НЕ ти звучи.Опитай. Цитирай
AXE Отговорено Февруари 28, 2005 Автор Отговорено Февруари 28, 2005 Абе не се обиждай ама тва са глупости. Обясни ми го от физична гледна точка и ще ти повярвам. Ама както съм уверен че китарата ми не е жива, а е просто дърво и метал, така съм сигурен че тоновете на пианото не си пеят имената BTW Пианата в щатите ей, би, си .. ли тряба да пеят Не можах да се сдържа Чисто и просто самовнушение. Ама не тва беше темата. Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Февруари 28, 2005 Отговорено Февруари 28, 2005 Не се смея, ама това е самовнушение. Ти си запомнила въпросния цвят на тона и несъзнателно го асоциираш с името му. Останалото е ... И аз това й казах преди няколко седмици... а иначе аз нещо съм зациклил на Лаб от няколко дни и него бих го разпознал без проблеми. Цитирай
AXE Отговорено Февруари 28, 2005 Автор Отговорено Февруари 28, 2005 Като гледам обаче явно не е трудно да се научиш да разпознаваш тоновете. Или поне не е нввъзможно. Следователно нищо чудно и да бачкат ония дискове. Ама не бих дал $130 Поне със сегашния си "доход". Цитирай
Joys Отговорено Март 1, 2005 Отговорено Март 1, 2005 (Редактирано) Обясни ми го от физична гледна точка и ще ти повярвам. Ама както съм уверен че китарата ми не е жива, а е просто дърво и метал, така съм сигурен че тоновете на пианото не си пеят имената Музиката не е електротехника да я свързваш с физични закони. Ако искаш мога да ти го обясня от психологична гледна дочка само, че не писмено щото ще ме заболят пръстите. И не е важно с какво ще асоциираш даден тон за да го разпознаеш като го чуеш. Ако в час по музика си повтаряш тоновете на глас с техните слогови наименования ( това е практика на обучение на някои преподаватели) несъмнено ще ти говорят после сами като ги чуеш. Едно цитатче от форума: "Музиката не се обяснява, тя може само да се усеща" Теодосий Спасов Пробвай усещането. Perfect Pitch ще дойде сам. Редактирано Март 1, 2005 от Joys Цитирай
AXE Отговорено Март 1, 2005 Автор Отговорено Март 1, 2005 Еми аз кво казах - че е самовнушение и психология :read: А като натиснеш клавиша на пианото, всичко което се случва си е чиста физика!!! Никакви висши сили, никакви пеещи тонове и прочие Цитирай
Fenix Отговорено Март 1, 2005 Отговорено Март 1, 2005 (Редактирано) Има едно друго нещо и не се смейте,това сме го говорили с преподавателката ми по солфеж,която е една от най-добрите ученички на Парашкев Хаджиев и си е яко в час жената.Та - всеки тон(най-добре се чува на малка,първа и втора октава) сам си "пее" името.Когато се изсвири тон "до" той си звучи като до,или поне "о"-то е лесно определимо,както и "ми","ла" и т.н.А при "ми"-то тонът звучи по-матово и по-меко от "си"-то и си е различно,както и с останалите степени,съдържащи еднаква гласна.Не знам всички ли могат да го чуят това,но аз се справях никак не зле с отгадаването на произволен тон,имайки И това предвид. Абсолютно самовнушение. Че не е самовнушение от физична гледна точка не може да се докаже Но може да се докаже че Е самовнушение. Много просто - A B C D E F G H/B значи ако тоновете сами си пеят имената, на един американец или който и да е дето ги е учил по горния начин като му изсвириш Си (В/H) и ако си наистина пее "си" той ще чуе C, което е До , а това ще е грешно. Точно толкова колкото ти чуваш До, и друг ще чува С. Тоест Абсолютно самовнушение. Аве, чудя се, дали ако на някой му повтарям прекалено много че в началото на One се чува първия стих от "Хаджи Димитър" на Ботев, той най-накрая ще го чуе... :think: Редактирано Март 1, 2005 от Fenix Цитирай
Joys Отговорено Март 1, 2005 Отговорено Март 1, 2005 Ами аз взех, че :read: и видях следното: Ти си запомнила въпросния цвят на тона и несъзнателно го асоциираш с името му. А сега бих се радвал да чуя физично обяснение, как движение на вълна във във въздуха придобива цвят. Или може би е самовнушение Пеенето на тоновете е абстрактно обяснение. Чуват го някои, други не. Но е много добър начин за да постигнеш това за което би могъл да дадеш $130 и да няма резултат. А докато почнеш да го чуваш това зад всеки чут тон няма има До, Ре, Ми.... или пък C, D, E... ами ще има да речем 543,35 Hz, 625,22 Hz.... ( Цифрите са произволни) И до тогава китарата ще е просто едно дърво, а не музикален инструмент. Пък кой к'вото иска да си внушава стига това да му помага в музикална посока. P.S. Sorry ако съм засегнал някого. Научил съм се доста добре да :read: Цитирай
AXE Отговорено Март 1, 2005 Автор Отговорено Март 1, 2005 Това с цвета е образно казано! Служи за онагледяване и не съм убеждавал никой че като свиря МИ и струната и въздуха около нея се оцветява в синьо да кажем! А Снежанка се опитва да ме убеди, че като свиря ми и тонът си пее името :wow: Ще ме извинявате ама... А това което исках да прочетеш е, че АЗ СЪЩО казвам че е психология. Т.е. ти уж спориш с мен, а твърдиш същото Цитирай
Joys Отговорено Март 1, 2005 Отговорено Март 1, 2005 (Редактирано) Това с цвета е образно казано! Служи за онагледяване и не съм убеждавал никой че като свиря МИ и струната и въздуха около нея се оцветява в синьо да кажем! А Снежанка се опитва да ме убеди, че като свиря ми и тонът си пее името :wow: Ще ме извинявате ама... А това което исках да прочетеш е, че АЗ СЪЩО казвам че е психология. Т.е. ти уж спориш с мен, а твърдиш същото То и тонът МИ образно пак си пее името. Едни го чуват други не. Аз разбирам и от техника и от психология и знам какво казвам. :stop: Другите постове може би ще бъдат само за спорта в реториката и няма да променят нещата. Не бъди прекален физик като иде реч за музиката и човека как я усеща. Редактирано Март 1, 2005 от Joys Цитирай
AXE Отговорено Март 1, 2005 Автор Отговорено Март 1, 2005 Бе мислете си квото искате. Аз в глупости не вярвам. Нека тоновете ви да пеят, ко ще и да танцуват. Моите само звънят. :guitar: П.П. Снежанка искаше да каже НЕ образно казано, а НАИСТИНА! Цитирай
Tokay-Ihto Отговорено Март 1, 2005 Отговорено Март 1, 2005 off topic: Мойта котка, пък, преди казваше "мама", като мяука проблема беше, че само аз го чувах, след известно време ме убедиха, че такова нещо няма... и от един ден нататък спрях да го чувам... тогава всичко детско в мен умря Цитирай
Bassko Отговорено Март 1, 2005 Отговорено Март 1, 2005 Аве, чудя се, дали ако на някой му повтарям прекалено много че в началото на One се чува първия стих от "Хаджи Димитър" на Ботев, той най-накрая ще го чуе... :think: Чува се Влак-Юнак на Леда Милева! Цитирай
Burton Отговорено Март 1, 2005 Отговорено Март 1, 2005 Няма значение дали ти се привиждат цветове или чуваш тоновете да си пеят имената! Като се поопражняваш с пиано достатъчно дълго и целенасочено, слуха се развива и се научаваш да разпознаваш тоновете. А в тоя site с дисковете/поне доколкото успях да видя/ чисто по американски се опитват да ти вземат паричките....абсолютен WC teleshop Цитирай
Recommended Posts