Jump to content
Българският форум за музиканти

vhcs

Студийни монитори и саунд карта

Recommended Posts

Здравейте,

 

та, решили сме да почваме да правим демо записи. Миксер имаме с USB към PC имаме и PC с Win 2003 Server.

Нямаме соундкарта и нямаме монитори и тука идва моите въпроси:

 

Искаме да направим максимално добри като качество демо записи на парчетата ни. На база на тях искаме да си дообработим партиите и ефектите в детайли на отделните места на парчетата => абе с 2 думи пълна подготовка за студийните записи както и доосъвършенстване на парчетата. Разбира се искаме демо записите да ги ползваме и за маркетинг - да кандидатсваме за участия в клубове, фестивали и тн, както и да събираме мнение от приятели, познати и колеги.

Та искаме да пстигнем нещо което може да се показва и може върху него да се работи.

 

Сега, имаме всичко необходимо без соундкарта, монитори и софтуер. Та дайте малко идеи как с възможно най-малък бюджет (ясно ми е че с пръдня боя не става - около 500лв някъде ще ги съберем) може да се постигне възможно най-доби резултати. Марки модели лично впечетление и тн ... ще е супер

 

Свирим Хеви/Хард ако дъдете малко идеи и трикове за миксиране и др. такива ще съм ви много благодарен.

 

Благодаря на всички предварително

 

Поздрави

Алекс

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз си мисля че за 500 лева не може да купиш монитори :P

Примерно Алесис мк2 обаче те си плачът направо за стъпалона Алесис от серията RA а то е скъпо ;)

Затова на първо време си вземете нисък клас интерфейс за около 500 лева

и постепенно ъбгрейд :)

 

P.S За интерфейсите потърси в търсачката изписано е доста ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

уффф аз забравих да питам нещо доста съществено - наистина ли ни трябват монитори или добри колони за PC могат да свършат работа? Има съшо така и доста евтини монитори - примерно JBL Control 1 за около 110 евро двете ... само не знам кво стапало ще трябва. има активни на Behringer виж тука примерно

Все пак става дума за демо записи а не за студио и за наши лични неща а не за инвестиция която да се избива с записи в бъдещето.

 

На всякакви идеи и предложения ще съм благодарен

 

Поздрави

Алекс

Share this post


Link to post
Share on other sites

Щом така подхождаш тогава утиваш в техномаркет или подобен магазин на него и квото ти хареса взимаш тва е за домашно ползване без

никакви претенции за нищо повече ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Щом така подхождаш

 

абе вие тоноператорите всички ли се толкова тъпи парчета - фани единия удари другия

 

Аз не подхождам аз питам най-нормално за съвет щото нямам опит в областа и от такива калъфи като тебе дето много знаят направо ми се драйфа.

 

Мене ми е ясно че са за домашно ползване и ми е ясно че ще свършат някаква работа - въпроса е .... абе кво си губя времето само тука

 

модераторите могат да затворят темата - аз инфото дето ще получа тука го знам вече (примерно че в техномаркет продават колонки за PC за домашни условия)

 

аре със здраве

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vhcs, не е нужно да се нервиш толкова, още повече че тука не сме всичките "тоноператори" както казваш, а и вероятно не си забелязал усмихнатата емотиконка, с която f1_sound завърши изречението си. :happy:

Цялата работа е, че тези 500 лв., които си отделил наистина са твърде малко за това, което искаш да купиш с тях - кое по-напред....картата или мониторите? Ако си отделил тази сума само за едното, тогава може да се намери решение, но за двете задължително трябва да направиш компромис...напр. взимаш някакви Hi-fi колони с възможно най-изравнен звук и някое Audigy - в този случай дори може и да не стигнеш 500-те лева, но и работата с въпросните компоненти ще е далеч от професионалната...имам предвид, че няма да имаш реален контрол върху звука и постоянно ще се чудиш защо у вас записите звучат добре, а навън - не. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

мерси за адекватният отговор ямаха.

 

какъв е минимумът който трябва да се вземе като саунд карата и монитори тогава - дайте моля някакви примери за модели марки и тн.

 

Мерси предварително

Алекс

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма минимум според мен. Затова пък колкото по-мизерна е техниката толкова повече време и усилия трябва да вложиш за постигнеш нещо прилично. Работата е там, че по този начин си губиш времето, защото е по-добре да вземеш заем и времето, което иначе си щял да губиш, да го използваш за спестяване и връщане на пари. Това в случай, че изобщо искаш да се захващаш за вбъдеще със звукозапис, в противен случай - отидете за няколко часа и си изсвирете нещата в Graffitti или в някоя репетиционна.

 

Ако все пак си държиш на своето: взимайте някои малки M-Audio или Behringer монитори и някое Audigy, но не очаквай да спечелиш Грами с демото си ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Минимумът е доста разтеглив...Компромис с някое Audigy 2(4) би могъл да направиш, но с мониторите - не. Съветът ми е - щом разполагаш с бюджет 500 лв., огледай се първо за монитори - потърси и в добро състояние втора ръка ако трябва, защото нови ще ти легнат доста. Каквито и nearfield да избереш - гледай да имат поне 60 Hz ниски (това не значи, че няма да могат да възпроизведат и 40 Hz, макар и не с тази линейност в областта). Ако намериш активни - пестиш от усилвателя, ако не - добре е да ги паснеш с някой добър (стар) hi-fi усилвател (намират се за 60-70 лв.), който дава по-равен звук (за съжаление става само с проби). И едва след като си си осигурил колоните (мониторите) виж какви пари ти остават и купи за тях (или ако междувременно ти са паднали и още) - аудиокартата. Ниво над Криейтивските карти са ниският клас semi-pro карти от рода на M-audio, Lexicon и т.н....но пак си зависи от това напр. колко канала за запис едновременно ще ти трябват, обикновено този клас поддържат 2 или 4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи ако говорим за чисто нови неща - за саундкарта и монитори под 1000 лева двете заедно трудно ще намериш. На старо цените могат да варират много, но пак са в тоя диапазон основно. Моят съвет е - вземи с тия 500 лева първо хубава читава саундкарта, независимо дали ще дадеш всичките пари или ще спестиш някой лев. Монитори вземи по късно като съберете пари...не може всичко наведнъж за съжаление....аз една година събирах пари за двете но вие явно сте повече хора...докато нямах монитори си записвах демата на хай фай тонколони все пак става въпрос за дема... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте и мерси за отговорите.

 

Пулта дето взех преди около 3-4 седмици има ЮСБ (нещо латиницата се ебава с новият форум) интерфейс и затова си мисля да мина само със звукова карта от по-нисък тип която няма вход за обработка на звук .... пък то ще си покаже какво е положението и дали ще трябва нещо скъпо или не. Да се надявам че ще стане.

Относно мониторите - мерси за инфото. Ще се огледам какво има по магазините като звук и цени.

 

... абе ще се оправим някак си. Ако го закъсам някъде по пътя пак ще пиша

 

Поздрави

Алекс

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте и от мен :blink: Сега се регистрирах във форума и това е първият ми пост.Според мен темата би трябвало да има доста по-дълго заглавие,защото саунд-картата и мониторите са само малка част от цяла система за аудио-продукция,пък било и само на демо ниво.Но понеже явно се търси компромисен вариант,в който - ``Все пак става дума за демо записи а не за студио `` - бих предложил следният вариант:

Audigy 2 - ZS като звукова карта,2.1 колони на Криейтив от серията I-Trigue+ миксер от малките серии на Behringer. Гарантиран е доста приемлив звук накрая :) Няма сега и в тази тема да влизам в подробности,но в днешно време макар и със скъпо оборудване крайният резултат за доста ентусиасти си остава на ниво мр3. Поздрави!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Здравейте и от мен :) Сега се регистрирах във форума и това е първият ми пост.Според мен темата би трябвало да има доста по-дълго заглавие,защото саунд-картата и мониторите са само малка част от цяла система за аудио-продукция,пък било и само на демо ниво.Но понеже явно се търси компромисен вариант,в който - ``Все пак става дума за демо записи а не за студио `` - бих предложил следният вариант:

Audigy 2 - ZS като звукова карта,2.1 колони на Криейтив от серията I-Trigue+ миксер от малките серии на Behringer. Гарантиран е доста приемлив звук накрая :excl: Няма сега и в тази тема да влизам в подробности,но в днешно време макар и със скъпо оборудване крайният резултат за доста ентусиасти си остава на ниво мр3. Поздрави!

Добре дошъл във форума, но......категорично не съм съгласен с избора на крайните озвучителни тела и ще перефразирам: "Гарантиран е абсолютно неясен звук накрая...". Мисля, че колегите разбират защо. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

пък и човека си има миксер, притрябвал му е някой от малките Behringer-и :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Така де,резултатът няма да е за създаване на хит за MTV :) Но момчето търсеше за 500 лева нещо,с което да създаде ДЕМО :) В случая въобще не става въпрос за СТУДИЙНО ниво,това е друга работа. :rolleyes: Това,че се е обзавел човекът с USB-миксер е супер,но пак няма да реши проблема. Поздрави!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.