Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Не ме съдете.

Зароди се в мен една идея. Имам един скуайър от бая време и ме сърбят ръцете да експериментирам.

Искам да попитам по-вещите във форума:

1. Мога ли да си изрежа, т.е. да си поръчам нов пикгард (реторичен въпрос)

2. на който да сложа

а/ два двойни адаптера (само, без единичен), като сменя и ключа, разбира се

или

б/ три двойни адаптера

Би ли следвало да се подобри звученето и какво мислите за идеята.

Благодаря предварително.

Отговорено

не бих казал , че съм от разбиращите мн. ама един фр. като фана и прокопа дупка с "подръчни инструменти" на на 3-тия адаптер на местото дето е и сложи двоен...звука стана по добър но и по твърд т.е. яка жица ваде6е.А не съм сигорен да му тури6 3 2-ини 6е стане малко "звер" по добре ако може сложи един от към грифа един от към струнника а по средата единичен. Тфа е моито мега мнение :greenball:

Отговорено

Сигурен ли си, че искаш цялата китара да е в двойни адаптери, и ако да - какво мислиш, че ще спечелиш от това?!?

Двойния адаптер е по-добро решение за тежка музика обикноивено, но си има и недостатъци в звука.

Отговорено
но си има и недостатъци в звука.

Айдеее отвори кутията на Пандора.....Преди да се е почанл пак спора ще кажа само,че тези недостатъци за някои не са недостатъци.

Както вече казаха зависи какъв стил свириш.Ако е некоя бичкия-двойни,ако е нещо което не се ползва много драйв - единични.

Отговорено (Редактирано)

Не, не отворих кутията на пандора:greenball:. Просто при повечето хъмбикери се получава фазово гасене на дадени честоти. Физика;). Дали на някой му харесва, или не, е въпрос на личен избор. Все пак голяма част от китаристите казват, че на хъмбъкера му липсва "блясъка" на единичния адаптери, и аз съм склонен да се съглася, че в общия случай е така. Сигурен съм, че има и модели, които звучат досущ като единични, но не това е идеята на темата.

Семпли из нета колкото искаш, чуи и си предцени сам.

Все пак аз съм върл привърженик на постановката - двоен адаптер при бриджа, два единични в средата и до нека. Така хем като са противофазни единичните, се получава пак гасене на шума, като са включени и двата;).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Значи Евтим ми препоръчва постановка HSS, а можете ли да ми кажете разлики между това и HH - предимства и недостатъци (или трябва да се чуе)?

Предварително благодарско...

Отговорено

Ами въпрос на вкус.Аз примерно бих предпочел HSH,но сичко опира до вкуса.

Друга идея при HSS(а и не само) е да си направиш едно ключе с което да "цепиш" двойния адаптер.Така имаш и сингъл и двоен с едно щракване на ключето.

Отговорено

Реших се да сложа два хъмбъкера и свързване с ключ като на Ес 1 Суичинг систем на Фендър. Така чрез натискане на потенциометрите (и бутони едновременно) се превключва между хъмбъкери и стандартни единични адаптери.

Моля, за коментар относно идеята ми. :unsure:

Отговорено

Хъмбъкер, с една закъсена бобина(свързан като единичех) не звучи точно като единичен адаптер, заради по-голямата дължина на струната, която пресича магнитнити поле(едната половинка 6 метални шиша, са единия полюс на магнита, а другите 6 шиша - другия полюс, докато при единичния адаптер магнита е отдолу, и така се усеша тясна част от струната.) Иначе предполагам, че ще звучи добре. Само имай предвид, че половинка хъмбъкер звучи сравнително тихичко.