maringtr Публикувано Януари 4, 2007 Публикувано Януари 4, 2007 някой ще ме светне ли с какво да обера разтопения калай, като разпоя дадена част? Цитирай
AXE Отговорено Януари 4, 2007 Отговорено Януари 4, 2007 Има едни много удобни джаджи специално за целта. Прилича малко на спринцовка, натискаш едно копче и всмуква калая. Струва към 2 лева май. Цитирай
HRS Отговорено Януари 4, 2007 Отговорено Януари 4, 2007 Здрасти. По принцип се използват едни вакумни помпички, с които може да го засмучеш докъто е още втечнен припоя, но по-лесен и евтин начин е да вземеш шормовката (медна е най-добре) от някой тончестотен кабел или подобен и като я разплетеш леко я поставяш на мястото за разпояване и нагряваш с поялника отгоре. Така припоя остава върху ширмовката, а като се събере повечко просто я накъсяваш и продъжаваш с разпояването. Успех. Цитирай
maringtr Отговорено Януари 4, 2007 Автор Отговорено Януари 4, 2007 Ще пробвам варианта със ширмовката, ако не ще потърся помпичка. Аз досега нагрявах и после поставях остранения припой върху стотинка Цитирай
Tomov Отговорено Януари 4, 2007 Отговорено Януари 4, 2007 От години използвам вакуум помпа (на снимката от по-предната тема) и страшно много ме улеснява, дори вече се чудя как преди съм разпоявал без такава дяволия. Цитирай
stratocaster Отговорено Януари 4, 2007 Отговорено Януари 4, 2007 (Редактирано) ми аз го духвам и той се разхвърчава навсякъде ако си в някоя занемарена стая или работилница става иначе с попма най-добре Редактирано Януари 4, 2007 от stratocaster Цитирай
maringtr Отговорено Януари 5, 2007 Автор Отговорено Януари 5, 2007 Абе хора нещо не е наред! Изобщо не мога да разтопя голяма част от калая по потенциометрите ми!!! Съвсем сериозно - досега съм поил, разпоявал съм някои дребни части, махнах солидно количество от потенциометрите, но една част си стои и не се разтапя. Идеи? Цитирай
voldemorus Отговорено Януари 5, 2007 Отговорено Януари 5, 2007 Ами едно разумно обяснение е, че това което се опитваш да разтопиш не е калай и се топи при по-висока температура. Цитирай
maringtr Отговорено Януари 5, 2007 Автор Отговорено Януари 5, 2007 Е как да не е калай, нали жиците се запоени с него и не мога да ги махна! Цитирай
voldemorus Отговорено Януари 5, 2007 Отговорено Януари 5, 2007 Ами ако спойките са много стари, то е възможно съдържанието на олово да е по-високо. Преди нямаше гъзарии като тинол с колофон и т.н. Оловото се топи при 327 градуса, а калая 232. Понякога в припоя има и сребро за по голяма проводимост - 960 градуса. Цитирай
maringtr Отговорено Януари 5, 2007 Автор Отговорено Януари 5, 2007 Разбирам. Ами какво да правя? Освен да резна малко жиците или...? Посъветвайте ме нещо, потенциометъра замина и спешно трябва да го сменя. А китарата не е толкова стара - 2002г. производство. Цитирай
voldemorus Отговорено Януари 5, 2007 Отговорено Януари 5, 2007 Ами незнам. Лично аз съм срещал спойки, които с поялник (нормален) не мога да разтопя. Трябва да измислиш нещо друго. Цитирай
maringtr Отговорено Януари 5, 2007 Автор Отговорено Януари 5, 2007 Ами няма алтернатива - аз пробвах различни поялници - не става. А заради един потенциометър да си сменям цялата електроника е абсурдно. Но някои части няма как да се махнат освен да се разпоят. Хайде жиците доколкото мога съм ги разпоил, ще резна малко и готово. Ами кондензатора? Той е толкова яко запоен, че няма как да се махна. Както и жицата свързваща тон с волюм потенциометъра. Цитирай
Nikifena Отговорено Януари 5, 2007 Отговорено Януари 5, 2007 Щом не можеш да го разпоиш кондензатора му отрежи крачето. Ако е много късо после го одължи с 1 жичка. Ако калая не ти се разтопява значи наистина е няква високотемпературна сплав. Иначе на малки чаркове или малки платки друг удобен начин да се махне калая е докато си нагрял капката да го тупнеш в бюрото, и калая пада Цитирай
Recommended Posts