Jump to content
Българският форум за музиканти

niko92

Въпрос и мнение?

Recommended Posts

Здравейте, уважаеми музиканти!
Отварям тази тема, за да Ви попитам, какво мислите за моя глас, дали имам някакъв талант или просто няма да се получи. Много бих искал да се занимавам с музика и пеене, но вече съм минал 20те години и преди всичко пеенето е дарба. Според Вас имам ли някакви заложби, много ли съм фалшив? Никога досега не съм се занимавал с пеене да отбележа. Слагам линк към едно мое изпълнение: http://dox.bg/files/dw?a=c603bdac46 .

Благодаря! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти Нико92,

Ще бъда директна, но искрено добронамерена: 
Психически щадящото решение, което можеш да вземеш, е да се откажеш да занимаваш публика с твоето пеене. А иначе ти се занимавай, даже има шанс нещо да излезе. 

На мен твоят тембър ми харесва. 
Парчето, с което си избрал да представиш гласа си, обаче, е тегаво и безидейно, а интонационно и интервалово е малко в стил... среднощно бълнуване (пуснато на loop). 
Не знам как се казва момата, дето мяука в задкулисието, но съм убедена, че само губиш, отърквайки се о нейното "вокално изкуство".

Сега оптимистичната част, въпреки "преклонната" ти възраст :slap:
 

Опитай да пееш гами с инструмент, стакато (разделяй тоновете, иначе се пързаляш от единия към следващия). Почни откъдето ти е удобно, от средата на диапазона си, например, и изпей цяла гама във възходящ ред, после - в низходящ. 
Следващата гама я почни с половин тон по-ниско и така продължи надолу. Когато стигнеш до най-ниския си тон, върни се нагоре и пак пей гами, всяка следваща - с половин тон
по-високо (пак докъдето стигнеш). Не върши подвизи, пей само докъдето ти е удобно (да няма драскане, хриптене, форсиране и пр.) Пей едната гама на една гласна (вокал), следващата - на друга, примерно "а", "о", и така. Напиши си всички гласни и ги върти последователно.

На този етап не е важно колко високо/ниско ще стигнеш, просто се стреми да пееш точните тонове. Помагай си с инструмента и пей в бавно темпо. Като сбъркаш, спирай и ако се налага, помисли или си изсвири отново тона, за да го изпееш вярно. Ако нямаш свой инструмент, пиано онлайн винаги можеш да намериш.

 

Второ упражнение (ако октавата ти е прекалено голяма като интервал).
Пей 1-3-5-6-5-3-1 степени от гамата на една гласна. И пак се придържай към същите правила: стреми се да пееш стакато, в по-бавно темпо. Почни откъдето ти е удобно и слизай с по половин тон надолу. Като стигнеш предела на ниските тонове, обръщай посоката и пей същото упражнение нагоре. Сменяй гласните. 

И повече - нищо. Не губи търпение, упражнявай се кротко по 20-30 минути всеки ден поне в продължение на няколко месеца и... дано овладееш гласа. 

Упражненията са лесни, но мисля, че ще са ти полезни.

Всичко дотук с уговорката, че не съм учител, но точно преди две лета си намерих великолепен вокален педагог и по един месец годишно посещавам курсове при него. 
(Нищо заробващо като практика, а и не ми се налага да ипотекирам къщата на баба си.) 

 

И една изрична забрана: спри да слушаш Слави Трифонов и подобни нему!  :butcher:  :P

Успех!  :thumbs_up:
  

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelina Sekulova, благодаря Ви за подробния отговор!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти Нико92,

ЧУЙ ПЕСНИТЕ НА СЕКУЛОВА, ЗА ДА СХВАНЕШ КАКВО ТЕ Е ПОСЪВЕТВАЛА ОТНОСНО ТВОЕТО ПЕЕНЕ !

СЪВЕТ ОТ ТАКАВА ПЕВИЦА С ТАКЪВ БОЖЕСТВЕН ГЛАС, НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ВСЕКИ ДЕН !

ТЕНКЮ ЗА БЛУСА НА  

Stevie Ray Vaughan -Tin Pan Alley

БЛУС СЕ ПЕЕ МНОГО ТРУДНО,ПРИ НЕГО ЛИЧИ ДУШАТА КОЯТО СЕ ВЛАГА , И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ГЛАСА НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ!

Едит- Извинявам се за Caps Lock И е абсолютно права за песни на изпълнители като Слави, избягвай ги, те нямат вокални върхове, те имат техническо изпълняване ! Иди на педагог ако имаш желание да пееш, тук няма как да ти помогнат !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By deadman_walking
   Здравейте! Група L`Ange Sauvage от София търси певец и клавирист. Полът и годините са без значение, но е добре да сте над 20.
   Хубаво ще е клавиристът да има представа от това що е синтезатор и ако има опит в работата със семпли ще е супер. 
   Свирим основно авторска музика.В основата на стила на групата са пост пънк и инди рок, но целта е даги разнобразим със Продиджи и Фейтлес
   синтове.До седмица предстой да бъде пусната първата записана песен на групата която е с гост вокал. Основната цел на първо време ни е 
   стягане на репертоар от авторски песни (имаме 2 напълно завършени и 3 който чакат своят вокал), записи и участия по клубове и фестивали(ако се доредим).
   За контакти : 0898613012 или langesauvage.rockband@gmail.com или Л.С. тук. 
  • By qnko.hristozov
   Здравейте, от много време искам да си направя мини студио в домашни условия с цел да правя музиката, която харесвам. Вече разполагам с някакъв бюджет и съм готов да вкарам някой лев в доста по - качествена техника, от която имам сега. 
   Отделил съм до 300 лева за слушалки, (с цел миксиране и мастеринг) като желая да чувам музиката чиста, ниските честоти са ми приоритет. Closed-back или затворени, понеже ще съм пред микрофона с тях и не искам микрофона да улавя звука от слушалките.
   Доста се поразрових за слушалки и това, което видях е, че повечето препоръчват няколко вида слушалки - 

   1. https://www.muziker.bg/beyerdynamic-dt-770-pro-32-ohms - Beyerdynamic DT-770 PRO;
   2. https://www.muziker.bg/akg-k-240-mkii - AKG K-240 MK II;
   3. https://www.muziker.bg/akg-k240-studio - AKG-240 Studio;
   4. https://www.muziker.bg/sennheiser-hd-280-pro  - Sennheiser HD 280 PRO.
   Като цяло, аз всъщност искам техниката да ми е малко по-скъпа, за да не се налага да я сменям скоро и да закупувам по-нова и по-добра... Не съм на ясно много за това какво точно да търся в слушалките или микрофона, затова се обръщам към вас.
   Моят избор за слушалки е този 
   1. https://www.muziker.bg/audio-technica-ath-m50-x-white - Audio-Technica ATH-M50 X
   2. https://www.muziker.bg/beyerdynamic-dt-770-m - Beyerdyamic DT-770 M
   3. https://www.muziker.bg/sennheiser-hd-300-pro - Sennheiser HD 300 Pro
   ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Не знам дали направих грешка, като пиша за две отделни неща..Ако е така, моля за извинение! Ако е проблем бих направил отделна тема за микрофона.
   Ориентирах се към към няколко вида микрофони - от 300 до 400 лева максимум (ще го използвам за звукозапис, вокали, бързо пеене)
   На първо място до колкото съм информиран ми трябва динамичен микрофон, който да е кардиоиден. Чудя се между тези - 
   1. http://velikovmusic.com/index.php?route=product/product&path=91&product_id=868 - sEelectronics X1 Vocal Pack
   2. https://www.musicworld.bg/bg/m_20000/i_27878/BEHRINGER_T_47.html - Behringer T-47
   Пускам тук Аудио карта, която мисля да си закупя - https://www.muziker.bg/focusrite-scarlett-6i6-2nd-generation - Focusrite Scarlett 6i6 2nd Generation
   и MIDI Keyboard - https://www.muziker.bg/behringer-motor-49 - Behringer Motör 49 
   с цел ако има някакъв проблем в свързването, импенданса и други несъответствия, поради които е невъзможно да се свържат устройствата и да работят заедно..
   Моля препоръчайте ми или някои от тези, които споделих,  или други, които съответстват на дадената цена. Имам голямо желание да си направя мини студио като следващата крачка ще е да си направя студио извън дома с цел правене на музика!
   ПП: Ако има някакъв проблем относно темата и написаното вътре в нея, моля да ме извините! За пръв път пиша във форум, ще се съобразя с нередностите, ако има такива! 
  • By justaman
   Здравейте, момче съм на 15 и от година и половина ходя на професионални уроци при вокален педагог, иначе преди това съм пял сам около 5 години. Проблема ми е, че преди години можех да пея на фалцет без проблем, ала сега (предполагам, че от мутирането на гласа ми) въобще не мога да докарам фалцета. Когато се опитам да пея на фалцет, просто от устата ми не излиза звук, а топъл въздух. Има ли възможност да си върна пеенето на фалцет чрез упражнения или нещо от сорта?
  • By VennieAlr
   Ние сме двама китариста на по 16 години ,които търсят група.Търсим барабанист,басист и вокал.Идеята е да започнем с репертоар от кавъри и след това да започваме авторска музика.Свирим предимно Metallica,Slayer,Pantera и подобни.
   Ако имате интерес звъннете 0894574920 -Вени 
    
  • By slightly_stoopid
   ЗДРАВЕЙТЕ
   Търсят се басист и барабанист за авторски проект във Варна! Може и соло китара при силно желание и идейност! Предимство е, ако музикантите пишат и текстове!
   Не искам да се заключваме в определен стил. Важно е музикантите да имат идеи за развитие. Все пак като основни определящи стилове са рок ен рол, алтернатив, пънки, фънки, ска, реге, като самите песни също могат да преминават в различни стилове. Във времето ще се сформира звученето на групата.
   Важно е музикантите да имат време за поне два пъти на седмица да правим репетиции, да имат мотивация за записи и концерти не само във Варна.
   Който има интерес нека да пише тук или може за повече инфо да ме намери във фейсбук: https://www.facebook.com/slavi.yambolov
    
    
    
    
    
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.