Jump to content
Българският форум за музиканти

прав такт ?


Recommended Posts

здравейте , може ли някой да каже прав такт като теоретично понятие същесвтува ли ? Че възникна един спор и немога да намера информация ..някой ако може да разтегли надълго и широко или да пастне линк дето пише повече по за таквове и ритми ,бладорим предварително :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1:1 :twisted:

пич непомагаш много ... трябва ми на теория написано за правия такт ,че да се разбера с един человек дето казва ,че нема такова нещо като прав такт

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм... интересно. Това не го бях срещал като понятие. Може би става въпрос за равноделен размер?!

Редактирано от Danny47
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бе то и понятието "маркова стока" съществува само тук :think: - не съм срещал такова нещо написано нито на български, нито на руски, нито на английски :ph34r: , но пък може и да е въведено вече :blink: (а може и просто да не съм го срещал де) - не мога да помогна, но мен също ме интересува!

Успех с намирането на отговора!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност "Прав такт" няма. Просто се замисли - тактове има при всички инструменти че и в пеенето - съставна част от музиката. Тактовете не може да са "зелени", "миризливи" или "скъпи". Те са точно определени и се как точно трябва да си тактуваш за да хванеш ритъма, мелодията, песента и така нататък. "Прав такт" жаргон се използва когато е равноделен(дели се на равно). Например такт 4:4, 8:8...... всичко ако го направиш математически става както каза Коко - 1:1. Има вече прав ритъм.... и прави ритми....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря за бързите отговори :godbless: ,горе долу свършиха работа ,а за прав ритъм има ли някъде инфо ,някой сайт дето да пише за него ? :think:

:read:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност такт означава нещо съсвсем друго (разстоянието от едно силно време до следващото силно време), но както и да е :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много зависи как е исвирен тоя прав такт,слушал съм доста рокаджиски групи,които свирят през цялото време прав такт и мога да кажа ,че е доста скучно.Обаче ако вземем групата ,,коол ет да ганг"пича свири пак прав такт,но го раздробява по сета,подчертава дадени моменти и знае на кой момент да сложи акцент и става доста ефектно.Както се казва от един ритъм да направиш чудеса,а не да блъскаш,като хамалин само прав такт и да си мислиш че свириш.Както ни учиха в ТОХА,един готвач е добър,ако може с по-прости продукти да направи ядене и да накара гостите да си оближат пръстите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност такт означава нещо съсвсем друго (разстоянието от едно силно време до следващото силно време), но както и да е

 

 

Никаде не съм казал че е нещо друго :godbless: . Учебника по солфеж от забавачката е до мен, но реших да не чистя стените с катран, сори....

Редактирано от NoSoul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз доколкото съм запознат това е понятие,за най-прост ритъм изсвирен на сета.Дълбоко се съмнявам че някой барабанист не знае какво е прав такт,както се и съмнявам да го намерим обяснено в някой учебник.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето колеги са прави. Макар че понятието "прав такт" си е чист жаргон, нямащ нищо общо с теорията, която ако можеше да го обоснове, неминуемо щеше да въведе и понятието "крив такт". Според мене под "прав такт" се разбира водене на фус или райд в четвъртини, осмини или шестнадесетини, като касата свири по една четвъртина (респективно половина, според начина и желанието на записващия) на първо и трето време, а барабанчето прави същото, само че на второ и четвърто. За онагледяване, чуй един-два албума на "Кинг Кобра" от 1986/87 или още по лесно: по "Ретро радио" и "Радио 1" въртят парчето на "Сървайвър" "Айс дъ тайгър", което май беше и саундтрак към филма "Роки". Това, което ще чуеш от дръмера в това парче, у наше село му казват "прав такт". :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.