Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

здравейте , може ли някой да каже прав такт като теоретично понятие същесвтува ли ? Че възникна един спор и немога да намера информация ..някой ако може да разтегли надълго и широко или да пастне линк дето пише повече по за таквове и ритми ,бладорим предварително :ph34r:

Отговорено
1:1 :twisted:

пич непомагаш много ... трябва ми на теория написано за правия такт ,че да се разбера с един человек дето казва ,че нема такова нещо като прав такт

Отговорено (Редактирано)

Хмм... интересно. Това не го бях срещал като понятие. Може би става въпрос за равноделен размер?!

Редактирано от Danny47
Отговорено

А бе то и понятието "маркова стока" съществува само тук :think: - не съм срещал такова нещо написано нито на български, нито на руски, нито на английски :ph34r: , но пък може и да е въведено вече :blink: (а може и просто да не съм го срещал де) - не мога да помогна, но мен също ме интересува!

Успех с намирането на отговора!

Отговорено

Всъщност "Прав такт" няма. Просто се замисли - тактове има при всички инструменти че и в пеенето - съставна част от музиката. Тактовете не може да са "зелени", "миризливи" или "скъпи". Те са точно определени и се как точно трябва да си тактуваш за да хванеш ритъма, мелодията, песента и така нататък. "Прав такт" жаргон се използва когато е равноделен(дели се на равно). Например такт 4:4, 8:8...... всичко ако го направиш математически става както каза Коко - 1:1. Има вече прав ритъм.... и прави ритми....

Отговорено

благодаря за бързите отговори :godbless: ,горе долу свършиха работа ,а за прав ритъм има ли някъде инфо ,някой сайт дето да пише за него ? :think:

:read:

Отговорено

Много зависи как е исвирен тоя прав такт,слушал съм доста рокаджиски групи,които свирят през цялото време прав такт и мога да кажа ,че е доста скучно.Обаче ако вземем групата ,,коол ет да ганг"пича свири пак прав такт,но го раздробява по сета,подчертава дадени моменти и знае на кой момент да сложи акцент и става доста ефектно.Както се казва от един ритъм да направиш чудеса,а не да блъскаш,като хамалин само прав такт и да си мислиш че свириш.Както ни учиха в ТОХА,един готвач е добър,ако може с по-прости продукти да направи ядене и да накара гостите да си оближат пръстите.

Отговорено (Редактирано)
Всъщност такт означава нещо съсвсем друго (разстоянието от едно силно време до следващото силно време), но както и да е

Никаде не съм казал че е нещо друго :godbless: . Учебника по солфеж от забавачката е до мен, но реших да не чистя стените с катран, сори....

Редактирано от NoSoul
Отговорено

Аз доколкото съм запознат това е понятие,за най-прост ритъм изсвирен на сета.Дълбоко се съмнявам че някой барабанист не знае какво е прав такт,както се и съмнявам да го намерим обяснено в някой учебник.

Отговорено

Повечето колеги са прави. Макар че понятието "прав такт" си е чист жаргон, нямащ нищо общо с теорията, която ако можеше да го обоснове, неминуемо щеше да въведе и понятието "крив такт". Според мене под "прав такт" се разбира водене на фус или райд в четвъртини, осмини или шестнадесетини, като касата свири по една четвъртина (респективно половина, според начина и желанието на записващия) на първо и трето време, а барабанчето прави същото, само че на второ и четвърто. За онагледяване, чуй един-два албума на "Кинг Кобра" от 1986/87 или още по лесно: по "Ретро радио" и "Радио 1" въртят парчето на "Сървайвър" "Айс дъ тайгър", което май беше и саундтрак към филма "Роки". Това, което ще чуеш от дръмера в това парче, у наше село му казват "прав такт". :)