don_kosme Публикувано Декември 27, 2006 Публикувано Декември 27, 2006 Здравейте пичове. Реших да се науча да свиря на китара .Започнах с акустичната съвсем скоро преди 2-3 дни. Научих се с таблатури да свиря "smoke on the water" и 'iron man " доста бързо и мн ме кефи . Но с акордите имам голям проблем. Изглежда ми невъзможно да ги запомня. Толкова много акорди ... всеки акорд с различна комбинация от пръсти ... на различни струни .... на различни прагчета ... различни струни трябва да се дръпнат при различни акорди .... някой път китарата не ми изкарва звук с две думи голяма каша. Струва ми се че никога не мога да запомня всички тези комбинации. Та моля ви за съвет./ Да ми кажете кой е най-лесния начин да ги запомня и кои са основните-най-важни акорди които трябва да знам като за начало ако може другите да ги пренебрегна ... ? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 27, 2006 Отговорено Декември 27, 2006 Kaто единствен съвет, който мога да ти дам, е да всемеш един учебник по ЕЛЕМЕНТАРНА МУЗИКАЛНА ТЕОРИЯ, и първо да се запознаеш с неща като интервали и гами(ладове). После можеш да научиш строежа на акордите, като знаеш как са изградени, няма да ти е проблем да ги помниш. На грифа на китарата всеки тип акорди си има няколко форми. Като запомниш формата, и после само местиш същата форма по грифа. Без учене няма да стане нищо. Сега си хванал две песни, и си мислиш, че всичко, което лети се яде, но горчивата истина е, че нещата стават добре само и единствено в реузтат на МНОГО РАБОТА, а както личи по въпроса ти, за сега явно мислиш че можеш да станеш добър китарист ей-така, на шега. НЕ МОЖЕ. Дерзай, и ще ги научиш. И погледни музикалната теория - без нея си за никъде. Успех. Цитирай
Overdrive Отговорено Декември 27, 2006 Отговорено Декември 27, 2006 ами запомнят се със свирене и може да си вземеш перо-за акорди определено е по-добре с перо Цитирай
Flanker Отговорено Декември 27, 2006 Отговорено Декември 27, 2006 Яко свирене му е майката.Като за начинаещ е добре да почнеш първо с основните мажорни след това минорни акорди без 7,7/9 и подобни.За една седмица и 5 акорда да научиш си е постижение само да не се претовариш!!И вснимавай-някой акорди се хващат с легнал цял пръст на всички струни по-добре ги избягвай като за начало.Пък като свикнеш след няколко месеца ще се чудиш защо ти е било толкова трудно. Цитирай
zombie_ Отговорено Декември 27, 2006 Отговорено Декември 27, 2006 И вснимавай-някой акорди се хващат с легнал цял пръст на всички струни по-добре ги избягвай като за начало. Нещо странно-аз като почнах да уча акордите с баре(онея с легналия пръст) ми бяха много по-лесни от обикновените акорди,щото могат да се движат нагоре-надолу по грифа.А другите имат и определена позиция, която трябва да се запомня. Абе може и аз да не съм у ред Цитирай
Striker_II Отговорено Декември 27, 2006 Отговорено Декември 27, 2006 по добре си купи някоя школа и се учи от там.... според мен бързаш след два дена свирене и акорди да хващаш..... та на тебе ти тежат пръстите още... нищо де ти си знаеш... успех все пак.. Цитирай
FireFlash Отговорено Декември 27, 2006 Отговорено Декември 27, 2006 (Редактирано) Аз като начинаещ мога да кажа че работа му е майката. В началото като почнах се чувствах като пълен инвалид... Но с работата явно си идва и умението. За 2 седмици вече правя няколко песни от лесните без проблем. Трябва търпение и труд според мен. 2-3 часа минимум упражнения и всичко е ок и се напредва. За акордите на електричка днеска много зле, бях щот като съм свикнал на по-големия гриф на акустичната на скуаера хващах по 2 струни без да искам... /невеж съм/ Успех Редактирано Декември 27, 2006 от FireFlash Цитирай
SaSho Отговорено Декември 27, 2006 Отговорено Декември 27, 2006 (Редактирано) Понеже говорим за акорди, искам да ви попитам начинаещите от вас(тук музикантите с опит ще помоля да замълчат), например: от кои тонове се състои акорда ре мажор, акорда фа диез минор, и акорда си мажор, също така акорда сол7 ?!?. Помислете, и ми отговорете, ако на знаете, кажете, ще ви кажа как се градят акордите, така, че да научите основите, и да знаете как се градят мажорни и минорни тризвучия, како и четиризвучия. (Всъщност съм Evtim Djerekarov, но забравих да си вляза в акаута) Редактирано Декември 27, 2006 от SaSho Цитирай
Guest Отговорено Декември 27, 2006 Отговорено Декември 27, 2006 Ще пробвам да направя малък beginner tutorial, защото и аз съм минавал по този път и знам как е... На първо време : НЕ СЕ СТАРАЙ ДА ЗАПОМНЯШ ВСЕКИ АКОРД КОЙТО ВИДИШ!!! Има няколко основни акорда, научи първо тях, после надграждай. (дал съм мажорните) До Ре Ла Ми Сол -----0--------2--------0--------0-------3-- -----1--------3--------2--------0-------3-- -----0--------2--------2--------1-------0-- -----2--------0--------2--------2-------0-- -----3-----------------0--------2-------2-- --------------------------------0-------3-- Фа и Си акордите вече се хващат по-трудно (с баре). Научи много добре първо горните, после премини към тях. (също мажорни) Фа Си ----1------2-- ----1------4-- ----2------4-- ----3------4-- ----3------2-- ----1--------- Упражнявай начина по който се държат акордите с лявата ръка (или дясната, ако си левичар). Научи първо един акорд - примерно До. Свири различни ритми на него с дясната ръка докато посвикнеш как се държи. След това друг акорд - Ре примерно. Свири и на него различни ритми. След това упражнявай да сменяш До и Ре. Примерно - свириш 2 пъти До, после хващаш Ре и го свириш 2 пъти и него. Повтаряш докато стане перфектно. След това учиш друг акорд - Сол примерно. Свириш само него известно време. След това упражняваш смени между акордите - от До да хванеш Сол, от Ре - Сол, Сол-До и Сол-Ре. Когато почнеш да сменяш бързо, без грешки, значи всичко е наред След това нов акорд...и повтаряш всичко отново - свирене само на него, смени между акордите и т.н. и т.н. Общо взето - всичко е само упражнения и то по много. Но най-ценния съвет който мога да ти дам - отиди на учител. Сам да се учиш никак не е кеф...с учителя - има си методика, той ти открива грешките, ще напреднеш МНОГО по-бързо... Айде със здраве, и ако имате някакви въпроси/коментари/критики - пишете Цитирай
SaSho Отговорено Декември 27, 2006 Отговорено Декември 27, 2006 Това, горното мнение, е много полезно, но все пак, бих се радвал да отговорите на въпросите ми горе, и то с имена на тонове, а не с диаграми. Цитирай
don_kosme Отговорено Декември 28, 2006 Автор Отговорено Декември 28, 2006 (Редактирано) ^Нямам никаква идея Редактирано Декември 28, 2006 от MDFk Цитирай
don_kosme Отговорено Декември 28, 2006 Автор Отговорено Декември 28, 2006 (Редактирано) Ще пробвам да направя малък beginner tutorial, защото и аз съм минавал по този път и знам как е...На първо време : НЕ СЕ СТАРАЙ ДА ЗАПОМНЯШ ВСЕКИ АКОРД КОЙТО ВИДИШ!!! Има няколко основни акорда, научи първо тях, после надграждай. (дал съм мажорните) До Ре Ла Ми Сол -----0--------2--------0--------0-------3-- -----1--------3--------2--------0-------3-- -----0--------2--------2--------1-------0-- -----2--------0--------2--------2-------0-- -----3-----------------0--------2-------2-- --------------------------------0-------3-- Фа и Си акордите вече се хващат по-трудно (с баре). Научи много добре първо горните, после премини към тях. (също мажорни) Фа Си ----1------2-- ----1------4-- ----2------4-- ----3------4-- ----3------2-- ----1--------- Упражнявай начина по който се държат акордите с лявата ръка (или дясната, ако си левичар). Научи първо един акорд - примерно До. Свири различни ритми на него с дясната ръка докато посвикнеш как се държи. След това друг акорд - Ре примерно. Свири и на него различни ритми. След това упражнявай да сменяш До и Ре. Примерно - свириш 2 пъти До, после хващаш Ре и го свириш 2 пъти и него. Повтаряш докато стане перфектно. След това учиш друг акорд - Сол примерно. Свириш само него известно време. След това упражняваш смени между акордите - от До да хванеш Сол, от Ре - Сол, Сол-До и Сол-Ре. Когато почнеш да сменяш бързо, без грешки, значи всичко е наред След това нов акорд...и повтаряш всичко отново - свирене само на него, смени между акордите и т.н. и т.н. Общо взето - всичко е само упражнения и то по много. Но най-ценния съвет който мога да ти дам - отиди на учител. Сам да се учиш никак не е кеф...с учителя - има си методика, той ти открива грешките, ще напреднеш МНОГО по-бързо... Айде със здраве, и ако имате някакви въпроси/коментари/критики - пишете Да наистина това е много полезно мерси А иначе за курсовета с голямо удоволствие бих отишъл но просто нямам никакво време. Ходя в момента на 3 курса допълнително имам и училище и ми е невъзможно.Ако беше лятна ваканция щях да се запиша ... А иначе май ще стана почти самоук както в повечето неща които мога Имам 2-ма приятели китарисчета които ми показват основните неща които трябва да знам (колкото да не се науча да държа грешно китарата и etc.) И имам и цял форум пълен с китаристи ,които могат да помагнат . Иначе благодаря на всички за съветите. Редактирано Декември 28, 2006 от don_kosme Цитирай
Phoenix_Rising Отговорено Декември 28, 2006 Отговорено Декември 28, 2006 --------1--------- -----> Фа мажор --------1--------- --------2--------- --------3--------- --------3--------- --------1--------- Брат,точиците са струните,числата са праговете Цитирай
Phoenix_Rising Отговорено Декември 28, 2006 Отговорено Декември 28, 2006 http://forum.muzikant.org/index.php?showto...4&hl=Юли+Марков Цитирай
DavidGilmour Отговорено Декември 28, 2006 Отговорено Декември 28, 2006 Аз отсоро се занимавам с китара.Свиря на акустична "Пълдин" снекви мега твърди струни.Почнах с некви уроци на Хал Леонард.Пробвах и други.Според мен ти трябва -то "Гитар Академи".Направено е да се учи 12 месеца.Започва се с най-лесните акорди.Има и разяснителни видео файлове за това как да се позиционира палеца при акордите и скалите.Аз като стигнах до акорда "Ф" се бях отчаял.Не се получаваше чист и тва е.Но в това ЦД има тези филмчета които разясняват точно проблема със правилното позициониране на пръстите.Другото е практика.Да не говорим за фул бар акордите каква мъка беше.Практика му е цаката ! И никакво бързане ! Скоростта идва от самосебе си с времето.Ако искаш пиши на ПМ ако не можеш да намериш въпросното ЦД ! Цитирай
Recommended Posts