Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ


Black*Sabbath

Recommended Posts

Имам 2 вапроса...акордите много ли се употребяват или пове4е се набляга на последователно свирене на тонове?И какво е то4но това хамър он?В4ера писах но ми изтриха поста.Въпросите ми сигурно ви се струват тъпи оба4е от скоро свиря.Един приятел които свири от 2 години и ве4е има група ми каза 4е няма акорди в бас-а а тук 4увам друго...поръ4ах си една книга за музиката,но ще е при мен след около 1 месец и за това се обръщам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има акорди, но зависи какво свириш склонен съм да кажа че не са много разпространени из "популярните" стилове.Хамър он е техника за постигане на легато при която с лявата ръка натискаш прагчето на което е тона ,който трябва да изсвириш и по този начин възпроизвеждаш звука.Пимер:3h4 - изсвирваш тона на 3-то прагче по нормален начин и преди да е отзвучал или да вдигнеш пръста си от прагчето или да го заглушиш по какъвто и да е начин,само използвайки лявата си ръка натискаш 4-то прагче достатъчно силно за да произведеш отчетлив звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Акордите имат хармоничен и мелодичен вид т.е. тоновете могат да бъдат изсвирени едновременно или последователно. Първият вид се употребява сравнително рядко от басисти (има и изключения - соло бас пиеси, басисти използващи 6,7 и повече струнни басове и т.н.), за разлика от втория, които е основен похват при изграждането на много бас линии. Интервали (двузвучия) в хармоничен вид се използват сравнително често - октави, квинти, децими.

 

Намери си "Елементарна теория на музиката" или някакъв достъпен аналог. Ще ти е полезно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много за инфото.Поръ4ах си книгата.Като си купих бас-а ми подариха и метроном и сега свиря с метронома на наи-бавно темпо някакви рок песни.Това мисля 4е ще ми помогне за ритъма.Мерси много пак за инфото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

Имам въпрос относно ефектите.Говоря за пуул ъп,хамър он и тези работи.Ще може ли да ми кажете за някои други ефекти,как да се у4ат и какво представляват.Тук е единственото място на български което мога да полу4а инфо.Прегледах другите теми и не видях нещо подобно и се извинявам ако повтарям нещо.И имам едно въпрос4е-според вас какви ка4ества трябва да има добрия басист ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според моето скромно мнение "добрия" басист е човек който усеща баса не просто като инструмент, а като част от начина си на мислене и живот. :lol: Звучи малко изтрито ама до някъде си е така! Или иначе казано, човек който свири не за да му се кефят мадамите или за да става звезда B) защото имам познати, които го правят точно поради тази причина! Просто свириш за усещането, което ти носи! :lol: Склонен съм дори да кажа, че добър басист е този който си обича инструмента и има подобаващо отношение към него (аз понякога си говоря на баса като няма никой наоколо :metalist: ). Много е важно също да си знаеш мястото в музиката, тоест да свириш точно това което трябва и когато трябва, пък било то и наи-елементарната бас партия. Да звучиш на място, а не да се мъчиш да си постоянно "отпред" !

Това е от мен! Малко се поовлякъх :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо трябва някой да го "светва" - прочита елементарната теория на музиката и се запознава с началаната азбука evil5.gif . Какъв е смисъла да дава пари на някой да му я разказва blink.gif

 

 

 

Ужас!

Как може да казваш подобно нещо??!

Това не е приказка, а процес на упражнения и осмисляне на музикалната тъкан! Ако смяташ, че това пада от небето - продължавай в същия дух!

 

Влад

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Добро чувство за ритъм. Свикни да свириш с метроном - не само технически упражнения, но и бас партии, които си вадил от парчета. Като свикнеш и ги свириш лесно и без грешка нагласи метронома да ти брои на слабо време (т.е. ако приемем че си тактуваш да отброява когато кракът ти е "горе"). Изсвири същото във възможно най-бавното темпо в което метронома позволява. После увеличавай постепенно докато можеш (свири чисто и без напрежение в ръцете!!!).

Сложи си някаква елементарна програма, която позволява да редиш барабани и след като извадиш даден риф или парче пробвай да направиш и барабаните и да свириш върху тях. След това промени партията - някоя каса, барабанче - както ти е кеф. Пробвай да свириш върху новия ритъм.

Въобще - намирай си предизвикателства и гледай да ти е интересно. Някои неща няма да са хич лесни, но с упоритост и постоянство ще станат.

 

2. Познания по теория. Колкото повече - толкова по-добре. Минимумът е познаване на всички тонове по грифа, интервали и акорди до четиризвучие - обръщения, построяване и т.н., нотни трайности до шестнайсетини вкл. с паузи и акценти.

 

3. Добър вкус :metalist: Все едно дали ще свириш "съпорт" както предлага Jason по-горе или ще си соло басист с три 12 струнни баса и два рака с ефекти това ще ти е полезно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм на мнение, че за теорията е абсурд да ходи при даскал- в крайна сметка в теорията на музиката няма нищо невъобразимо сложно и всеки с ниво на интелигентност над това на издънена табуретка може да разбере и осмисли гореспоменатата книжка.

 

Единствената полза от даскала е да не се заучат грешни практики, но ако се чете добре и се внимава и се търси информация няма такава голяма опасност.

 

И не на последно място- трябва ИНАТ и дисциплина, особено ако не ходиш на уроци и няма кой да ти стяга каишката. Инат се изисква както за упражненията, така и за намирането на информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм съгласен. Теорията може да бъде разбрана, но каква полза ако не те научат как да я ползваш в практиката? Добър учител винаги е нужен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми идеята е сам да се научиш. И има достатъчно успешни примери за това. Но както си казах, требе си инат :greenangel: Както и да е, да не отклоняваме темата в спор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравеите пак.В4ера ве4ерта се захванах да свиря песента Суиит Дримс.Като за на4ало видях бас табовете(като преди това съм слушал достатъ4но песента).Малко ми стана ску4но,защото не се полу4аваше мелодията и реших да видя табовете за китара и да ги изсвиря с бас-а и се полу4и,но не зву4еше то4но както трябва...та имам следния въпрос:В кои слу4аи е добре бас-а да се води след китарата ? И още един въпрос.На показалеца на лявата ръка ми е излязло нещо като мехур ама не е подуто...само при мен ли е ставало това в на4алото и лошо ли е ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич, ти ме кефиш. Трябва да знаеш, че още доста време ще ти излизат мехури и мазоли, но после кожата на ръчичките ти ще загрубее и няма да имаш проблеми. Споко! Имай впредвид, че все пак басът е донякъде силов инструмент. Особенно при "слап" техники.

 

Ето и един съвсем прост съвет от мен. Когато свириш трябва да знаеш, че барабаните са това, по което трябва да се водиш/разбира се без да забравяме хармонията/. Когато удря каса свири ниски тонове, съответно соло барабан - високи тонове. Това в "елементарна теория на музиката" няма къде да го прочетеш. Естествено вариантите са милиони, но това е един сравнително добър ориентир. Когато басът е добре "слепен" за барабаните направо къртят мивки!!! Вервай ми!!! Ае успех. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.