Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте решел съм да се подменям адаптерите на баса(2 хъма), но не мога да преценя какво да сложа-EMG MMCS (MMTW) или Seymour Duncan SMB4D (SMB4A)? Искам да докарам звук подходящ за метъл и корове. Какво бихте препоръчали?

Отговорено

Субективен въпрос, със субективен отговор. 
Зависи от конкретния ти бас (дърво, струни), от начина ти на свирене и от субективното ти "харесване".

Аз смених едни EMG-та със  Seymour Duncan (но не тия модели), но това си е лично предпочитание. Трудно е който и да е да ти даде конкретна препоръка, освен ако не е с твоя бас, твоите ръце и твоя вкус.

То ясно, че си с някакъв Мюзикмен, ама я дай повече подробности - може някой колега с такъв бас да каже нещо смислено.

Отговорено

Да да имаш право. Ами баса е Cort C4h и ми е изключително удобен, за това не искам да го сменям, а само да го ъпгрейдна. Предимно свиря с перце, но и доста с пръсти. Като струни досега съм останал най-доволен от Dunlop hevycore. Свиря в ре и дроп до. Като цяло търся по "ярък" звук с ясно отчетливи средни и баси. Не знам дали това описание ще помогне, но се надявам колегите, които имат опит и с двата вида адаптери да споделят мнението си. :D

Отговорено

Спрях се на EMG-тата, но възникна следващ въпрос, активне или пасивни да са адаптерите?
На баса ми в момента имам електроника която е превключваща активна/пасивна. Не знам дали сегашните ми адаптери са активни или пасивни, но по пътя на логиката предположих, че са пасивни, защото могат да минават в пасивен режим, а и от тях излизат само 2 проводника. Дефакто имам бас с активна електроника и пасивни адаптери?
Другият въпрос е дали ще мога да сложа активни адаптери и да ги свържа към активната електроника или ще се наложи да я сменя и нея?

Отговорено

Активни, това е моето мнение. EMG би трябвало да се продават с техни си потенциометри, понеже не работят с други (или поне така твърди производителят). Ако искаш да имаш и активен предусилвател, ще трябва да си вземеш нов.

Отговорено

EMG и на метла да ги сложиш звучат горе долу еднакво.. Ако търсиш характер от дърво по добре Seymor & D.  Но като чета за какви дропове става въпрос , мисля че всичко е въпрос на проба - грешка.

С уважение Г.

Отговорено (Редактирано)

nikodin, не избирай по марка, а по конкретен модел. Това го пиша, защото видях колебанието ти дали да вземеш активни или пасивни EMG, а те звучат много различно. Пробвай на живо или потърси и чуй в Интернет някакви записи/клипове  на адаптери за които мислиш. Дори записите могат да ти дадат насока - ако не да харесаш конкретен модел, то поне да задраскаш някой, който не ти допада.

Ако сменяш адаптери е препоръчително да смениш електрониката. Вградените електроники на Корт са нисък клас (възможни са и изключения). 

EMG MMTW може да се използва и като безшумен сингълкойл адаптер, което според мен не е подходящо за ниски строеве и стиловете, за които говориш.

От моделите, които си споменал аз бих избрал  2 бр. SMB4А (с Алнико магнити), бих ги комбинирал с някаква електроника (може и на друг производител - пробвал съм STC3P, не ми хареса особено) и бих си поиграл с различни варианти за свързване - да използваш по една "половинка" от всеки адаптер,  паралелно/последователно свързване и т.н.  докато намеря една или няколко бленди които ми допадат и се вписват добре в звука на групата. За електрониката виж какви са честотите, на които работят корекциите. Аз бих избрал високи до около 4-5 килохерца за такава музика, но ако си фен на звук тип Корн, може да ти хареса и по-висока честота. 

Твърдението на marvin the martian за потенциометрите не е вярно - EMG, а и всички активни адаптери за бас, с които съм се сблъсквал работят с 25 килоомови потенциометри.

Последно, не прави сериозни модификации на баса - промяна на отворите, в които се монтират адаптерите, нови дупки за потенциометри и т.н. Рано или късно ще смениш този бас (колкото и да ти е удобен в момента) и е добре да може да се върне в първоначалното състояние, а адаптерите и електрониката да продадеш отделно - така ще имаш по-добра възвращаемост на парите, които си дал. Дори да искаш да имаш някакви допълнителни превключвания или повече контроли винаги могат да се използват пуш-пул или двойни потенциометри и да не се правят нови отвори. 

Редактирано от разбойник
Отговорено

Твърдението на marvin the martian за потенциометрите не е вярно - EMG, а и всички активни адаптери за бас, с които съм се сблъсквал работят с 25 килоомови потенциометри.

Колега, нещо не си ме разбрал. Това не е мое твърдение, а на EMG. И не всички са с 25К потенциометри - активните модели на Seymour Duncan ги продават със 100 ;)

nikodin, имай предвид, че каквито и адаптери да вземеш, винаги има някаква вероятност да не ти хареса звученето им. Изгледай колкото се може повече демонстрации на различни модели в тубата, за да добиеш горе-долу някаква представа кое как звучи. Както каза един колега по-горе, всичко е субективно. Ако аз ти казвам EMG, това е защото ми харесва по-напомпаното звучене, а ти дали търсиш подобен звук, няма как да знам.

Успех!

Отговорено

След разговор с технически грамотни люде реших, че е уместно да въведа пояснение - да не остава грешна и заблуждаваща информация във форума. 

Характерът на сигнала при активните адаптери е такъв, че стойността на потенциометрите не влияе на звука, т.е. 25 или 100 килоома е без значение. 

Следващия път ще внимавам с обобщенията :)

Отговорено (Редактирано)

Тук има един колега,ако не се лъжа,с такива.Мисля,че той най-добре ще даде инфо от първа ръка.Преди седмица се рових за сравнения между Нордстранд и Бартолини,та от това което чух и четох,стана видно,че Нодите са по-скоро към брайт и "агресив" страната,както и с повече ръмжене.В крайна сметка си поръчах Бартолините,защото това е саунда който търся.Както и да е.То се чува ясно от долния линк.Ако търсиш брайт пикъпи с почти никакво ръмжене и добър пълен и "закръглен" тон,с достъчно ниски,Делано са едни от най-добрите - пиша от опит.Все пак зависи много дали ще ги ползваш в пасивен или активен режим,както и от преампа(ако има такъв).Успех.

Редактирано от evernas
  • 3 weeks later...
Отговорено

к

Идеята ми е да сменя моите фабрични бартолини МК1 (Ibanez SR 505).Търся нещо което да звучи малко по-стегнато и да става за рок и метъл

Би ли споделил кои басове ти звучат "разтегнато",за да придобием представа и така по-лесно да те насочим към марка и модел евентуално?

Ти имаш пълната противоположност като звук в сравнение с тези от видеото което постанах по-горе,ориентирай ни дали търсиш звук от сингъл-коил пикъп,дуал ин-лайн,кюад и т.н.,подсказвайки с тона на някой,модел бас и т.н.

Успех.