Йордан Йорданов Публикувано Март 17, 2016 Публикувано Март 17, 2016 Здравейте. Искам да попитам опитните басисти в този форум има ли упражнения или някакви тънкости,които биха ми помогнали да започна да свиря по-бързо. Не искам да свиря с перо ,а само с пръсти. Ще се радвам,ако някой ми даде съвет или насока. Благодаря Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 18, 2016 Отговорено Март 18, 2016 Използвай три и четири пръста. Стив Харис и Били Шиън ги владеят тия фатки. Последният има и чудесни ДВД-та, в които обяснява и това. Цитирай
Demiurg Отговорено Март 18, 2016 Отговорено Март 18, 2016 ... и след като се научиш да свириш бързо, ще осъзнаеш, че е по- важно да свириш бавно и да имаш какво да кажеш. Но това ще разбереш в последствие. 4 Цитирай
marvin the martian Отговорено Март 19, 2016 Отговорено Март 19, 2016 (Редактирано) ^ Мъдри слова, колега, направо няма смисъл да се учи да свири бързо... Само че добрата техника включва и това. По темата: винаги се упражнявай с метроном! Научи натурален мажор и минор в две октави. Упражнявай тези скали осмини в средно темпо, около 100. После научи и разновидностите - хармоничен, мелодичен, бихармоничен. Почни да разучаваш и ладовете - дорийски, фригийски, лидийски, миксолидийски, локрийски. Постепенно вдигай темпото, защото идеята в началото е да свириш чисто, а не бързо - последното идва с времето. След време можеш да започнеш да упражнявай гамите и на терци - до-ре-ми, ре-ми-фа, ми-фа-сол (и така нататък, ако ме разбираш). Свири скалите и на триоли с три пръста, като първоначално ритмичната фигура я прави върху един тон. Редувай пръстите така: безименен, среден, показалец (3-ти, 2-ри, 1-ви). След това започваш да в обратен ред (1-ви, 2-ри, 3-ти) и впоследствие - да ги смесваш както ти дойде. Що се отнася до пръстовките, гледай един пръст да ти отоваря на една позиция, защото иначе ще имаш големи проблеми с бързините. Притискай струните с върховете на пръстите, а не с меката част (изключение се прави само при свиренето на слап). Надявам се да съм бил полезен! Успех! Редактирано Март 19, 2016 от marvin the martian 2 Цитирай
rudibass Отговорено Март 19, 2016 Отговорено Март 19, 2016 Данчо, 0898431061 Ще те науча да свириш толкова бързо, че чак да не те искат у бандата. С уважение Гого. https://www.youtube.com/watch?v=NYpY5s27NzE 2 Цитирай
evernas Отговорено Март 20, 2016 Отговорено Март 20, 2016 (Редактирано) Ако можеш да свириш бавно,ще можеш и бързо,ако се хвърлиш да развиваш бързина без да си осъзнал как точно стават нещата бавно и най-важното,ако не ти звучат бавно,ще развиеш достъчно мускулна "памет",която ще те вкара в кръг ,от който трудно се излиза и ще звучиш безидейно и бързо или поне в повечето случай става така.Иначе избора си е твой.Ладовете са ок за учене на грифа,но ги свири въз и низходящо.Колегата по-горе ти го е написал точно.Само ще добавя,че преди да се "подгонят" бързите темпа, трябва доста работа върху динамиката на звукоизвличане на дясна ръка.Прдстави си да "плетеш" два пръста,а камо ли три...весело ще е. Ето ти и един съвет от А.Нитти - свири няколко пъти пасаж в темпо 60 примерно,нагласи си после метронома на 80,като направиш лека почивка 1-2 мин,слушайки новото темпо и действай.Идеята тук е да не позволяваш на мускулите да изстинат,като същевремнно развиваш и вътрешното ухо.След пасаж в 80, се връщаш пак няколко минути на 60 и така няколко пъти общо.Продъжаваш по същата схема леко увеличавайки темпата,като разбира се не очаквай всичко да стане за два дена.Бързината е комплексен фактор и не бива да бъде разглеждана единственно сама по себе си. Ако все пак не успееш (което не ти пожелавам),винаги можеш да поставиш едно перо на бавно-оборотна дрелка и да свириш....предполагам доста хора помнят диващините на Mr.Big. . Успех. Редактирано Март 20, 2016 от evernas 1 Цитирай
Йордан Йорданов Отговорено Март 21, 2016 Автор Отговорено Март 21, 2016 Благодаря ви за полезните съвети. Определено упражнявам гами във всякаква разновидност в две октави. А относно предложението на потребителя"техник-кибик"-благодаря ,но аз във Варна имам много добър учител Цитирай
marvin the martian Отговорено Март 21, 2016 Отговорено Март 21, 2016 Щом имаш и даскал, значи си на прав път - ще станеш грамотен музикант. 1 Цитирай
evernas Отговорено Март 22, 2016 Отговорено Март 22, 2016 Щом имаш и даскал, значи си на прав път - ще станеш грамотен музикант. Ако става даскала,разбира се. Цитирай
Recommended Posts