Evtim Djerekarov Публикувано Декември 20, 2006 Share Публикувано Декември 20, 2006 (Редактирано) От дълго време ми се върти в главата да питам, дали някъде продават истински месингови прагчета. На доста китари смених позициите с JIM DUNLOP, и Fender, но да ви кажа честно, и фендера, и особено дънлопа се изтъркват срамно бързо. Губят си профила, и стават трапецоподобни след една година свирене по поколо 3-4 часа на ден. Забелязал съм, че позициите на една стара кремона на майка ми, която е купила около далечната 1971г, са още в доста добро състояние, макар, че тя принципно обича да свири на тази китара често. Също на старата ми електрическа кроменка, месинговите позиции не бяха мръднали, откакто я купих, а след като ги смених, с такива на лента, се изтъркаха бързичко. Освен това съм пробвал да пиля двата типа позиции с пила, и месинговите се пилят поне 4-5 пъти по-дълго време. Ако имате информация за такива позиции, моля споделете. Редактирано Декември 20, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Декември 21, 2006 Share Отговорено Декември 21, 2006 Приятелю, мога да ти покажа моя китара с месингови прагчета, в които за около година се заформиха гнезда за струните, няколко от тях са дълбоки до фингърборда.. Месинговите прагчета стават само за акустична китара с найлонови струни. Ако за такава става дума - окей. За ел. китара с метални струни ти требе никел-месингова сплав. Викат му nickel/silver, макар че няма никакво сребро в него. А ко са на добър производител и, ако са студено теглени, държат по много и практически не се износват. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 21, 2006 Автор Share Отговорено Декември 21, 2006 (Редактирано) Moже би, в такъв случай, и при месинговите позиции има различно качество. Акустичната китара на майка ми е с метални струни, забравих да кажа. Понеже на кремоните, позициите не са добре поставени, веднъж хванах китарата, и ги запилих и дооформих, и да ти кажа, ми беше поне 5 пъти по-трудно, отколкото при които и да е бели прагчета, с които съм правил процедурата. Та не разбрах, продават ли се някъде? Редактирано Декември 21, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fluti Отговорено Декември 21, 2006 Share Отговорено Декември 21, 2006 То това с пиленето не е голям критерий. Ако вземеш едно парче мед и подобно парче желязо примерно, ще се озориш доста повече да срежеш медта, но това не значи че е по-твърда - напротив, точно защото е мека е по-трудно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 22, 2006 Автор Share Отговорено Декември 22, 2006 Хм, абе да ти кажа желязото изобщо не се пили лесно. Забравих да кажа май, че има електрическа кремона, чиито месингови позиции не бяха мръднали, и ги смених с бели, само за гъзария, и сбърках. Както и да е, няма смисъл да спорим за здравина, та да върна въпроса - продават ли се някъде месингови позиции? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
f1_sound Отговорено Декември 22, 2006 Share Отговорено Декември 22, 2006 Има значени при месинга колко процента е чист и колко има примеси, ако е повече чист се износва по бързо Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
N'Gor Отговорено Декември 22, 2006 Share Отговорено Декември 22, 2006 .....човека пита дали и къде се продават !..... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
synchu Отговорено Декември 22, 2006 Share Отговорено Декември 22, 2006 Човека не личи да е особено изнервен от предимно конструктивните мнения, които се пост-ват дотук и доколкото виртуално го познавам, по-скоро подкрепя такъв вид дискусия. Бих ти препоръчал Евтиме да звъннеш по лютиерите (координатите в темата за лютиерите разбира се). Аз лично не съм виждал месингови позиции много отдавна. Без да искам да съм източник на неоснователни мълви, но не съм твърде убеден че Jim Dunlop-a, ако си го купил някъде оттук е бил твърде "оригинален". Преди две години търсих Дънлоп и нямаше та ми се наложи да си го внеса насипно (под формата на дълга "жица" ) от Финландия. Смениха позициите и нямам абсолютно никакви ама абсолютно никакви проблеми до момента. Но в крайна сметка количеството свирене си оказва влияние и рано или късно в зависимост от това колко свириш позициите трябва да се преоформят и в крайна сметка да се сменят, ако свириш по 3-4-5 часа на ден 2-3 години ми се струват като нормално време това да се случи Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TerminalFrost Отговорено Декември 22, 2006 Share Отговорено Декември 22, 2006 Може да питаш в Music Jam. Капъша е доставя продукти на Boston Music Instruments, и в каталога им съм виждал прагчета, но какви модели и от какъв материал са - не зная. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 22, 2006 Автор Share Отговорено Декември 22, 2006 (Редактирано) ... сметка да се сменят, ако свириш по 3-4-5 часа на ден 2-3 години ми се струват като нормално време това да се случи Да, наистина е нормално да се изхабят за 2-3 години сериозно свирене, но при мен случаят е друг. Сложих тези дънлоп позиции през август миналата година, и сега са добили трапецовидна форма, и има места по грифа, където трябва да се свири много внимателно, за да не иззвънят струните. Най-вероятно имаш право за съмненията относно произхода на позициите. Редактирано Декември 22, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts