Jump to content
Българският форум за музиканти

Някой може ли да познае вида дърво по снимка?


Recommended Posts

Имам китара, която е със сетнек и е боядисана цялата (грифа и тялото, както и кухините за адаптери и електроника), та отникъде не се вижда голо дърво, а не знам от какво дърво е (купена е от човек, който мислеше, че е махагонена, но от снимката се вижда, че няма как да е махагон).

Въпроса ми е дали някой може да разгадае по снимката какво евентуално е дървото на тялото... Аз се двоумя между maple (а дано) и basswood.

 

036488229.jpg

 

Благодаря предварително на тези, които ще опитат да помогнат :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен няма вариант да ти се даде категоричен отговор по тази снимка.

А защо смяташ че няма как да е махагон? Има много видове махагон  - включително и бял ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не е заради цвета - виждал съм светъл махагон (не чак бял, но доста светъл). Махагоните, които съм виждал обаче, всичките имаха тенденция да се отделят "на трески" ако им направиш някаква интервенция, докато от скромния ми опит с клен, той стои някак "мазно", подобно на това на снимката (която е след интервенция с едра шкурка). Пък и китарата ми се вижда лека в сравнение със сходни махагонени... А basswood предположих заради цвета, въпреки, че единствения "гол" basswood който съм виждал, имаше вид и държание като махагона (отделяще се на трески).

Ами щом няма как да се каже с точност, здраве да е. По-хубава снимка не мога да направя, защото това е единственото петно на китарата без боя (даже вече и то е боядисано наново).

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми изглежда като липа(basswood).Липата е по-лека на тегло и е мека дървесина.При лек натиск с нокът остава следа.Друг вариант е топола(poplar).

http://www.suhr.com/guitars/tone-woods/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет и от мен :) Като човек завършил "Технология на дървесината" и изучавал "Дървесинознание" мога да потвърдя думите на jorog ,че дървесината е или Тополова или Липова. За съжаление е трудно да се каже какво точно е само по снимка. Тополите са с плътност варираща между 450-550 kg/m3 зависи от конкретния дървесен вид. Липите са по-близка плътност 530-550 kg/m3. Но съдейки по личните ми наблюдения и опит най-вероятно използваната дървесина е от Липа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за мненията, както казах и аз самия си мисля, че basswood е много вероятна опция... Иначе картинките на сайта на Suhr съм ги гледал (както и на Warmoth и още няколко с подобни картинки и детайли за дървесините на китарите) и предположението за maple го изказах заради една такава ситна шарка, която се вижда на моята снимка (отляво до горната дупка за кабелите) и я има на maple точно на картинките от линка на @jorog... Нямам достатъчно познания за дървесината, за да знам дали това е шарка, характерна за типа дървесина, или такива близки една до друга черти могат да се наблюдават при всяка и зависи от това, как е отрязано парчето - може би можете да разясните малко това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би ли дал информация за марката и модела на китарата? Това също може много да помогне в откриването на отговора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@edgecrusher: Щях да отговоря, че преди да попитам, се счупих от ровене сам и не можах да намеря нищо, защото не знаех точната модификация (точния модел) на китарата, само марката и серията... Обаче преди да отговарям на поста ти, реших за последно да пробвам с писане на марката и серията и да се ориентирам по картинките в гуглето, коя прилича на моята... И я намерих! Така, че индиректно въпроса ти ми помогна да намеря модела и за да приключим темата, ако може да се врява на интернет, дървото е... Alder :)

A точния модел на китарата е Aria PE Dark Melody.

Благодаря още веднъж на всички за мненията и въпросите. :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.