ilian78 Публикувано Януари 13, 2016 Публикувано Януари 13, 2016 От известно време експериментирам с ниски настройки, но за съжаление всичките ми китари са с 24,75 '' мензура... Ясно е, че с подобна мензура настройка в В стандарт е решение свързано с много компромиси, така че съм решил да се обзаведа с нова китара, която да се справи адекватно със задачата. Фен съм на Лес Пол формата, по-специално на ESP EC сериите... Колебая се между покупка на ESP EC 401B баритон / 27'' мензура/ или поръчка на китара при някой лютиер... Това което ме притеснява при ESP-то е, че е китайско производство и да не се окаже, че 27'' скала ще е малко трудна да свикна с нея след години свирене на 24,75''... Ще се радвам, ако колегите с повече опит в дроп-нати настройки споделят впечатления. Знам, че има доста от вас, които са поръчвали китари от наши лютиери и ми е интересно към кои биха ме насочили. Предварително благодаря. Цитирай
Rezachka Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 (Редактирано) Аз миналата година си взех един Schecter Omen Extreme 7, мензурата е 26.5" и честно казано на мен лично не ми беше удобна колкото 25.5. (преди това няколко години имах само една Les Paul китара, с 24.75 мензура) Но може би към това допринася и цялостната дебелина и ширина на грифа. Не съм пробвал баритон, но моя съвет е ако имаш как да пробваш, за възможно по-дълго време, преди да купиш. В моя слуяай, пробвах китарата за няколко минути, купих я, и след 1-2 седмици я пуснах да се продава.... Редактирано Януари 13, 2016 от Rezachka Цитирай
Trysth Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 (Редактирано) Като човек, който от поне 6-7 години свири в B standard (си на български) мога да ти кажа, че вариантите са два: или да си вземеш баритон и да се научиш да свикваш на него, или да си креташ с късите мензури (24,75"/25,5") и да се съобразяваш със всичките възможни компромиси (висок екшън, бръждене, неудобно твърди и/или дебели струни, често разстройване, нестабилна интонация и тн.). Свирил съм на изброените къси мензури с 13-65 струни и ми харесва как звучи, но уверено съм се насочил към баритон. Въпросът е да си харесам някой и да заимам парите да го купя. Относно колегата със 7-струнния баритон - там вече е друг филм. Аз пък смятам за страхотна тъпотия да имаш китара с над 6 струни и да имаш стандартна по дължина мензура. Редактирано Януари 13, 2016 от Trysth Цитирай
badValue Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 @Ilian78 ... a за какъв размер струни иде реч..... и какво усещане очакваш.... Цитирай
ilian78 Отговорено Януари 13, 2016 Автор Отговорено Януари 13, 2016 @badValue, струните ще са според дължината на мензурата... на 24,75 в момента съм с 12-56 Ernie Ball, като най-големия проблем са ми 3-та струна 0,24 /без намотка/ и 6-та... по-принцип държа 3-та да е без намотка... Ясно е, че ако се спра на баритон мензура /над 26'' / ще гледам да съм с максимално тънки струни, които да държат тон и да звучат стегнато... Т.е. нещо не повече от 11 - 56 примерно... Цитирай
G.Varbanov Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 Фен съм на Лес Пол формата, по-специално на ESP EC сериите... Колебая се между покупка на ESP EC 401B баритон / 27'' мензура/ или поръчка на китара при някой лютиер... Това което ме притеснява при ESP-то е, че е китайско производство и да не се окаже, че 27'' скала ще е малко трудна да свикна с нея след години свирене на 24,75''... Скоро мой приятел си купи точно EC 401B от томан, но я върна, защото мензурата му беше некомфортна. Премина от Epiphone Prophecy 24,75 към нея и явно не му допадна. Аз също имам 27 инчов Les Paul, но го държа в Drop B с 12-60 DR DDT струни. Ако имаш конкретни въпроси за EC ще му насоча вниманието към темата. Цитирай
badValue Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 @Ilian78 питам защото ми правят 27" гриф... (ще се похваля като му дойде времето) за избор на струни подходих по следния начин: - допада ми усещането на 10-46(примерен 10,13,17,26,36,46) от тук направих следните изводи : 13-си ....... 46-ми - разгледах и намерих 13-56 (13 17 26 36 46 56) --- горе долу се забелязва че този е същие... с добавена 56 за CИ - още повече при същия производител комплекта 7 е (10 13 17 26 36 46 56) ... което ми говори, че за 25.5" 13kи би трябвало да е моя избор.... малко по- дълга мензура (ЕДНО прагче) .. свалям с 1 размер -> 12-54(12 16 24 32 42 54)... би трябвало да ми запази усещането на струните .... разяснение : ако си сложа 13ки и капо(дастър) на 1во прагче ще получа 25.5" в СИ следователно "нормалния" строй би бил СиБемол..... проста математика...... Цитирай
Trysth Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 То с математика ако ставаше тая работа... Цитирай
badValue Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 Без математика обаче НЕ СТАВА.... Цитирай
Trysth Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 OK, като става с математика, защо пробваш различни варианти? Насмятай си го там на елката, купи си небходиите струни и ползвай единствено и само тях. БЕЗ НИЩО ДРУГО. Цитирай
dickens Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 (Редактирано) Bill Steer (Carcass) “B” (B, E, A, D, G, B ) Gibson Les Paul (24,75) - .012-.056 Саундът за мен е един от най-добрите в жанра Редактирано Януари 13, 2016 от dickens Цитирай
Acei Отговорено Януари 13, 2016 Отговорено Януари 13, 2016 B-standart е настроена едната ми китара 6 струнен кремър барета с мензура 25,5" със струни еликсир 12-56 баритон Така настроена и сетъпната китара за моя вкус има идеално усещане като опън на струните. С други думи 25,5" е минималната мензура за подобен нисък строй. Разбира се имам и 7 струнна със скала 27" и честно казано за начина ми на свирене по-дългата скала ми е много по-удобна и това е и причина да продавам креймъра Ако автора на темата е близо до Варна може да се уговорим и да тества какво е усещането на китара в нисък строй и мензура 25,5" Цитирай
ilian78 Отговорено Януари 14, 2016 Автор Отговорено Януари 14, 2016 @dickens, Carcass не съм ги слушал много, обаче като си правех рисърч в нета за свирене в Си попаднах на едно интервю с тях, където споделят, че е не им е било много лесно с подобна настройка и къса мензура : Steer : ...we've really had to struggle to make it work. @Acei, от Търново съм иначе с удоволствие бих се отзовал на поканата за тест. Аз по-скоро съм любопитен да пипна китара с 27'' мензура, за да преценя дали ще ми пасне. Затова, бих те помолил, ако не ти представлява трудност, да измериш разстоянието от 7-мо до 12-то прагче / от тел до тел/ и от 12-то до 17-то. 1 Цитирай
Acei Отговорено Януари 14, 2016 Отговорено Януари 14, 2016 Добре немаш грижа ще ти направя измерването и ще го пусна тук. Все пак от Търновград до Варна не е много и поканата остава на живо да пробваш и двете Цитирай
badValue Отговорено Януари 14, 2016 Отговорено Януари 14, 2016 (Редактирано) @Ilian78 вярвам това ще ти свърши работа...... източник : http://www.stewmac.com/FretCalculator Редактирано Януари 14, 2016 от badValue Цитирай
Recommended Posts