Jump to content
Българският форум за музиканти

Sansamp PSA 1 в Лампов Амп?


Recommended Posts

Привет,

 

Надявам се някой да може да ми даде малко акъл :rolleyes:

 

Имам Sansamp PSA 1 преусилвател. Играчката е супер, но както всичко 'нелампово' и липсва една идея живот и високите са леко изкуствени.

Тъй като нямам намерение да го сменям, защото е супер удобен за контролиране през MIDI, се чудя как да му помогна малко.

Идеята ми е да го вържа към няква лампа. Лошото е, че тъй като свиря само вкъщи от доста време, ми трябва нещо, от което да мога да взема line level изходен сигнал.

Плюс това съм решил, че цялата верига трябва да е в раков формат.

 

Вариант 1 е да взема едно Laney IRT Studio и да вържа Sansamp-a през FX Loop-а, за да мога да използвам само крайното стъпало.

Това, което малко ме притеснява, е че джаджата е с EL84 лампи и че е Made In China. След всичкото четене за разликата между EL84 и 6L6, останах с впечатлението, че за саунда, който търся и за това, че искам да 'затопля' малко сигнала в high-mid / high регистъра на Sansamp-а, ще е добре лампите да са 6L6 (или може би 6V6?).

 

Вариант 2 е да намеря някой, който да има желанието да ми изработи стерео усилвател с вграден loadbox, съответно и с линейни нива на изходите. Тъй като нищо не разбирам от лампи, обаче, нямам никаква идея с колко лампи трябва да е, какви да са и прочие. Дали, ако ще слагам лампи, няма да е добре да им и нормални изходи за кабинет, ако някога ми потрябва. Отделно от това, разгледаждайки няколко купешки видях, че всичките освен 6L6/EL84 имат и по 3x12AX7, които доклкото разбрах, трябва да служат за усилване на предусиления сигнал преди да достигне крайното стъпало.

 

Като цяло, това е. Ако някой може да ми даде насока или мнение или пък друго решение, ще съм безкрайно благодарен! :yes:

 

Поздрави,

Боби

Link to comment
Share on other sites

Поръчваш си един рак-усилвател ( http://www.garlandamps.com/ ) и готово.  
От години ползвам такъв и съм много доволен. Избора на кабинет е следващата стъпка към "запопляне" на звука.
Ако имаш идване до Русе, мога да предложа проба, разполагам с два модела усилватели и 3 кабинета.

Link to comment
Share on other sites

Не зная дали ще имам път към Русе скоро, но все пак благодаря!

 

Кабинетът ми към момента заема 1U в рак-шкафа :P

Не съм сигурен, че ще ми се наложи да взимам истински някога, а пък и няма къде да го държа/ползвам...

 

Аз вече писах на пича от Варна, но той малко ме разубеди и почти се бях навил вече да взимам Laney-то, но попрочетох за лампите малко, и сега пак се двоумя :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Напоследък доста се бях разчел за тия хардуерните спийкър сим джаджи, дето струват доста и ги хвалят много. Използват ги включително големи имена за големи концерти. На нито едно демо обаче звукът не се доближава дори малко до комбинацията кабинет+майк. Вярно, че има и доста предимства, но като ще ми попръцква за къф чеп ми е... ;)

 

За мен само ще си дадеш парите на вятъра ако ще използваш транзисторен преамп с лампово крайно и директно без кабинет/микрофон. Или скачай с двата крака в джаза или си карай на симулацийките.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Мечта ми е от край време да се сдобия с едно MESA комбо (разбирай Dual Rectifier и 4х12 кабинет). Преди, когато се занимавах много повече и още си мислех, че мога да събера група и да се занимавам по-сериозно с това, нямах финансова възможност. Сега бих могъл да събера парите и да си ги взема, но просто нямам къде да ги ползвам.

 

Защо мислиш, че ще няма много смисъл от това, което съм намислил? Сансампа съм го пускал през Engl Richie Blackmore глава и кабинет и звучи УБИЙСТВЕНО (в добрия смисъл на думата). За съжаление, нямам как да го чуя през лампа на тихо...Той и така ми звучи добре и така, но до към 6Khz. След това, колкото по-нагоре отива, толкова по-пластмасово става, което е и нормално за транзистор

Не споря, просто ми е интересно :blush:

.

За симулатора си прав, донякъде - не е същото като комбинацията кабинет и микрофон. Във всички ревюта казват, че замества кабинет и микрофон, което определено не е вярно. Специално тази джаджа бих казал, че доста добре се справя със симулацията на характера на тона на кабинет в целия му спектър, при това напълно аналогово. Главната разлика е, че липсва този ултра-фокус върху определен честотен диапазон, който получаваш наготово от един микрофон и естествено динамиката на самите мембрани на говорителите. Като изключим динамиката, фокусът можеш да си го докараш следварително с малко/повечко post-eq.

За вкъщи на мен ми върши перфектна работа, а и да си призная, е супер зарибяващо за разцъкване. :music:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.